Nyheter

Generaloppgjør

Benjamin Netanyahus utfordrer Benny Gantz (59) kaller statsministeren korrupt og en fare for demokratiet. Men heller ikke Gantz har noe å tilby palestinerne.

Den erfarne generalen har bekledd noen av toppjobbene i det israelske sikkerhetssystemet, men er blodfersk i politikken og en overraskende sterk utfordrer til statsministerposten.

I et stort intervju med avisen Times of Israel er Gantz nådeløs i sin kritikk av mannen som snart er den lengst regjerende statsminister i Israels drøyt 70-årige historie, foran landsfader David Ben-Gurion:

– Netanyahu må forsvinne ut av Israels politiske liv. (...) Vi snakker om en korrupt mann som ødelegger landet, og jeg kan ikke regjere sammen med ham, sier Gantz på spørsmål om det er aktuelt å sitte sammen med Netanyahu i en nasjonal samlingsregjering etter tirsdagens valg.

LES MER: Trygghet trumfer alt

Sentrumspolitiker

Gantz regnes som en sentrumspolitiker, men unngår i intervjuet med Times of Israel å gi sin støtte til en tostatsløsning. Han vil ikke tilbake til grensene fra før seksdagerskrigen i 1967, selv om han vil starte en diplomatisk prosess med sikte på en avtale med palestinerne.

– Vi ønsker ikke å kontrollere et annet folk. Det finnes ikke noe for oss i kasbahen i Nablus (største palestinske by på den okkuperte Vestbredden, red.anm.). Men vi kan ikke gi opp vår sikkerhet. Og vi er ikke villig til å gi opp Jerusalem. Ingen vil trekke seg tilbake til 1967-grensene, og bosettingsblokkene vil bli værende på vår side, sier Gantz.

PRIO-forsker Jørgen Jensehaugen påpeker at slike tidligere høyresidesynspunkter for lengst er blitt sentrumspolitikk i et Israel som har gjennomgått en kraftig høyredreining:

– Slike standpunkter, med lite rom for å gi noe til palestinerne, er blitt mainstream i Israel.

LES MER: Trusler fra Hamas

Vil utvide bosettingene

Gantz svarer ikke helt avvisende til en løsning der Israel annekterer bosettingsblokkene i det såkalte område C, men sier at han ikke vil gjøre noe unilateralt og uten en avtale med palestinerne.

– Men vi ønsker å utvikle bosettingsblokkene mye mer, fordi vi vet at de vil bli værende hos oss hele veien videre.

Dermed ser den tidligere generalen ut til langt på vei å ville fortsette Netanyahus uforsonlige linje med fortsatt utbygging av bosettingene, og fortsatt israelsk kontroll av sikkerheten på Vestbredden.

– Gantz stiler til valg med sikkerhet som sitt beste kort. Han har ikke noe å tjene på å love noe til palestinerne, særlig ikke i en valgkamp der dette spørsmålet knapt er på dagsorden, sier Jørgen Jensehaugen.

LES MER: Mylder av småpartier

Bitre personangrep

Valgkampen har vært preget av bitre personangrep, der særlig Netanyahu-leiren har prøvd å svekke bildet av Gantz som en garantist for Israels sikkerhet, etter et langt liv på toppnivå i forsvarets tjeneste.

Blant annet er det hevdet at generalen hadde behov for psykologhjelp og medisinering etter at han sluttet i forsvaret i 2015, og noen uheldige feilskjær i intervjuer er utnyttet av motstanderne til å hevde at Gantz er mentalt ustabil.

I Intervjuet med Times of Israel slår imidlertid Gantz tilbake med sterkt negative karakteristikker av statsministeren, som han kaller både korrupt og en fare for demokratiet.

Sammenligner med Tyrkia

– Framtiden for Israels demokrati står på spill. Jeg sier ikke at dette problemet kommer hit i morgen, men utviklingen er svært, svært farlig, sier Gantz.

LES MER: Mosképlan truer kristen arv

Han sammenligner Netanyahus styresett og kamp for å stanse korrupsjonsanklager med Erdogan-regimet i Tyrkia:

– Det vi ser er et fenomen som minner om Tyrkia, der Erdogan beskytter seg mot etterforskning og andre tiltak som er ment å forhindre korrupsjon. (...) Vi kommer til å få en israelsk versjon av det tyrkiske systemet. Det vil ikke bli det samme, men noe lignende, advarer Benny Gantz.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter