Nyheter

'En er ikke i ventemodus når man er singel'

Single kan oppleve menighetenes fokus på familie og parforhold som belastende. Det vil Filadelfiakirken Oslo gjøre noe med.

– Det er som om man er i ventemodus. Og når man møter noen, skal livet liksom bli fullkomment. Og slik er det ikke. Det er ikke sånn at alt løser seg med en gang man møter en mann, sier Maria Celine Lundeby.

Hun er ungdomskonsulent i NLM ung, Norsk Luthersk Misjonssambands ungdomsorganisasjon. I 2016 ga hun ut boken Ferdig prestert – 30 andakter for flinke piker. I disse dager gir hun og ektemannen, Sven Arne Lundeby, ut gutteversjonen av andaktsboken: Ferdig prestert – 30 andakter for unge menn.

Singelliv er et gjennomgående tema i boken, forteller hun. Hun mener ekteskapsfokuset gjør at singellivet kan «oppleves som en etappe på vei til noe annet».

– Ekteskapet og familien løftes ofte frem som et ideal i kristne sammenhenger, og da kan det være vanskelig å være singel, sier Lundeby.

LES MER: Giftet seg med seg selv i singelseremoni.

Undersøkelse

For å danne seg et bilde av hvordan det er å være singel i Filadelfiakirken Oslo, har et lederteam i menigheten gjennomført en undersøkelse med i overkant av 500 respondenter. 75 prosent av dem svarte at de var single, og de aller fleste av disse svarte også at de ønsker å finne en kjæreste, ifølge hovedpastor Andreas Hegertun.

– I en flergenerasjonskirke som Filadelfiakirken løftes kanskje kjernefamiliemodellen høyere enn på en del andre arenaer i samfunnet, sier Hegertun.

Undersøkelsen har tatt utgangspunkt i antakelser om at menigheten har mange single medlemmer, og at mange av disse har lyst – men finner det utfordrende – å finne noen å dele livet med.

– Det er flere utfordringer knyttet til tematikken, for eksempel opplevelser av manglende initiativ hos andre og usikkerhet på hvordan man oppfattes om man selv tar for mye initiativ, forteller Hegertun.

Han sier de i første omgang skal bruke funnene til å bevisstgjøre ledere og menigheten generelt. Om det startes noen konkrete tiltak, vil tiden vise.

– Hvorfor er dette menighetens oppgave?

– Kirken skal eller kan selvsagt ikke skaffe noen kjæreste, men vi kan og bør være klar over hvilke utfordringer mennesker i fellesskapet opplever, sier Hegertun, som forteller at Filadelfiakirken Oslo også ønsker å skape mer rom for singellivet.

– Kristen tro var den første livsanskuelsen som gav mennesket mulighet til å leve fullverdige liv også uten familie, det er for eksempel Paulus tydelig på. Som kirke vil vi løfte frem dette og ikke kommunisere at det er et nederlag. Samtidig vet vi altså nå at de fleste single ønsker seg familie og da håper vi kirken kan være et godt sted også i den prosessen, sier Hegertun.

LES MER: Oppgitt over kvinnesyn på kristent nettsted.

Ikke ensidig

Camilla Oulie Eskildsen er studentprest ved Universitetet i Oslo. Hun synes det er vanskelig å gi et entydig svar på hvor stort familiefokus det er i Den norske kirke.

– Det kan hende noen single synes det kan være vanskelig å finne seg til rette i kjernefamiliefokuserte menigheter. Samtidig opplever jeg ikke at familiefokuset er ensidig, og det er mye rom for å leve på ulike måter, sier hun.

Tidligere arbeidet hun i Majorstua pluss, som er en del av Oslo bispedømmes satsing på unge voksne i alderen 18-30. Der arrangerte de en utvidet Valentinsdagfeiring som ikke la vekt på tosomhet og parforhold, men på et større fellesskap, forteller hun.

Eskildsen viser til studentundersøkelsen SHoT, som nylig vist at svært mange studenter er ensomme.

– Vår jobb som kirke er å skape et godt fellesskap for denne gruppen, sier Oulie Eskildsen.

Derfor er hun veldig glad for at Oslo bispedømme har videreført satsingen på unge voksne.

– Det er en sårbar fase av livet, der man søker etter en egen identitet, etter venner, eller etter en partner. For oss har det vært viktig å si at denne perioden er verdifull i seg selv. En finner ut av hvem man er som voksen, om en vil dele livet sitt med en av samme kjønn eller av motsatt kjønn, og hvilke fellesskap en vil være en del av. Da er kirken viktig, sier Oulie Eskildsen.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter