Kirke

‘Kalt av Gud til å være evig singel’

Foran Gud, familie og venner har den anglikanske presten Kate Wharton lovet å være enslig resten av livet. I Norge synes flere at kirken gjør det vanskelig å være singel.

Bilde 1 av 3

– Det føltes som noe Gud ønsket at jeg skulle gjøre. At han hadde kalt meg til å leve som singel, og da kjentes det viktig å avgi et løfte, sier Kate Wharton.

Hun er prest i den anglikanske kirken i Liverpool, og i november i fjor arrangerte hun sin egen singelseremoni i den samme katedralen hun ble ordinert i. Seremonien minnet mest om et bryllup, med lovsang, preken, bønn, løfter og ring. Over hundre mennesker, både venner og familie var samlet for å markere den store dagen.

– Jeg var ganske nervøs i forkant, og følte meg nesten litt selvopptatt for å arrangere en slik feiring av meg selv. Men det var utrolig viktig for meg, og i etterkant har jeg opplevd at det var viktig for andre også. Som singel føler man seg ofte nest best, som om man ikke er god nok.

LES OGSÅ: Digital klem

Familiegudstjeneste

Wharton hadde aldri sett for seg at hun en dag skulle stå foran venner og familie, og love «å leve i kyskhet og sølibat, og være singel uten barn» mens de responderte «We will».

– Jeg har alltid vært singel, men aldri tenkt at det var noe som måtte markeres. Men jeg har vært opptatt av singles verdi, kanskje særlig i en kirkelig sammenheng.

Blant annet har den anglikanske presten holdt foredrag som «Living a God-obsessed life in a marriage-obsessed Church» og «Living a God-obsessed life in a sex-obsessed world». Responsen var overveldende. Mange kjente seg igjen i det hun snakket om.

– På noen vis er det lettere å være singel i kirken, siden menigheten ofte fungerer som en familie. I kirken har vi vært flinke 
på å være et alternativ til samfunnets sex-fokus, gjennom ekte-
skapet. Samtidig er det et sted hvor idealet ofte blir sett på som å være gift og få barn. Mye er lagt opp for gifte folk, slik som familiegudstjenester for eksempel. Det kan virke ekskluderende for mange single.

Drømmemann?

Hun tror det ofte kan være ekstra utfordrende for single kvinner.

– Mange føler at de ikke blir behandlet som voksne. Et 25-årig par blir ofte spurt om å lede bibelgruppe, mens en 40-årig singel kvinne ikke blir det. Vi trenger mer balanse. Men for å få det, må kirken også bli klar over hvordan dette oppleves.

Wharton sier hun ikke har fått noen negative tilbakemeldinger etter seremonien, men at mange spør henne: Hva hvis du møter drømmemannen neste år?

– Det er et interessant spørsmål fordi ingen noensinne ville spurt et par som akkurat hadde giftet seg om det samme. Jeg står fast ved mine løfter, på samme måte som ektefolk.

LES MER: Oppgitt over kvinnesyn på kristen nettstad

Et år pause

Det Wharton peker på er ikke et engelsk fenomen. Teologistudent ved NLA Høgskolen, Gjermund Øystese, tok for et par år siden et lignende valg.

– Jeg satte rett og slett av et år til å fokusere på Gud, og ikke tenke på jenter. Det handlet om at jeg nylig hadde startet på bibelskole med utgangspunkt i å vie livet mitt til Gud, men så innså jeg at jeg i baktankene også tenkte på å få meg kjæreste. For min del tok det mer fokus enn jeg ønsket, forteller Øystese.

Han tror det kan være sunt å gi avkall på noe man egentlig vil ha.

– Samfunnet forteller at vi ikke skal vente på ting, men få alt her og nå. Det gjør at mange ikke ser verdien av å vente. Å gi avkall på noe man har lyst på gir rom for Gud og bygger karakter, mener han.

Øystese tror man må feire hver fase av livet.

– Jeg må jo innrømme at jeg tenkte på jenter i løpet av det året også, men det er noe med å bruke singeltilværelsen til å bli et best mulig menneske.

For dårlig

Han viser for eksempel til at man som singel har mulighet til å være tilstede for andre mennesker.

– Svært mange menigheter hadde gått dunken om det ikke var for single som står på, og mange tar de nok litt for gitt. Kirken må gjøre en jobb i å verdsette single like høyt som par, mener Øystese.

Alle kristne miljøer trenger å bli bedre på dette, ifølge ham.

– Menigheten oppfordrer gjerne jenter til å si ja når gutter spør om å ta en kaffe. Får man et nei og spør noen andre, så får man fort rykte på seg for å være den som spør mange. Der er vi dårlige i kristne miljøer til å la folk finne ut av ting selv. Det er standard spørsmål når en treffer folk: Hvordan går det med kjærligheten? Som om det definerer deg som person.

Line Stordal, lærer ved Bibelskolen Fjellhaug kjenner godt igjen det Øystese beskriver. For snart to år siden talte hun om det samme temaet i Misjonssalen i Oslo.

Mitt hovedbudskap var at det er greit og normalt å være singel, også i kristne miljøer, og at vår verdi ikke er avhengig av sivilstatus. Jeg tror man kan oppleve seg unormal i disse sammenhengene, fordi det er så mange som gifter seg unge, forteller Stordal.

LES OGSÅ: Jobben har blitt viktigere for oss

Tretti bryllup

I dag er hun gift, men hun vet godt hvordan det føles å være singel i kirken.

– Jeg hadde vært singel gjennom hele 20-årene. I løpet av den tiden hadde jeg vært i over tretti bryllup, mange av dem før jeg var 25.

Hun tror mange single føler på at de ikke er gode nok.

– Det å gifte seg kunne av og til virke som det ultimate målet, og jeg ønsket å få formidlet at det jo ikke er slik. Her tror jeg også vi som kirke har et stort ansvar. Det er veldig synd hvis alle aktiviteter og tilbud i all hovedsak retter seg mot par og familie, mener Stordal.

Øystese er tretti år og fortsatt singel.

– Jeg er egentlig mindre stressa enn noensinne. Samtidig kjenner jeg på at det er utfordrende. Jeg har minst 15 vennepar som har eller skal få barn. Jeg tror familier generelt kan bli flinkere på å inkludere single i livet sitt. Å være inkluderende kan langt på vei forhindre at det blir en skjevhet.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke