Nyheter

Hareide freder Bekkevold etter hemmelig sondering med landsstyret

KrF-lederen forsvarer Geir Jørgen Bekkevold som familiepolitisk talsperson: – Han har opptrådt lojalt, sier Knut Arild Hareide.

– Det er ikke grunnlag for å endre Geir Jørgen Bekkevolds rolle som familie- og kulturpolitisk talsperson, sier Knut Arild Hareide.

Vårt Land treffer KrF-lederen utenfor Marienlyst, der han nettopp var blitt intervjuet i NRKs Politisk kvarter torsdag morgen.

Der tok han partifellen tydeligere i forsvar enn han har gjort siden saken sprakk forrige uke. Bekkevold har møtt kritikk fra medlemmer og tillitsvalgte etter at han som prest viet partiets lesbiske kommunikasjonssjef.

– Jeg ser at det har kommet en debatt rundt Geir Jørgens rolle. Da synes jeg det er riktig å si at han har opptrådt lojalt mot vårt program i de fem årene han har fungert som talsperson. Jeg har hatt samtaler med ham. Han står på partiets program og vil fortsette å følge det opp, utdyper Hareide.

LES OGSÅ: Bekkevold sitter trygt

Hemmelig landsstyremøte

Hareide bekrefter overfor Vårt Land at landsstyret hadde et telefonmøte mandag kveld om Bekkevold-saken.

Fikk du et klarsignal for å være tydeligere i ditt forsvar av Bekkevold?

– Nei, det var en samtale. Det ble ikke gjort en oppsummering eller vedtak.

Men opplevde du at landsstyret stod samlet bak deg her?

– Det er det ikke riktig av meg å kommentere. Det var ulike stemmer og ståsted, og ikke bare to. Jeg har lyttet til de mange innspillene som har kommet i denne saken og er lei meg for utmeldelsene.

Hvilke innspill har du fått?

Reaksjonene har handlet om at dette ble opplevd som et politisk signal. Det er det ikke. Så var det mange med ulike ståsted som stilte spørsmål ved om dette var klokt av Geir Jørgen.

Torsdag er det møte i partiets sentralstyre, der Bekkevold-saken vil bli et diskusjonstema.

Undervurderte sprengkraft

Som Vårt Land meldte i går, er det ikke stemning i sentralstyre for å be Bekkevold gå. Ingen Vårt Land snakket med trodde Bekkevold ville bli satt i en annen rolle når stortingsgruppa konstituerer seg i oktober.

– Når det var skapt usikkerhet om Geir Jørgens rolle, så valgte jeg nå å dele noen av mine tanker om saken før sentralstyremøtet i dag, sier Hareide.

På vei inn til sentralstyremøtet senere på morgenen, sa Hareide til NTB at han undervurderte sprengkraften i Bekkevold-saken.

KrF-lederen og stortingsgruppa ble informert om planene om vielsen på forhånd. Ingen hadde noen innvendinger. Likevel valgte stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan å rykke ut med offentlig refs av Bekkevold i NRK Sørlandet forrige uke. Siden har mange sluttet seg til kritikken om at Bekkevold sender signaler som strider mot partiets program.

LES OGSÅ: – KrF må akseptere to syn på ekteskapet

Rom for to syn

Mandag skrev Vårt Land om KrF-profiler som mener partiet én gang for alle må lære seg å leve med to syn på ekteskapet blant sine tillitsvalgte hvis partiet skal overleve.

Er det rom for det i KrF med dagens program, Hareide?

– KrF løfter fram ekteskapet som ordning mellom mann og kvinne. Dagens ekteskapslov er ikke i tråd med vårt program. Så ønsker vi også juridiske rammer for forpliktende samliv for homofile.

– Partnerskapsloven finnes ikke mer. De juridiske rammene vil jo si ekteskap. Er programmet for uklart her?

– Det er dagens lovverk som ikke er i tråd med KrFs program, sier Hareide.

I NRKs Dagsnytt Atten i går, fortalte tidligere stortingsrepresentant fra Hordaland, Ingebrigt Sørfonn, at Bekkevold-saken hadde skapt stor forvirring blant partifeller i hans region. Sørfonn signaliserte at hvis han opplever at partiet beveger seg for langt i liberal retning i viktigse spørsmål som ekteskapssyn, vil også han vurdere utmeldelse.

Hva vil du si til Sørfonn?

– Vi er et fellesskap som lenge har båret preg av ulike teologiske ståsted. Vi er ikke en kirke, men et politisk parti. Det er KrFs politikk som forteller hvem vi er.

Hareide står på synet han har frontet i pressen til nå – å skille teologi og politikk, rollene som prest og politiker:

– Dette handler om Geir Jørgens rolle som prest. Vi er et parti som er tydelige på at prester og menigheter ikke skal styres politisk i teologiske spørsmål. Da må vi stå for det også med våre egne. Det har vært og vil være en bredde i KrF i teologiske spørsmål. Så skal vi stå sammen om politikken og programmet.

LES OGSÅ: KrF-profiler åpner for å tydeliggjøre programpunktet om ekteskap

Vil ikke svare om eget teologisk syn

I Politisk kvarter ble Hareide spurt om sitt teologiske ekteskapssyn. Han ville ikke svare.

Hvorfor ikke?

– Fordi vi er et kristendemokratisk parti som skiller politikk og teologi. Så har vi et partiprogram som jeg står fullt inne for. Ekteskapet er også et politisk spørsmål og en samfunnsinstitusjon som KrF løfter fram.

Hareide var også tilbakeholden med å svare på om KrF er det beste partiet for dem som synes ekteskap for homofile er svært vanskelig:

– KrF er det beste partiet for dem som er enig i vår politikk. Så har vi ulike ståsted i partiet.

LES OGSÅ: – Mange støtter Bekkevold, men ønsker ikke å ytre seg

Samarbeidsspørsmålet

Vigselsbråket i KrF kommer ved inngangen til en høst der partiet skal lande sin strategiprosess for å tydeliggjøre sitt politiske prosjekt og treffe et samarbeidsvalg.

Vil denne saken påvirke prosessen med samarbeidsvalg?

– Det skal jeg være forsiktig med å spå noe om. Det er en selvstendig og viktig debatt.

Du har signalisert at du vil gi noen føringer for partiets samarbeidsvalg. I vinter ba tillitsvalgte av ulik avskygning deg om å ta tydeligere regi og våge upopulære valg. Er det handlingsrommet svekket?

– Jeg vil være forsiktig med å tolke det. Partiet skal eie prosessen og ta beslutningen, så skal jeg legge mine føringer for det. Kanskje vil ikke alle være like begeistret for valget vi treffer, men jeg håper de vil ha forståelse for det, sier Knut Arild Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter