– I sentrumspartiet KrF vil det alltid være folk som ser mer mot høyresiden eller mot venstresiden. Partiet kommer ikke til å bli enig om samarbeidsspørsmålet, sier Jostein Rensel, toppkandidat i Buskerud ved fjorårets stortingsvalg.
Rensel er en av flere i KrF som nå ber partiledelsen ta tydeligere regi når samarbeidsdiskusjonen kommer på agendaen igjen.
– Det er leder, ledelse og sentralstyre som må ta et strategisk valg om hvilken vei KrF skal gå før neste stortingsvalg. Hvis vi ikke tar et retningsvalg, er det stor fare for at vi havner langt under sperregrensen, sier han.
LES OGSÅ: Hareide varslet klar tale om samarbeid
Modige valg
Buskerud-politikeren fikk svar på tiltale fra partileder Knut Arild Hareide allerede under KrFs landskonferanse denne helgen.
Et valgresultat farlig nær sperregrensa viser at KrF er i en «alvorlig situasjon» og i den kommende tiden kanskje vil måtte «ta noen modigere valg», sa Hareide til partiets lokalpolitikere søndag formiddag.
– Vi skal være så ærlige å si at der vi er nå, vil det komme en tid for å ta noen valg som noen vil synes er krevende, sa han
Hareide anerkjente at partiet er delt i synet på samarbeid og tror det kan ha ført til en viss dobbeltkommunikasjon til velgerne:
– Vi må ha en tydeligere fortelling, sa partilederen.
Han understreket at partiet skal ta ting i riktig rekkefølge: Først meisle ut tydeligere politiske prioriteringer, så «se hva slags konsekvenser dette vil få for vårt politiske valg», deretter forankre dette blant de tillitsvalgte:
– Jeg kan ikke love at alle skal være fornøyde med valgene vi tar. Men jeg håper at alle kan ha en viss forståelse for dem, sa Hareide.
LES OGSÅ: Hareide vil ha ryddejobb i KrF
Allergiske KrF-ere
Vårt Land har snakket med mange av KrF-politikerne som var samlet på Gardermoen denne helgen.
Veldig mange av dem er inne på lignende tanker om samarbeidsspørsmålet. KrF vil aldri bli helt enig med seg selv, men partiet er nødt til å velge side før 2021. De vil ikke ha et nytt samarbeidskompromiss som tar hensyn til alle fløyer.
Nær samtlige sier som Hareide er at partiet må ta ting i riktig rekkefølge: Strategiarbeidet partiledelsen allerede har gått i gang med vil munne ut i et tydeligere politisk prosjekt og i sin tur legge føringer for samarbeidsvalg.
Skal valget bli tydelig, må KrF-politikerne være mer pragmatiske, mener Jostein Rensel:
– Som sentrumsparti sier vi veldig ofte at hovedsaken ikke er hvem vi samarbeider med, men hva vi får av gjennomslag. Nå har vi derimot fått en allergi for Frp. Noen av oss har også en allergi mot SV. Jeg mener vi må være mer pragmatiske.
Selv føler han seg mest hjemme på høyresiden og mener KrF etter hvert bør vurdere å gå inn i den blågrønne regjeringen. Men selv et ja til å regjere med Ap vil være bedre enn å stå alene i sentrum ved neste stortingsvalg, mener Rensel.
– Hvor vanskelig blir det for deg hvis KrF åpner for Ap?
– Jeg må ta den øvelsen som alle andre i partiet. Det er ikke så store forskjeller på sentrum/høyre og sentrum/venstre. For meg er det litt verre å samarbeide med SV enn med Frp, men selv det er bedre enn å stå alene og ryke under sperregrensen.
– Så du er åpen for å regjere med SV?
– Den er vanskelig altså.
– Med SV som støtteparti da?
– Ja.
LES OGSÅ: KrFs veivalg får avventende støtte
Ønsker tydelighet
Sentralstyremedlem Karin Bakklund Bjørkhaug fra Trøndelag mener KrF har vært redde for å støte fra seg noen:
– Derfor har vi kommunisert så bredt at det blir dobbelt. Det går ikke. Vi må vite hvem vi snakker til, hva prosjektet og historien vår er. Vi må tørre å ta stilling og være tydelige på hva som er vår agenda – også i samarbeidsspørsmålet.
Bjørkhaug er inneforstått med at «en strategisk nyorientering gir risiko for avskalling»:
– Men vi må også tørre å vinne noen nye grupper. Vi har lojale velgere, men rekrutterer ikke nye, sier Bjørkhaug, som understreker at strategiprosessen må gjennomføres først.
PER ANDERS HOEL: «KrF forsøker å finne seg selv i full fart»
Fotavtrykk
Men det er ulike syn i KrF på hvor en strategiprosess vil føre hen:
– Politisk gjennomslag vil styre retningen vi går i. Jeg opplever at folk her snakker om at vi har fått viktige gjennomslag i uka som gikk, sier Dag Inge Ulstein, finansbyråd i Bergen.
Han viser til seiere KrF nylig vant i samarbeid med opposisjonen. For eksempel nei til søndagshandel.
Ulstein har tidligere sagt til Vårt Land at en strategiprosess vil gjøre det klart at «Frp-samarbeid er helt uaktuelt – og at Høyre har valgt Frp og valgt vekk sentrum».
Tove Welle Haugland, som snart skal vikariere som varaordfører i Kristiansand, mener derimot at strategiprosessen vil få motsatt utfall:
– Når vi har jobbet oss fram til hvilke saker det er viktigst å nå ut med, blir spørsmålet hvor vi får gjennomslag for dem. Da kan vi neppe utelukke å gå inn i den blågrønne regjeringen, sier sentralstyremedlemmet.
– Hva om samarbeidsvalget blir et annet?
– Det viktigste er gjennomslag. Valget vi tar må kunne forsvares med at vi kan vise til at vi har satt store fotavtrykk – spesielt innen rus, familie og bioteknologi.