Nyheter

– Menneskeheten kan være truet av dårlig sædkvalitet

Dagens menn produserer bare halvparten så mange levedyktige sædceller som for 40 år siden. Det kan bli kritisk, mener israelsk forsker.

– Kanskje sier noen at det er en måte å få en stopp på overbefolkningen, men vi har ikke råd til å miste evnen til å reprodusere.

Den israelske legen og forskeren Hagai Levine mener å ha avdekket en kommende, stor krise som kan bety at vi blir atskillig færre i denne verden.

Han er med i det internasjonale forskningsnettverket HURGENT, som forsker på menns reproduksjonsevne. Gjennom en av de mest omfattende undersøkelsene på mange år, har Levine konkludert med at sædkvaliteten til vestlige menn har rast de siste 40 årene – og han tror det er en verdensomspennende trend. Levine, som jobber på Hadassah Medical Center ved Hebrew University of Jerusalem, frykter at menneskehetens fremtid er truet.

Må løse problemene uansett

Modellen som forskningsnettverket bruker er ikke god nok til at de kan fortelle hva som skjer når i framtida. Derfor vet de heller ikke hva som er tidshorisonten for utviklingen.

– Det er ikke sånn at vi kan spå at menn kommer til å slutte å produsere levedyktige sædceller på et tidspunkt. Men årsakene til at sædkvaliteten faller, er også farlige for vår framtid på andre måter. Det er uansett ting vi må håndtere, sier Levine i intervju med Vårt Land.

Han peker på miljøgifter, overvekt og røyking som de viktigste årsakene til kvalitetsfallet. Likevel understreker han at menneskehetens utryddelse kun er en teoretisk mulighet.

– Dette er mer en varsellampe som blinker for oss. Det er ikke sannsynlig at fallet i sædkvalitet kommer til å lede til at menneskeheten utryddes – men det er en mulighet.

Slående funn

Levine og hans samarbeidspartnere har sammenlignet 185 forskjellige undersøkelser av sædkvalitet fra USA, Europa, Australia, og New Zealand, i perioden 1973 til 2011. Til sammen omfatter undersøkelsene 43.000 menn. Undersøkelsene ble gjort på yngre menn, som ikke visste noe om hvorvidt de var fruktbare.

Funnene var slående. Hver mann produserer nå i gjennomsnitt mindre enn halvparten av antallet levende sædceller som menn gjorde for 40 år siden.

– Fallet går enda raskere etter 1995. Det er ingen tegn på at nedgangen bremser opp, sier Levine.

Forskeren anerkjenner at 40 år er en kort periode i menneskehetens historie, men peker på at man ikke har særlig mange pålitelige studier lenger tilbake enn dette.

– Det finnes noen studier som går tilbake til 30-tallet, og man kan se indikasjoner på at nedgangen hadde begynt allerede da.

Levine har ikke direkte undersøkt sædkvaliteten i utviklingsland, men peker på at undersøkelser fra enkeltland som Kina viser at sædkvaliteten også her er fallende. Generelt er det færre studier fra kontinentene Sør-Amerika, Afrika og Asia.

Vi har nedprioritert forskningen

Levine mener legevitenskapen har nedprioritert forskning knyttet til menns reproduksjonsevne. Det finnes mange organisasjoner for mors og barns velvære, men nesten ingen for fars.

Forskeren har en teori om at menn rammes av samme tankesettet som gjorde at kvinner ble nedprioritert i legevitenskapen i mange år. Det er kulturelle grunner i bildet. Mange ser på reproduksjon som et rent kvinneemne.

– Jeg kjenner til mange par som ikke klarer å reprodusere, og som oftest er problemet at mannen har for dårlig sædkvalitet.

LES MER: Tvilende til at sædkvalitet avgjør 

Ikke styr med mobilstråling

Forskeren peker på tydelige tiltak for å bøte på problemet. Først må vi anerkjenne det som et folkehelseproblem og se på hvilken rolle miljø og sosiale faktorer spiller inn i bildet.

– Dette har vært helt oversett fram til nå.

Samtidig må vi ikke nøle med å takle de faktorene som vi allerede vet er et problem for mannlig reproduksjonsevne, mener han. Det er en god grunn til å følge med på helsetilstanden til unge menn.

Menn kan imidlertid ta det med ro når det gjelder mobilstråling, sier Levine. I et intervju med danske Kristeligt Dagblad i juni fortalte han at det ikke er påbevist noen sammenheng mellom mobilstråling og sædkvalitet. Imidlertid anbefaler han at man ikke har mobilen i lomma hele dagen, ettersom varme testikler også senker sædkvalitet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter