Nyheter

Tvilende til at sædkvaliteten avgjør verdens demografi

Demograf mener sædkvalitet kan spille en rolle i framtida, men per i dag handler fruktbarhetsspørsmål mer om folks ønsker og atferd.

Helge Brunborg advarer mot å trekke forhastede konklusjoner om sædkvalitetens rolle for hvor mange vi blir på denne jorden i framtiden. Han er i dag pensjonist, men har i mange år forsket på demografi og verdens befolkning ved Statistisk Sentralbyrå.

– Fødselstallene går ned i de fleste land i verden, men det er tvilsomt om færre sædceller spiller en vesentlig rolle. Folks ønsker og prevensjonsmulig­heter er de viktigste årsakene, sier Brunborg.

Fruktbarhet faller

Han presiserer at han ikke har finlest ­Levines rapport, og kun snakker generelt. Ifølge tall fra FN har det såkalte samlede fruktbarhetstall (SFT) falt fra 4,95 i 1950 til 2,36 på verdensbasis i 2015. Det ­betyr at kvinner i fruktbar alder i gjennomsnitt får mer enn to og et halvt barn mindre enn de fikk for 60 år siden.

I mange vestlige land, samt en del østasiatiske stater, har fallet vært enda mer mer dramatisk. FNs spådom i 2016 viste at kun 15 stater, alle i Afrika sør for Sahara, ligger over tallet fra 1950. Vestlige land ligger med svært få unntak under det såkalte reproduksjonsnivået på 2,1, som vil si at få vestlige land klarer å opprettholde et jevnt befolkningsnivå gjennom reproduksjon alene.

Brunborg ser imidlertid at det er mulighet for at sædkvaliteten kan spille en viss rolle i framtida.

– Marginalt kan det kanskje spille en rolle framover, for land som allerede har lav fruktbarhet.

Fødealder

Demografen ser på spørsmålet om fødealder som en viktig faktor.

– Antallet sædceller er nok særlig viktig for menn over 30 og 40. Fødealderen har økt betydelig for både kvinner og menn, også i Norge, og jo høyere alderen er, jo mindre blir sannsynligheten for befruktning.

Han trekker likevel fram kvinners helse som det viktigste i fruktbarhetsspørsmål.

– Mange medisinere mener det er uheldig å vente lenge med å få barn, for da er det vanskeligere å bli gravid, og det oppstår komplikasjoner hyppigere.

Brunborg er mer skremt for andre konsekvenser av forurensning og livsstilssykdommer, som artikkelen peker på er mulige årsaker til fallet i antall sædceller.

– Det er mer skremmende hva annet det kan bety for helsa. Og det gjelder både menn og kvinner, sier forskeren.

Presiseringer

Brunborg mener det er viktig å understreke én ting ved undersøkelsen.

– Det er viktig å presisere at de studerte fallet i antall sædceller, ikke kvaliteten på dem som sådan.

Han peker også på at studien ikke fant noen nedgang i land som Sør-Korea og Japan, der fruktbarheten er blant de laveste i verden.

– Mangelen på funn i Asia styrker min tro på at sædkvaliteten ikke har spilt en stor rolle hittil. Men den kan komme til å gjøre det, sier Brunborg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter