Nyheter

Sosialdemokrater strammer grensene

Arbeiderpartiene i Skandinavia går offensivt ut og strammer asyl- og innvandringspolitikken. Gjenkjennelig, de har tradisjon for å være restriktive, sier innvandringsforsker.

Bilde 1 av 2

To scener. To verdener.

Krigshandlinger og terror driver nye 1.200 mennesker på flukt i Afghanistan. Hver dag. Eller 50 hver time, melder Flyktninghjelpen. De siste to årene er én million mennesker fordrevet fra hjemmene sine.

Skal de sosialdemokratiske partiene i Norden klare å løfte seg, må de tørre å snakke om det folk er opptatt av: Innvandring. Det slo Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre fast mandag på den nordiske arbeiderkongressen i Stockholm, der de skandinaviske arbeiderpartiene og fagbevegelsene er samlet.

For Ap er målet nå tydelig definert: Partiet må vinne en oppslutning på minimum 30 prosent, sier partisekretær Kjersti Stenseng til VG.

LES MER: SV: Skuffet over Ap

«Streng»

Rekordmange 65,5 millioner mennesker er på flukt, i egne hjemland, eller i utlendighet, melder FNs høykommissær for flyktninger.

– Verdens asylsystem er i ferd med å bryte sammen, sa Støre. Han minnet, via NTB, om at Aps innvandringspolitikk skal være «streng, rettferdig og human».

Samtidig som sosialdemokratiske partier satte hverandre stevne i Stockholm, la lederen i danske Socialdemokratiet fram et dokument som bærer tittelen «Rettferdig og realistisk – en udlændingspolitik der samler Danmark».

Neste år er det folketingsvalg i Danmark og partileder Mette Frederiksen vil vinne regjeringsmakten fra de konservative med en langt strengere asyl-, flyktning- og innvandringspolitikk:

• Alle som søker asyl i Danmark skal sendes videre til egne danskdrevne mottak i tredjeland. Kun kvoteflyktninger får slippe inn i landet.

• Folketinget skal hvert år vedta hvor mange innvandrere fra ikke-vestlige land som skal bosettes i Danmark.

• Kravene for å få familiegjenforening skal gjøres strengere, de som kommer må ha «kjennskap til Danmark» og være «integreringsparate fra dag én».

Beste samfunn

– Vi har i mine øyne fått for mange ikke-vestlige inn i vårt samfunn. Når jeg som sosialdemokrat vil finne løsninger, er mitt beste råd å regulere igjen. Sa Socialdemokratiet-leder Frederiksen i talen tirsdag i Stockholm. Og la til:

– Vi har skapt verdens beste samfunn og må ikke sette det på styr med for mange ikke-vestlige innvandrere

Åpne grenser

Lenge var Sverige en liberal øy i nordisk asyl- og flyktningpolitikk. Norden har rikelig med plass til å ta imot betydelig flere flyktninger enn i dag, sa landets eks-statsminister, den konservative Frederik Reinfeldt på tampen av 2014; et halvt år før Sverige fikk rekordmange asylsøkere. Det eneste riktige for Sverige er å fortsatt holde døren på vidt gap for tidens rekordstore flyktningstrøm, la Reinfeldt til.

Rekordtilstrømningen i 2015 fikk statsminister og Socialdemokraternas leder Stefan Löfven til å snu nesten 180 grader. For ett år siden presenterte han en ny politikk på området. Socialdemokraterna vil ha kontroll med innvandringen og unngå parallellsamfunn.

– Å gi beskyttelse til mennesker på flukt kan aldri være ett lands ansvar. Det må deles, forkynte Löfven. Derfor forsvarte han forslaget om asylkvoter i EU ivrig i desember.

I september er det riksdagsvalg i Sverige.

LES MER: Tyskland behandler halve asylbunken

Endret samtale

På Institutt for samfunnsforskning sitter Jan-Paul Brekke og følger innvandringsfeltet i Europa med interesse. Han forsker særlig på feltene flukt, migrasjon og integrering. Brekke mener at de sosialdemokratiske partienes sterke vilje til å sette asyl- og innvandringsinnstramminger på dagsorden kan forklares med 2015: Det ble året da Europa tok i mot over én million flyktninger og migranter.

– Tilstrømmingen i 2015 endret måten man snakker om innvandring på, også for sosialdemokratiske partier, forklarer Brekke.

Men han minner om at det norske arbeiderpartiet har tradisjoner for å føre en restriktiv innvandringspolitikk, mens de svenske sosialdemokratene førte en stram politikk fram til slutten av 1990-tallet, for deretter å endre tone. Men det var først under Moderaterna-leder Frederik Reinfeldt at ankomsttallene skjøt i været i vårt naboland, sier Brekke.

Liten forskjell

– I Norge har regjeringene i hovedsak ført en restriktiv politikk. Det har vært bred enighet og man har egentlig bare sendt stafettpinnen videre, analyserer Brekke og sier med det at det er liten forskjell mellom Ap-ledede og Høyre-ledede regjeringer.

Så når Arbeiderpartiet varsler en strengere asyl- og innvandringspolitikk, «er det gjenkjennelig, de har tradisjon for å være restriktive», sier Brekke.

Tysklands valg

Kommentator Uffe Tang i Danmarks Radio forklarer Socialdemokratiet og Mette Fredriksens offensiv med taktskifter i landet som var desidert rausest i 2015. På dr.dk skriver Tang at Socialdemokratiet skjeler til Tyskland der kansler Merkel i øyeblikket er i ferd med å innføre et tak på antall familiegjenforeninger for flyktninger med midlertidig opphold.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter