Nyheter

Skuffes av Ap

Aps spissing av innvandringspolitikk ryster det som er igjen av asylopposisjonen på Stortinget. – Ren populisme, sier SV.

– Ap krangler med Frp om innvandring. Frp krangler med Ap. Om hvem som mente hva og har gjort hva. Hallo: Er det snart noen som er opptatt av de menneskene som dette faktisk gjelder, spør Karin Andersen, SV-talskvinne og leder i Kommunalkomiteén.

«Asylopposisjonen» på Stortinget skrumpet inn da Venstre gikk i regjering med Frp. I tillegg til minipartiene Rødt og Miljøpartiet De Grønne, er det SV og KrF som er opponentene.

LES OGSÅ: Sosialdemokrater strammer grensene

Kappes om strenghet

Både i SV og KrF reagerer man på nye doser av «stramme» signaler fra Ap på innvandringsfeltet.

• Tirsdag endte en NRK-debatt i total, ustyrlig krangel mellom fersk Ap-talsmann Masud Gharahkhani og Frp-talsmann Jon Helgheim. Den kunne arte seg som en kappestrid om hvem som er best på streng politikk.

• I intervjuer fra et nordisk, sosialdemokratisk toppmøte vil dessuten ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre helt avvise nye, innstrammende forslag fra danske sosialdemokrater. I følge Klassekampen mener han fremtidens vei til Norge må være «som kvoteflyktning».

LES OGSÅ: Hareide varslet klar tale om samarbeid

«Ren populisme»

Karin Andersen mener ingen bør være overrasket over at Ap har en streng innvandrings- og integreringspolitikk i bunn. Men hun er forundret over hvordan Ap nå spisser budskapet:

– Dette er ren populisme. Jeg får ikke øye på hva som er Aps egentlige, nye initiativer. Det er nå blitt en kamp om retorikk mellom Ap og Frp, sier Andersen.

Andersen har hatt fast plass på Stortinget i over 20 år og fulgt Aps manøvre på flyktningfeltet i lang tid. Også på nært hold da SV, Sp og Ap styrte sammen i Stoltenberg-regjeringen.

– For meg er den store endringen at Ap ikke lenger snakker som et internasjonalt orientert parti. En nasjonal bølge rår.

Støy

Våren 2016 vedtok Stortinget en rekke integreringspunkter. SV sto utenfor de brede forlikene, men også SV fikk vedtatt politikk.

Akkurat her vil Andersen arrestere Ap:

– Mange av disse vedtakene var gode, men dagens regjering har ikke fulgt opp. Men i stedet for å presse regjeringen til å innfri, fremmer Ap heller nye og egne forslag. Innvandrings- og integreringspolitikk blandes sammen. Resultatet blir en masse støy i stedet for handling.

LES OGSÅ – ANALYSE: «KrF forsøker å finne seg selv i full fart»

Der ute

SV-veteranen minner om at flyktningkrisen er større enn noen gang, men mener innholdet i den taper i norsk debatt.

– Vi burde heller debattert hva slags internasjonale grep Norge bør ta for å hjelpe mennesker på flukt og der områder av verden er destabilisert. I stedet handler det om hvordan Norge selv skal slippe unna flyktningansvar. Både Ap og Høyre har tradisjonelt hatt et internasjonalt perspektiv og kunne bidratt til en annen debatt.

LES OGSÅ: Ber blågrønne la skatt betale KrFs fest

KrF-skuffelse

KrF-talskvinne Torhild Bransdal reagerte på Aps «linjeskifte» i forrige uke. Men markeringene fra Aps talsperson fortsetter.

– Ser vi en total forandring av Ap på innvandringsfeltet?

– Det er grunn til å være spørrende til Aps kurs. Det er beklagelig at spørsmålet om hvem som er strengest blir debattemaet. Folkeretten forplikter oss til å hjelpe mennesker på flukt.

– Er du skuffet over at Aps retorikk ytterligere forsterkes og at partiets leder ikke helt vil avvise danske innstrammingsforslag?

– Ja, de konkrete løsningene som nå blir presentert vil ikke kunne løse utfordringene som vi står overfor. Aps retorikk har vært sterk. Vi ser frem til en utdypning om hva utspillene den siste tiden egentlig betyr.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter