Nyheter

Biskopen besøker Berg

Fengslede Frode Berg får besøk av biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland. Finnmarkinger og russere er redde for hvilke konsekvenser Berg-saken får, ifølge prestene.

Bilde 1 av 2

– Frode Berg er en lokal kirkeleder i en ulykkelig situasjon. Jeg vil besøke ham som prest og medmenneske, sier Olav Øygard til Vårt Land.

Han vet ennå ikke vet om han får gjennomført besøket, men regner med å søke visum denne uken.

Spionsiktet

Frode Berg ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti 5. desember i fjor med 3.000 euro på seg. Han er anklaget for å ha forsøkt å anskaffe hemmelige dokumenter om den russisk flåten og er siktet for spionasje.

Om Øygard drar til Russland avhenger også om han får komme inn i fengselet, skriver VG, som meldte nyheten om bispebesøket før helgen.

Via den norske ambassaden i Moskva har Berg formidlet at han gjerne får biskopen på besøk. Blir det noe av, vil biskopen også se om det er behov for at han tar med ting som Berg trenger i fengselet.

– Ikke innflytelse

– Vil du ta opp Berg-saken med russiske kirkeledere?

– Jeg vil se om det lar seg gjøre å få kontakt med den russiske kirken, men jeg tenker ikke å drøfte saken. Jeg tror ikke de har innflytelse på Bergs vilkår. Vi vil nok snakke om forholdet mellom våre kirker, sier Olav Øygard.

Han leder Samarbeidsrådet for kristne kirker i Barentsregionen og har jevnlig kontakt med russiske kirkeledere.

God idé

Til Vårt Land sa tidligere «kirkediplomat» Stig Utnem sist uke at det kan være en god idé å bruke kontaktnettet Den norske kirke har i Russland.

– Tilliten mellom kirkene kan mobiliseres og spille en rolle for å få forståelse hos myndigheter som kanskje har andre interesser, sa Stig Utnem.

Julie Wilhelmsen, seniorforsker på NUPI og Russland-kjenner, tror imidlertid ikke at dialog mellom Den norske kirke og Den russisk-ortodokse kirke vil kunne hjelpe Frode Berg.

– Selv om makten henger tett sammen i Russland, er ikke samkvemet så tett som vi innbiller oss, sier hun.

Redsel

Nyheten om Øygards besøk er godt tatt imot av Bergs støttespillerne.

– Det er bra at det nå blir mer action fra sentralt hold i kirken, sier Torbjørn Brox Webber, prest i Sør-Varanger menighet.

– Hva er ringvirkningene av biskopens besøk?

– Jeg tror ikke det har større ringvirkninger, men det er viktig at flere aktører begynner å engasjere seg, sier presten.

Ba for Berg

Fungerende prost i Varanger prosti, Egil Lønnmo, håper bispebesøket beroliger familien og alle i Sør-Varanger og Kirkenes som er berørt av saken. Mange engasjerer seg, og senest i Vadsø kirke i går ble det bedt for Berg i kirkebønnen. Prosten kjenner til at det også ble bedt for ham andre steder i landet.

Både Lønnmo og Brox Webber er bekymret for at saken truer folk til folk-samarbeidet over grensen.

– En slik sak skaper redsel i befolkningen: «Bør vi være mer forsiktig med å dra over grensen?», sier Brox Webber.

– Også russere som oppholder seg i Finnmark er redd for hva saken kan bety for dem, sier Lønnmo.

– Skandale

I en uttalelse fra Sør-Varanger menighetsråd fredag henvender de seg både til norske og russiske myndigheter om at Berg må en rettferdig rettergang og at samarbeidet mellom landene må ivaretas.

– Det er en skandale at han ikke har fått del i rettshjelpordningen som nordmenn vanligvis får i utlandet. Det er ille om en mann med norsk flagg på brystet i 30 år blir glemt av norske myndigheter når slikt skjer, sier Torbjørn Brox Webber.

En innsamlingsaksjon har skaffet rundt 200.000 kroner for å gi Berg juridisk bistand og ting han trenger i fengselet.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter