Nyheter

Kald skulder mot Høyres verdiflørt

Knut Arild Hareide går kraftig ut mot Høyres lokketoner om at samarbeid ville gitt KrF gjennomslag om bioteknologi.

Foran dagens første forhandlingsmøte mellom Høyre, Frp og Venstre om ny regjering, erklærer KrF-lederen på nytt at partiet ikke er noe parlamentarisk grunnlag for det nye Solberg-prosjektet.

– Vi er trygge på det valget vi selv har gjort, sier Hareide.

Overfor Vårt Land imøtegår nå Hareide fortellingen fra Høyre-topper om at KrF ville fått innflytelse over lovverket for bioteknologi om KrF hadde blitt med i regjeringsforhandlingene.

– Høyre ga ikke KrF det spøtt, smeller det fra Hareide om Erna Solbergs vilje til å komme KrF i møte da det gjaldt som mest om bioteknologi i fjor.

LES OGSÅ: Solberg tror kristen tradisjon ga oss mer frihet

Letter på sløret

I advent hørte KrF nok en gang Høyre-melodien om at KrF kan tape verdikamper dersom de står utenfor samarbeid og avtaler. I Vårt Lands nyttårsintervju med Erna Solberg sa statsministeren:

«Når KrF nå ikke har noen samarbeidsavtale lenger, kan jo bioteknologisaken bli en krevende runde for dem».

Derfor letter Hareide nå på sløret over hva han mener skjedde i fjor på denne tiden: Da hadde KrF samarbeidsavtale med regjeringen – og de fire ikke-sosialistiske partilederne jobbet for å bli enige om stridspunkter i den kommende stortingsmeldingen om bioteknologi. Arbeidet kollapset. Spesielt Venstre og Frp ville heller liberalisere.

LES OGSÅ: Erna kjøler ned blågrønt regjeringsløp

«Ingen vilje»

– Vi hadde en avtale om samarbeid med regjeringen før denne meldingen ble lagt frem, men de blåblå ga oss ingenting. Dette viser jo at det ikke fantes noen vilje til å gi KrF noe, sier Hareide.

Hareide mener historien viser at evnen til å imøtekomme KrF på bioteknologifeltet ikke finnes:

– Statsministeren valgte ikke å gi KrF noe gjennomslag, noe KrF jo ønsket. Løsningen med samarbeidsavtale var altså ikke noe bedre for oss.

LES OGSÅ: De blågrønne kan møte veggen i Stortinget

KrFs seiersliste

Mens partitoppene i Høyre, Frp og Venstre forhandler om felles regjering, forbereder Hareide et nytt og uavhengig år for KrF. På to måneder i fjor fikk partiet brukt vipperollen sin mellom blokkene til å flytte politikk.

Sakene som KrF sikret flertall for sammen med resten av opposisjonen, ble etter hvert mange:

Innføring av lærernorm og sukkeravgift – begge punkter var seiere i budsjettavtalen. Det var også sikring av dagpengeordning og fjerning av tidsbegrensning i pleiepenger.

KrF vippet sammen med Ap, SV og Sp også frem ja til én time fysisk aktivitet i skolen hver dag, ja til gjeninnføring av Nav-slipp på papir, og eksempelvis sikring av fremtiden for opplysningskontorene for melk, kjøtt og egg.

Pressen laget oversikter med overskrifter om «Ernas tapslister». For KrF var punktene på mange måter seierslister.

LES OGSÅ: KrF-jubel for budsjettseire og skoletriumf

Ikke klistret

Partileder Knut Arild Hareide bekrefter at det er slik vi kan oppleve KrF i 2018:

– Vi er et kristendemokratisk sentrumsparti og ikke klistret til regjeringen. Dersom vi samarbeidet med regjeringen om alt, kunne man med rette stilt spørsmålet: Hvorfor er ikke KrF med i regjeringen.

– Men er de omtalte seirene dekkende for KrFs nye, uavhengige sentrumsrolle?

– Ja, vi er opptatt av å få gjennomslag for politikk, uavhengig av hvem vi samarbeider med. Det er blitt tydeliggjort høsten vi har bak oss.

«Sp er ikke-sosialistisk»

Fortsatt regner mange Høyre-topper KrF som en del av et ikke-sosialistisk flertall – utgangspunktet for Solberg-regjeringens makt. At «basisen ligger i de fire partier» poengterte statsministeren også i årets nyttårsintervju med Vårt Land. Hareide er ikke helt bekvem med denne inkluderingen:

– Også Sp er et ikke-sosialistisk parti. Og KrF er ikke noe parlamentarisk grunnlag for Solberg-regjeringen. Solberg hadde i høst muligheter til å velge KrF. Hun takket nei, men vi kommer til å være konstruktive.

LES OGSÅ: Ap kan få langvarige skader – analyse

Koster ikke

Det vil KrF være også om offentlig pengebruk. Hareide avviser at sakene der KrF vippet flertall mot regjeringen høsten 2017, ga utgiftsvekst.

– Fysisk aktivitet i skolen, det koster ikke noe, eksemplifiserer han.

– I «de store» pengene kan ikke KrF utfordre i like stor grad. Vi har en budsjettavtale for 2018. Men vi kan selvsagt legge føringer fremover – innenfor ansvarlige rammer. Det kan godt hende at våre satsinger vil gå på bekostning av litt skattelettelser. For investeringer i barn og familie må gå først, sier KrF-lederen.

LES OGSÅ: Snekrer samarbeid under radaren

«Lykke til, Venstre»

I Vårt Land lørdag varslet statsminister Erna Solberg at regjeringen hennes fremover ville snakke med KrF først når den skal skaffe flertall for politiske saker.

– KrF er opposisjonsparti – og det gir oss en frihet. Men det gir også Solberg samme frihet. Vi må være forberedt på at regjeringen også samarbeider med andre partier, sier Hareide.

Til budsjettmakker Venstre sier Hareide dette foran regjeringsforhandlingene:

– Jeg ønsker dem all mulig lykke til. Men jeg ønsker jo et samlet sentrum, og det er alltid vanskelig når noen er innenfor og andre utenfor. Likevel håper jeg at samarbeidet med Venstre vil bli godt i tiden fremover.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter