Nyheter

Først jublet de, deretter mistet de støtten

Da regjeringen i fjor flyttet penger fra bistandspotten til flyktninger i Norge, mistet flere prosjekter støtten. I Guatemala ble også langsiktige kontrakter vraket.

Etter å ha jublet over norsk støtte til lokale vannkraftverk for få år siden, ble situasjonen snudd på hodet for befolkningen i La Gloria i Guatemala.

Kristin Rødahl i Kirkens Nødhjelp fortviler:

– Den forutsigbarheten vi mistet da pengene forsvant, er veldig skadelig, sier Rødahl. Hun er ansvarlig for organisasjonens program i Guatemala, som ikke fikk penger de var blitt lovet av Utenriksdepartementet. Pengene ble istedenfor omprioritert til å håndtere flyktningstrømmen man antok ville komme til Norge i løpet av 2017.

Latin-Amerika. Regjeringen kuttet 20 millioner kroner i bistand til Latin-Amerika, som blant annet gikk utover rekke prosjekter i Guatemala.

Kirkens Nødhjelp måtte oppgi å bygge vannkraftverk til en rekke landsbyer i landet. Vårt Land har tidligere skrevet om dette prosjektet, og hvordan kutt i energibistand førte til at et kraftprosjekt som skulle gi strøm til fem landsbyer i Guatemala, kun ga strøm til fire.

LES MER: Tok straumen i Guatemala-bygd

Kort varsel om støttetap

– Vi hadde en avtale med Utenriksdepartementet, gjennom den norske ambassaden, om å få fem millioner kroner i støtte i tre år, fra 2015 til 2017. De lokale partnerorganisasjonene våre var med på å signere avtalen, og det skapte naturligvis forventninger, sier Rødahl.

Hun viser til at da det nærmet seg inngangen til 2017, kom beskjeden om kutt, for å ta høyde for den flyktningstrømmen man antok ville komme.

– Beskjeden kom på veldig kort varsel, sier hun.

Ambassaden i Guatemala, som ble nedlagt sommeren 2016, forsøkte etter beste evne å opprettholde sin del av avtalen. Beslutningen ble imidlertid tatt i Norge.

Måtte drive brannslukking

– Det var ett lokalsamfunn som ikke fikk kraftverket de skulle ha. Dette skapte stor fortvilelse, og vi måtte drive brannslukking, fordi i dette lokalsamfunnet trodde man at de andre lokalsamfunnene hadde brukt alle pengene.

– Vi visste at det var et bra program. Det handlet om energi, klima, urfolks rett til selvbestemmelse, kvinners deltagelse i lokalsamfunnet, og så videre. Det virket rett og slett veldig vilkårlig at akkurat vårt program ble kansellert på den måten, sier Rødahl.

Bygd for tyske penger

Hun understreker at saken løste seg for lokalbefolkningen.

– Vi gjorde alt vi kunne for å minimere skadene. Det siste kraftverket ble senere bygget for penger fra Tyskland, gjennom vår søsterorganisasjon Bread for the World og deres partnere.

Rødahl understreker at langt fra alle norske prosjekter i Mellom-Amerika ble rammet.

– Organisasjoner som Oxfam fikk fortsatt støtte for sine prosjekter i regionen, og andre prosjekter er blitt fulgt opp fra ambassaden i Mexico. Jeg vet ikke hvorfor akkurat vi ble rammet, men det var sterkt medvirkende til at vi måtte legge ned vårt kontor i Guatemala, sier hun.

Kirkens Nødhjelp har siden gått inn i et kontorfellesskap i Guatemala med andre bistandsorganisasjoner, men tilstedeværelsen deres i landet er sterkt redusert.

– Vi har vært i Guatemala i førti år, påpeker Rødahl.

Etterlyser forutsigbarhet

Pengene som ble trukket tilbake fra kraftprosjektet i Guatemala og andre bistandsprosjekter, går nå til nødhjelp og andre humanitære formål. Rødahl er positiv til at pengene fortsatt brukes til bistand i utlandet, men etterlyser forutsigbarhet fra regjeringen.

– Jeg håper vi kan ta lærdom av denne situasjonen. Man må ta hensyn til flyktninghåndtering, men man tok disse pengene fra feil sted. Det uheldige er at vi går glipp av langsiktige resultater. Istedenfor brukes pengene nå på humanitær nødhjelp, som er bra, men man går glipp av noe annet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter