Nyheter

Mindre rødt i Aps makt

ANALYSE: Om Ap vinner og slipper sentrum inn, blir livet i regjering et ganske ­annet enn Ap-topper er vant til.

Vårt Land tar sjekken av hvert parti: Hvordan kan de få regjeringsmakt – eller makt over en regjering etter valget?

Om ikke de blåblå uventet kommer ­kanonsterkt tilbake, tyder gallupene nå på at Ap og Sp kan overta etter høstens valg. Og Sps sterke fremgang kan ha vært partileder Jonas Gahr Støres redning:

For bare et halvår ­siden kunne målingene­ saktens gi et slags rødgrønt flertall. Men da måtte man i tillegg til Sp telle opp Rødt, Miljøpartiet, mandater fra et SV under sperregrensen og helst spekulere i KrF-støtte for å summere et flertall. Totalen kunne se rotete – og avskrekkende – ut. Nå er Sp og Ap et tydeligere maktlag.

LES OGSÅ: Uenige i Ap om forholdet til KrF

Aps veier til makt

Her er Arbeiderpartiets ulike veier til makt:

• Flertallslag: Går det riktig godt for Ap og Sp, kan partiene få flertall sammen. Støre har dess­uten åpen dør for KrF – om partiet vil.

For Ap vil triumfen da være et stabilt styre. Men den har sin pris: Politikken blir trolig mindre «Ap-aktig» enn i rødgrønn tid og mer sentrumsorien­tert. For Aps partikultur kan dette mangfoldet igjen bli krevende for partiets selvbilde som «styringspartiet».

• Mindretallsstyre: Valget kan også sende Ap inn i en mindretallsregjering – både med eller uten Sp. Det kan skje dersom rødgrønt flertall ikke gir noen trygg Ap-konstellasjon og at Sp og Ap ikke lar seg forene likevel. Dessuten kan «snakkisen» fra i fjor bli virkelighet: At KrF sier ja til et Ap-styre, fordi Høyre tviholder på fellesskapet med Frp.

Å sitte i mindretallsregjering er noe som Ap er vant med. Men på 80- og 90-tallet var det forøvrig miljøbevegelsens skrekk: Da skaffet Ap seg store flertall for tøff utbyggingspolitikk sammen med Høyre og Frp.

• Parkering: Akkurat nå gjør gallupene de blåblå og vippepartiet Venstre til valgtapere. Men bråk i rødgrønne rekker eller «ytre» politiske hendelser er faktorer som kan gi ikke-sosialister ny medvind. Kurven som viser Ap-oppslutning har dessuten vært synkende i det siste.

Om regjeringsmakt glipper for Ap i høst, kan det gi urolige tider for partiet. Fire nye år i opposisjon kan skape strid om veivalg i styringspartiet Ap.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter