Nyheter

«Korsfarerne» 
planla muslimdrap

Tre menn er arrestert for å ha planlagt et terror­angrep mot et leilighetsanlegg med moské. Planen var 
å drepe muslimer.

Etter en åtte måneder lang etterforskning slo det føderale politiet, FBI, til og arresterte en gruppe menn som kaller seg «Crusaders» – eller «Korsfarerne». Nå er de siktet for å ha planlagt et bombeangrep rettet mot somaliere i Garden City, en liten by vest i delstaten Kansas.

– Disse tre mennene planla et bombeangrep mot et appartementskompleks, fullt av menn, kvinner og barn i Garden City, opplyser USAs visejustisminister for nasjonal sikkerhet, John P. Carlin, i en kunngjøring.

Myndighetene i Kansas har ­ingen oversikt over hvor mange somaliere det er i byen, men sier at om lag 350 flyktninger kommer hvert år til delstaten, og ­majoriteten av dem er fra ­Somalia.

LES MER: Terror drepte flere før

Sprengstoff

Mennene som ble pågrepet fredag var inspirert av Timothy McVeigh, terroristen som i april 1995 sprengte en bilbombe utenfor en føderal kontorbygning i Oklahoma City i USA – og drepte 168 personer. McVeigh ble dømt til døden for terrorangrepet og henrettet i 2001.

Mennene fra Kansas planla som McVeigh en stor og svært ødeleggende sprengning. Kunngjøringen fra USAs justisdepartement forteller at de pågrepne skulle parkere en lastebil med sprengstoff ved hvert hjørne av boligkomplekset de hadde utpekt som mål.

Mange av innbyggerne her er muslimer med bakgrunn fra ­Somalia, og én av leilighetene brukes som moské.

LES MER: IS har mistet byen der endetiden skulle begynne

Krig og våpensalg

Overvåkingen av mennene­ avslørte at de jevnlig kom med sterke og hatefulle ytringer mot muslimer, somaliere og andre immigranter. Avlytt­ingen av gruppen tyder på at de håpet å utløse en religionskrig, skriver avisen Washington Post, som har fått tilgang til retts­dokumenter om saken.

– Den eneste måten­ å snu dette landet på er ved et blodbad, skal en av mennene ha sagt i en telefonsamtale FBI overvåket.

Planen skal ha vært å utføre angrepet dagen etter presidentvalget 8. november. Det føderale politiet infiltrerte gruppen ved å selge dem våpen og overbevise en av mennenes kjæreste om å samarbeide med dem.

LES MER: Derfor er Dabiq viktig for IS

Knivstakk

USAs utenriks­departement opplyser at om lag 100.000 somaliere har kommet til USA som flyktninger ­siden 2001. 99,6 prosent av denne gruppen er muslimer.

I september gikk terrorgruppen som kaller seg Den islamske stat (IS) ut og sa at en av deres «soldater» sto bak knivangrepet i et kjøpesenter i byen St. Cloud i delstaten Minnesota. FBI etterforsker saken som en mulig ­terrorhandling.

17. september knivstakk og ­såret en mann kledd ut som sikker­hetsvakt ni personer på et kjøpesenter i byen, før han ble skutt og drept av en politimann.

Knivangriperen var en 22 år gammel amerikaner med somalisk opprinnelse. Mannen skal ha nevnt Allah da han gikk til ­angrep, og spurt minst ett av ofrene om vedkommende var muslim, ifølge politiet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bombe

Det avslørte angrepet i Kansas kommer bare en måned etter at en bombe gikk av i New York. 29 mennesker ble såret da bomben eksploderte i bydelen Chelsea 17. september.

Eksplosjonen skjedde i en container utenfor et hjem for blinde. Flere vinduer i den 14 etasjer høye bygningen ble blåst inn. De fleste av dem som ble sendt til sykehus, hadde småkutt og blåmerker.

En bombe nummer to i nærheten var utplassert, men detonerte ikke. Bomben var av tilsvarende type som den som eksploderte, laget med en trykkoker, og med ledninger og en mobiltelefon tilkoblet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter