Nyheter

IS har mistet byen der endetiden skulle begynne

Landsbyen Dabiq var stedet IS så for seg at endetiden skulle starte. Nå har de flyktet.

Bilde 1 av 2

Den såkalte Islamske Staten (IS) mistet søndag den symbolsk viktige byen Dabiq i Syria. Dette er byen der et slag mellom muslimer og kristne skal være forløperen til endetiden, ifølge endetidslæren i ekstremistgruppa.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory For Human Rights (SOHR) skal IS-krigere ha flyktet fra byen, og kampene varte mindre enn 24 timer. Det til tross for at en forsterkning på rundt 1.200 krigere ble sendt til byen like før kampene begynte.

LES MER: Derfor er Dabiq viktig for IS

Forsinket

Byen ble inntatt av syriske opprørsstyrker med luft- og bakkestøtte fra Tyrkia. Kampene er en del av militæraksjonen «Operasjon Eufrats Skjold» som startet i slutten av august. Målet er å skape en «terrorfri sone» i Nord-Syria. Slaget om symbolske Dabiq har vært ventet ettersom IS har mistet kontrollen over landsby etter landsby i nærheten.

Som for å forberede seg på et nederlag, sendte IS i forrige uke ut et nyhetsbrev der de argumenterte for at dette slaget ikke var det profetiske slaget om Dabiq. Det skal ifølge ekstremistorganisasjonen komme senere.

Religiøst slag

Da IS inntok Dabiq i høsten 2014, ble krigerne oppildnet med at de var en del av «et triumferende, religiøst slag». Omverdenen forsto ikke hvorfor den lille landsbyen var så viktig for dem, før en video som viste drapet på den amerikanske hjelpearbeideren Peter Kassig ble spredt.

I videoen sto IS' sjefsbøddel Mohammed Emwazi, briten som gikk under navnet Jihadi John og senere ble drept i et droneangrep, og viftet med en kniv mens en arabisk sang gikk i bakgrunnen:

«Her begraver vi den første amerikanske korsfareren i Dabiq, mens vi utålmodige venter på at resten av styrkene deres skal ankomme.»

Den siste timen

– Dabiq er nevnt i flere islamske tekster som et sted der et stort slag skal finne sted. Slaget skal være forløperen for endetiden, uttalte professor Bernard Haykel ved Princeton University i New Jersey i USA til Vårt Land i fjor.

Han er kjent som en ledende ekspert på teologien til IS. Det er spesielt følgende vers som han har sett hyppig sitert i IS' egne nyhetsmedier og sosiale medier:

«Den siste timen vil ikke komme før romerne ankommer al-Amaq eller Dabiq. En hær av de beste soldatene i hele verden på den tiden vil komme fra Medina for å stanse dem.»

Det er usikkert hvem Roma refererer til. Den australske IS-ideologien Musa Cerantonio mener det er Tyrkia (se egen sak).

Profetier

Abu Musa al-Zarqawi, som grunnla al-Qaida i Irak, var den første som nevnte profetien om Dabiq. Hans etterfølgere i Den islamske staten har også nevnt dette de siste årene, men det var ikke før i 2014 at det ble sentralt i propagandaen deres, ifølge William McCants, som har skrevet boka «The ISIS Apocalypse». Han mener at IS skiller seg ut ved at dets ledere og følgere tror dommedag er nært forestående. Ifølge McCants siterer fotsoldatene ofte islamske profetier som en av hovedgrunnene til at de har valgt å slutte seg til IS.

Ifølge tall fra forskningssenteret Pew Research fra 2011-2012 er det en stor andel av muslimer i Midtøsten som tror de vil oppleve hendelser som fører til dommedag. I Irak var hele 72 prosent enige i dette, mens tallene var noe lavere i Libanon (56 prosent), Jordan (41 prosent) og Egypt (40 prosent).

Flyktninger

I en TV-sendt tale i helga sa Tyrkias president Recep Erdogan at så fort områdene er sikret, vil det være mulig for de tre millionene syriske flyktningene i Tyrkia å returnere hjem.

– La oss lage rom for dem. De kan dra til sitt eget land – vi kan sørge for at de kan leve trygt der, sa Erdogan.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter