Nyheter

Ønsker særstilling blant organisasjonene

KFUK-KFUM er lei av andre organisasjoners «varierende kirkelojalitet» og ber om å få bli Den norske kirkes primære samarbeidspartner blant barn og unge. – En dårlig løsning, sier lederen i Normisjons barn og unge.

– Kirkens lokale barne- og ungdomsarbeid stagnerer. For å sikre at kirken fremover evner å være et hjem for unge mennesker, trenger vi en mer systematisk samhandling mellom kirken og de kristne barne- og ungdomsorganisasjonene. Da bør KFUK-KFUM bli Den norske kirkes hovedsamarbeidspartner i arbeidet blant unge mennesker, sier generalsekretær i KFUK-KFUM, Øystein Magelssen.

I dag er det kontinuerlige barne- og ungdomstilbudet til Den norske kirke (Dnk) svært varierende på lokalt plan, peker generalsekretæren på. Flere steder har kirken egne opplegg til barn og unge. Andre plasser samarbeider de med andre organisasjoner. I en rekke menigheter er arbeidet fraværende.

– Kirken har altfor lenge hengt igjen i forestillingen om at de skal forholde seg nøytralt til alle organisasjoner og har latt dem drive på. Men vi trenger noen tydelige strategier for målrettet og gjensidig forpliktende samhandling i stedet for å la dette flyte videre, sier han.

LES OGSÅ: – Andre får midler vi bare kan drømme om

Vinn-vinn.

– Hvorfor skal akkurat dere bli kirkens nærmeste allierte?

– Fordi vi opptrer uforbeholdent og entusiastisk til dem. Mellom 80 og 90 prosent av vårt lokale barne- og ungdomsarbeid skjer i dag innen rammene av Den norske kirkes menigheter. Det lokale arbeidet er en vinn-vinn-situasjon for begge parter. Vi tilføyer menighetene kompetanse og ressurser som de ikke ville hatt kapasitet til uten oss, sier Magelssen.

Gjennom en gjensidig forpliktende samarbeidsavtale kan partene etablere Kirkens Unge / KFUK-KFUM (Den norske kirkes barne- og ungdomsarbeid), foreslår han. Organiseringen vil innebære blant annet samhandling på regionalt og sentralt nivå. Et vesentlig moment blir å sikre en sammenheng mellom trosopplæringsstrategier om breddetiltak og det kontinuerlige barne- og ungdomsarbeidet.

LES OGSÅ: – Hvorfor skal noen få lønn for det andre gjør gratis?

Ryddig relasjon.

For å få til nye, tydelige strategier, må ryddighet til, mener generalsekretæren. Det innebærer å stille et krav til også andre samarbeidsaktører:

– De som helhjertet vil, bør fortsatt ønskes velkommen i et romslig, kirkelig fellesskap.

Blant dem som i dag har en mer «differensiert lojalitet», nevner Magelssen Acta (Normisjon) og NLM Ung (Norsk Luthersk Misjonssamband).

– Dette er organisasjoner som mange steder heller danner egne menigheter eller legger til rette for utmelding av Den norske kirke. Det er viktig å ivareta en ryddig og konstruktiv relasjon til dem. Det angår også organisasjoner og bevegelser med mer uklar teologisk og konfesjonell profil som Kristen Idrettskontakt (KRIK), Skjærgårdsgospel, Soul Children og Oase-bevegelsen.

LES OGSÅ: – Menigheter får ikke nok støtte til trosopplæring

Ikke konkurrenter.

Han foreslår også at Dnk fornyer samarbeidet sitt med aktører som har «mer avgrenset arbeid og spesifikke mål», som Søndagsskoleforbundet, Ung Kirkesang og NMS U (Det Norske Misjonsselskaps Barne- og Ungdomsorganisasjon).

– Det gjelder ikke å betrakte hverandre som konkurrenter. Det er unge mennesker og oppgaver nok til alle. Dessuten er dagens organisasjonskart mest av alt et komplementært fellesskap. Det er ingen grunn til ikke å glede seg over hverandres gode resultater, og søke å legge til rette for at andre lykkes. Samtidig må ikke kirken sitte stille i kirkeskipet av frykt for å favorisere noen og komme i unåde hos andre. KFUK-KFUM forventer at kirken nå tar på alvor organisasjonenes varierende kirkelojalitet, og så lar det få strategiske konsekvenser.

LES OGSÅ: Rykker ned til toppjobb

– Heie på forskjeller.

Leder i Acta, Kristian Sveinall Øgaard, som er Normisjons barne- og ungdomsarbeid, er ikke enig i forslaget:

– Jeg heier på KFUK-KFUM, men akkurat dette tror jeg er en dårlig løsning. At organisasjonene er ulike, både i profil og arbeidsmåte, tenker jeg er en styrke som vi bør heie på og ikke prøve å hindre. At kirken opplever teologiske brytninger, gjør denne ulikheten særlig viktig, sier han.

Han kjenner seg ikke igjen i at de har en «differensiert lojalitet» til Den norske kirke.

– Vi ser på oss selv som Den norske kirkes arbeid og som Normisjons arbeid. Vi opplever ikke det som en motsetning.

Kristine Aksøy, seksjonsleder for barn, unge og trosopplæring i Den norske kirke, svarer dette på frieriet fra KFUK-KFUM:

– Den norske kirke samarbeider med mange barne- og ungdomsorganisasjoner, noe som er en styrke og bidrar til mangfold. Det nye forslaget vil innebære en stor endring i forholdet mellom organisasjonene og kirken. Det er uansett verdifullt og ønskelig at organisasjonene skal være bærebjelker i kirkens barne- og ungdomsarbeid, sier hun, og legger til:

– Her det uforløst potensiale som vi må jobbe videre med i fellesskap. Kirkerådet har et nasjonalt samarbeidsråd for barne- og ungdomsarbeid i Den norske kirke. Dette er et egnet forum til å jobbe videre med dette sammen.

Forslaget til Øystein Magelssen kan leses i sin helhet i siste utgave av Luthersk Kirketidende.

LES OGSÅ: Kirken glemte barnekorene i millardsatsing på trosopplæring

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter