Nyheter

Norsk prest: 
Arrangerte 
ekteskap virker

Prest Elisabeth Eriksen skal, i år som tidligere år, sørge for at seks unge nordmenn sier ja til å gifte seg med en partner de ikke kjenner.

– Kritikkverdig konsept, mener Lily Bandehy har selv vært i et arrangert ekteskap.

– Slike ekteskap kan fungere veldig bra, sier sosionom og forfatter Nazish Khan, som i sin tid ble arrangert gift.

Arrangerte ekteskap står på sendeskjemaet til TVNorge denne­ høsten. To de første sesongene av reality-serien Gift ved første blikk var ifølge dem så vellykket at de nå gjentar konseptet.

– I stedet for å la valg av partner skje gjennom gnistrende følelser­ og hodestups forelskelse, overlater seks single personer ansvaret til en gruppe fagfolk. Dette er TV-underholdning. Samtidig belyser programmet en viktig problemstilling: Hva skal til for å fungere som ektepar? sa Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og SBS Discovery, før første runde av programmet startet i høst for to år siden.

Hensikten med programmet er «å utfordre tanken om at forelskelse er eneste veien til kjærlighet».

LES OGSÅ VÅRT LANDS ANMELDELSE AV FØRSTE SESONG: Ikke veldig giftig

Kjærlighet uten forelskelse.

Prest Elisabeth Eriksen, som har vært en del av ekspertpanelet de to siste årene– og som er med i år, mener at de første sesongene av reality-
serien viser at programmets metode­ fungerer.

Ett av tre par holder fortsatt sammen etter at de giftet seg «ved første blikk» på TV i 2014. Alle fra fjorårets sesong ble skilt. Ytterligere ett par ble matchet på samme vis i fjor, men dette ble ikke vist på TV. Også disse holder sammen.

– Jeg synes konseptet er spennende, og serien har vist oss at det finnes en vei til den store kjærligheten uten at den starter med den store forelskelsen, sier Eriksen i en pressemelding for programmet.

LES OGSÅ: Biskop velsigner prestearrangert ekteskap

Presset til ekteskap.

Den norske forfatteren og nestleder i 
Ex-muslims of Norway, Lily Bandehy, er imidlertid ikke imponert over at arrangerte ekteskap løftes frem av TVNorge som noe positivt.

– Jeg synes det er kritikkverdig at man fremmer holdninger som i Norge blant annet hører vikingtiden til. Tradisjonelt har det blitt brukt til å føre slekter og klaner sammen. Dette burde være et tilbakelagt stadium i den vestlige verden, sier hun. Bandehy mener­ arrangerte ekteskap, slik de fungerer i virkeligheten, har en langt mer alvorlig bakside:

– Alle arrangerte ekteskap inneholder et element av tvang, hevder hun. I hennes tilfelle var økonomi en viktig faktor for at hun første året på videregående inngikk ekteskap med en mann i hjemlandet Iran. Virksomheten til faren gikk konkurs. Brødrene hennes måtte overta.

– For at vi skulle klare oss, så måtte jeg gifte meg. I teorien var det helt frivillig, men jeg kjente et press på meg til å gjøre det, sier hun.

LES OGSÅ: – Bagatelliserer skilsmisser

Passet ikke sammen.

Brødrene­ til Bandehy pekte ut én kandidat som de mente hun burde­ gifte seg med: Hennes fetter.

– Han var både velutdannet, kjekk og velkledd, og ingen dårlig mann, men jeg kjente ham ikke tilstrekkelig til at jeg kunne­ dele livet mitt med ham. Det viste seg også at vi ikke passet sammen, verken når det gjaldt kjemi eller i senga, sier Bandehy, som etter 24 år brøt ut av ekteskapet etter at hun kom til Norge 1988.

Sosionom og forfatter Nazish Khan mener på sin side at arrangerte ekteskap har noe for seg.

– I Europa er det vanlig at man blir hodestupsforelsket, blir kjærester og gifter seg. Mens andre­ steder i verden er det helt normalt at venner, familie eller andre­ omsorgspersoner finner en eller­ flere kandidater for deg. Du har da mulighet til å bli kjent med dem – og du har full mulighet­ til å si ja eller nei. Kun da forsvarer jeg og mener at arrangert­ ekteskap har noe for seg, sier Khan, som i fjor ga ut boka Da himmelen falt, om tvangsekteskap blant muslimer i Norge.

LES OGSÅ: Vil stoppe ekteskapsreality

Økt bevissthet.

– Så i en familiesituasjon­ hvor ekteskap begrunnes med for eksempel økonomi, går inn under kategorien tvangsekteskap?

– Ja, en hver situasjon med mulighet for det minste press, dreier seg om tvang, og det forbudt etter både norsk lov og i henhold til islam, sier hun.

– Men er grensene mellom hva som er tvang og frivillighet klare nok i alle kulturer?

– Nei, dessverre er det ikke slik for alle. Bevisstheten omkring tematikken opplever jeg imidlertid som økende i Norge. Men jeg har også vært i kontakt med flere foreldre som ikke er bevisste på at det de gjør faktisk er tvang. Selv om de har funnet ti ulike kandidater, så er det tvang om barnet velge en av disse, sier hun.

LES OGSÅ: Er man gift om det ikke er fullbyrdet?

Tar på alvor.

Mediesjef i Disovery Networks, svarer dette på kritikken fra Lily Bandehy:

– Gift ved første blikk er et moderne­ eksperiment. Ekspertene våre bruker vitenskapelige metoder og moderne forskning for å få til de best mulige match- ene. Ekspertene våre peker også på at rammen som ekteskapet skaper i dette eksperimentet, gir en ro og en trygghet for de som deltar. Det skaper også en tiltro til at den andre parten tar dette på alvor, sier Hanne McBride.

Vårt Land forsøkte å kontakte­ prest Elisabeth Eriksen i går, men hun hadde ikke tid til å la seg intervjue­. Vi har også forsøkt Atle Sommerfeldt, som er hennes biskop­, men ikke fått svar.

LES OGSÅ: Prost Torstein Lalim og psykolog Marie Theisen vurderte de to første episodene av første sesong.

Rettelse: I den opprinnelige nettsaken ble bare seriens første sesong omtalt. TVNorge hadde imidlertid det samme konseptet også i fjor, hvor prest Elisabeth Eriksen deltok. (21.09.2016)

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter