Kultur

Ikke veldig giftig om arrangert ekteskap

ANMELDELSE: Det blir kjedelig når reality-programmet «Gift ved første blikk» selv insisterer på å hamre inn hvor sprøtt det er.

Vi skal nå få se et eksperiment, blir vi fortalt. Seks ungdommer, som vissnok har prøvd det aller meste for å finne noen å dele livet med, skal kobles av et ­ekspertpanel.

– De er begge opptatt av samtalen, sier psykologen. Så utstråler de begge en godhet, sier presten. Og de er begge fra vestfoldtraktene, så de har samme kulturelle referanser, skyter ­sosialantropologen inn. Så var også den fagkompetansen ­representert.

LES MER: De har ikke møtt hverandre før gifter seg på TV

De tre parene­ skal dermed ha alle forutsetninger for å finne kjærligheten. Det er bare ett aber: De vet ikke selv hvem de skal gifte seg med, før de møter den utvalgte i sitt eget bryllup.

LES MER: Norsk prest arrangerer ekteskap

Det er jo helt sprøtt, ikke sant? Joda, det er omtrent like sprøtt som å sende noen mennesker til en øde øy, sperre folk inne i et hus fullt av overvåkningskameraer, sende dem til en gammel gård, eller noen av de andre «sosiologiske eksperimentene» som har dannet grunnlag for reality-serier de siste 15 årene.

Det er klart at programmet legger opp til å bli debattert. TV Norges kommunikasjonssjef så nok for seg en debatt med Espen Ottosen da de bestemte seg for å hente programmet til Norge. Provokasjonen er en markedsføringsstrategi. Og den er nokså vellykket: Før helgen hadde norske aviser skrevet om programmet 27 ganger. Allerede i juli var TV Norge og Ottosen i Dagsnytt Atten. Og nå anmelder vi jammen et nytt reality-program i avisa Vårt Land også.

Folk

Høstens reality-satsing handler altså om arrangerte ekteskap. Neste gang blir det noe annet. Men dypest sett handler dette mest om å bli kjent med seks unge voksne som spiller seg selv, som har blitt med på noe de synes er helt sprøtt, og som selvfølgelig er spente. Og hvis vi forsøker, et lite øyeblikk, å legge til side den store debatten om samfunnet som er i ferd med å ramle utfor, så kan vi innimellom kose oss med møtene vi får med disse menneskene. Jeg liker dem. Vi finner de vi identifiserer oss mest med, de vi heier på, og vi tipper hvem som har størst og minst sjanse til å fungere i et forhold (Tips: Se på hvordan de har innredet boligene sine).

Ekspertrollen

Men vips, så er ekspertene tilbake og insisterer på at vi igjen skal tenke litt på hvor rart dette eksperimentet er. I TVNorges programomtale står det at ekspertenes oppgave er å plukke ut par som passer sammen, og å guide dem gjennom prosessen. Men aller mest sitter de og fortolker det som skjer, og forklarer oss seere hvor ukonvensjonelt og krevende dette er for deltakerne.

Smak litt på ordet «ekspert». Smaken du får i munnen er en viktig del av programmet. ­Ekspertene opererer futuristiske dataskjermer. De setter sammen bilder av mulige par-kombinasjoner, mens datakode renner forbi på skjermen. Ekspertene minner om forskerne i reklamer for sjampo og øyenskygge, og blåser en støvsky av akademisk kredibilitet over programmet. Jeg håper de fikk godt betalt.

Dette er altså litt ujevnt. Noen scener haler ut tiden fram til neste reklamepause. Men programskaperne har lykkes i å skape et fint persongalleri. Vi kommer tett på, og de pinlige situasjonene mellom dem får leve. Premisset vil nok provosere noen, men bortsett fra dét ligner dette programmer vi har sett mange ganger før.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur