Nyheter

Massevoldtekter våpen i etnisk krig

Under borgerkrigen i Sør-Sudan ble hver femte kvinne på flukt voldtatt. Også barn ble misbrukt, kastrert og drept som ledd i krigføringen. Ny bok avdekker tragediens bakteppe.

På femårsdagen for et selvstendig Sør-Sudan, er feiringen i dag avlyst. Borgerkrigen er over, men verdens yngste stat ligger i ruiner og er nær økonomisk kollaps.

Sør-Sudan er ifølge FN nå verdens verste humanitære katastrofeområde etter Syria. Like fullt skal det dypt splittede landet ledes videre av de to fremste ansvarlige for tragedien: Erkefiendene president Salva Kiir og visepresident Riek Machar.

LES OGSÅ: Søndag skulle Sør-Sudan få ny regjering – men jubelen ble utsatt i Juba

LES OGSÅ: Sør-Sudans krigsherrer vil gi hverandre amnesti

Enorme lidelser

– Situasjonen i Sør-Sudan er helt grusom, med ubeskrivelige lidelser. 2,3 millioner mennesker har flyktet fra sine hjem, og over fem millioner – halve befolkningen – er avhengig av humanitær hjelp for å klare seg, fastslår en svært ­bekymret Hilde Frafjord Johnson, tidligere spesialutsending for FN i Sør-Sudan.

I sin nye bok om Sør-Sudan som Frafjord Johnson i går lanserte i Kenyas hovedstad Nairobi, omtaler hun blant annet bruken av voldtekt som våpen under den sørsudanske borgerkrigen som startet i desember 2013.

– Disse grove, seksuelle voldshandlingene ser ut til å være motivert av et ønske om å svekke en annen etnisk gruppe ved å angripe deres evne til å føde barn, sier Frafjord Johnson, som fram til sommeren 2014 var FNs øverste representant i verdens yngste stat.

LES OGSÅ: Kina klar for skarpt FN-oppdrag i Sør-Sudan

Brent levende

Overgrepene omfatter blant annet gjengvoldtekter av jenter og kvinner som deretter ble levende brent i sine boliger, mens gutter helt ned i tiårsalder fikk skåret av seg kjønnsorganene.

Ifølge FN forteller 21 prosent av kvinnene som ble fordrevet at de ble voldtatt under krigen som pågikk i 20 måneder.

– Seksuell vold brukt som våpen er ikke noe vi kjenner til tidligere mellom sørsudanske grupper, men under krigen – og spesielt fra sommeren 2014 – ble det tatt i bruk i stort omfang. Det virker som et forsøk på å angripe den reproduktive kapasiteten til en annen etnisk gruppe, 
sier Frafjord Johnson.

Hennes nye bok – South Sudan: The Untold Story – gir et detaljert innblikk i opptakten til den fatale borgerkrigen som startet i 2013. Gjennom egne opplevelser og intervjuer med mange titalls sentrale aktører på alle sider, kan hun avsløre hittil ukjente sider i historien om en av de mest dramatiske opp- og nedturene for noen stat i nyere tid.

I 2005 oppnådde den sørsudanske befolkningen en fredsavtale etter fem tiårs konflikt, borgerkrig og enorme menneskelige tap. Pådrivere for avtalen var USA, Storbritannia og Norge med daværende utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson i spissen. Seks år senere, 9. juli 2011, kunne Sør-Sudan feire sin etterlengtede selvstendighet. Siden har landet kollapset i ny borgerkrig og humanitær katastrofe.

LES OGSÅ: Vold og konflikter i verden koster deg 15.000 kroner

Paradoks

– Det er et stort paradoks at de to lederne med størst ansvar for lidelsene som er påført befolkningen, president Kiir og visepresident Machar, skal lede landets overgangsregjering fram til valg innen 30 måneder, sier Frafjord Johnson.

Hun påpeker at dette går inn i et mønster man ofte ser, der de som har grepet til våpen og står ansvarlig for de største lidelsene, oftest er de som forhandler fram freden og dermed får mest innflytelse over maktfordelingen etterpå:

– Veldig få ledere er villig til å forhandle seg selv ut av regjeringskontorene. Det er et vanskelig paradoks som vi også må leve med i Sør-Sudan. Ifølge fredsavtalen som partene har undertegnet, er det imidlertid en klar forpliktelse om å stille rettslig til ansvar de som har begått overgrep og er ansvarlige for krigsforbrytelser, gjennom en hybriddomstol som skal styres av Den afrikanske union (AU).

Tutu: Forsoning

Ifølge fredsavtalen skal det etableres en kommisjon for sannhet, forsoning og leging av sårene krigen har skapt. I et forord til boken understreker fredsprisvinner Desmond Tutu at det er helt avgjørende at en genuin forsoningsprosess blir gjennomført, ikke bare mellom ofre og overgripere, men også innad i den splittede sørsudanske ledelsen:

– Boken bekrefter noe jeg alltid har fremholdt: At det ikke vil være mulig å bygge noen framtid uten forsoning, helbredelse og ansvarliggjøring, og uten at man åpent og ærlig konfronterer sannheten om fortiden.

Tutu kritiserer stor korrupsjon i det sørsudanske lederskapet, og siterer Nelson Mandela: «For å bli fri er det ikke nok å kaste av seg lenkene, man må også leve på en måte som respekterer og fremmer andres frihet».

LES OGSÅ: USAs tidligere utenriksminister: – Irak er en større katastrofe enn Vietnam

Korrupsjon

Hilde Frafjord Johnson beskriver et lederskap som har sviktet sitt eget folk, både ved å kaste landet ut i krig for å sikre egen makt, og gjennom enorm korrupsjon der store summer både fra oljesalg og ­internasjonal bistand er forsvunnet i elitenes lommer.

Mens Sør-Sudan bruker tre-fire ganger mer offentlige midler per innbygger enn Kenya og Uganda, avser de knapt en fjerdedel så mye som disse per innbygger på utdanning og helse.

– De sørsudanske lederne­ ­lekte med ilden og tillot en maktkamp som skuslet bort alt de hadde kjempet for. De ignorerte alle advarsler om at dette ville føre til etnisk vold, sier Frafjord Johnson, som likevel mener det ligger et håp i en sterk sørsudansk befolkning og nye generasjoner ledere som kan ­bidra positivt.

LES OGSÅ: Lieberman tilbake i israelsk regjering – fredshåpet slukner

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter