Nyheter

Kina klar for skarpt FN-oppdrag 
i Sør-Sudan

Kina lover storstilt ­bidrag til FNs fredsstyrker, og for første gang har giganten sendt fredsbevarende kampstyrker til Afrika.

Den kinesiske presidenten Xi Jinping tok verdenssamfunnet på sengen da han i sin tale til FNs hovedforsamling sist uke lovet at Kina vil opprette en permanent styrke på 8.000 fredssoldater og politi som skal stå klare til å bidra i FNs fredsbevarende operasjoner.

Flere tiltak

Den globale fredssatsingen følges opp av løfter om 8,5 milliarder kroner til et FN-fond for fred og utvikling. Kina vil også etablere en helikopterskvadron til fredsoppdrag i Afrika, samt trene 5.000 fredsbevarere fra andre land de neste fem årene.

Og ikke nok med det: De fredsbevarende styrkene i Den afrikanske union (AU) skal få tilført militær assistanse verd 850 millioner kroner fra Kina de neste fem årene til krisehåndtering og etablering av en rask responsstyrke.

LES OGSÅ: Samarbeider med «godkjent kirke»

Annet ansikt

Dermed viser Kina et helt annet ansikt enn det tradisjonelle, der det permanente medlemmet i FNs sikkerhetsråd i mange år var kjent for enten å nedlegge veto eller unnlate å stemme. Bare siden 2010 har Kina mer enn doblet sitt bidrag til FN-budsjettet, til 1,2 milliarder kroner, på nivå med Frankrike og Storbritannia. Innen 2018 ligger Kina an til å bli FNs tredje største bidragsyter.

Sør-Sudan

Satsingen følger en klar trend med økt kinesisk engasjement for FN-styrkene. Tidligere i år sendte landet en infanteribataljon med 700 kinesiske soldater til FN-styrken på drøye 11.000 uniformert personell i Sør-Sudan (UNMISS) for å beskytte sivile. Dette er kinesernes første store militærintervensjon med fredsbevarende kampstyrker i Afrika.

Det er neppe tilfeldig at nettopp Sør-Sudan er Kinas desidert største fredssatsing i FN-regi. Kina hentet før utbruddet av borgerkrigen for knappe to år siden rundt 5 prosent av sin totale oljeimport fra Sør-Sudan, der de er største utenlandske investor i oljesektoren og der Kinas statlige oljeselskap CNPC har en 40 prosent eierandel i utvikling av landets oljefelt.

Kina har også vært aktiv i det kronglete fredsdiplomatiet i Sør-Sudan, en relativt ny øvelse for et land som tradisjonelt har prediket ikke-innblanding i andre starters indre anliggender.

LES OGSÅ: Knapt verdt papiret Kiir signerer på

Våpensalg

Splittelsen av Sudan i juli 2011 var en hodepine for Kina, som var en av de nærmeste allierte til det omstridte Bashir-regimet i Khartoum. Det vennskapet pleier Kina fortsatt, også med våpensalg.

Men ettersom nesten all oljen fulgte med til det nyopprettede Sør-Sudan, har kineserne også opparbeidet et tett forhold til myndighetene i Juba i sør. Kineserne pumper ikke bare olje, de bygger også veier og annen infrastruktur i verdens yngste stat.

Men Kina solgte i fjor også våpen for 1,9 milliarder til den sørsudanske SPLA-hæren. Kina er nå verdens tredje største våpeneksportør etter USA og Russland. En god del skipes til det afrikanske kontinentet, der regjeringsstyrker og opprørsgrupper økte sin våpenimport med 45 prosent fra 2005 til 2014. De største ­våpenimportørene er Algerie, Marokko og Sudan, men også land som Nigeria, Kamerun, Uganda, Kenya og Ghana bidrar til den kraftige økningen. Kina har solgt våpen til nesten alle disse landene.

Ingen nykommer

Kineserne har bidratt i fredsstyrker i over 20 år, totalt med rundt 30.000 personer i 24 ulike fredsoperasjoner. Før kampstyrken som nå er på plass i Sør-Sudan har kineserne hovedsakelig bidratt med ingeniører, medisinsk stab, transport- og sikkerhetsfolk.

Den offisielle retorikken fra Beijing er at Kina med sine økte troppebidrag for FN i Afrika, vil vise at «Kina ikke bare er en utviklingspartner til å stole på for Afrika, men også en oppriktig vokter av fred på kontinentet», som det statlige nyhetsbyrået Xinhua formulerte det tidligere i år.

I løpet av året vil Kina ha på plass 3.100 menn og kvinner i ni fredsoperasjoner, de fleste i Afrika. Ingen andre av de øvrige faste medlemmene i FN-sikkerhetsråd – USA, Russland, Storbritannia og Frankrike – har like mange fredssoldater på vakt for FN.

LES OGSÅ: Misjonæren som kom inn fra kulden

Egen sikkerhet

Med over én million kinesere i Afrika, er det ventet at landet vil øke oppmerksomheten om egne borgeres sikkerhet på det konfliktherjede kontinentet. Kina fikk en vekker da det brøt ut borgerkrig i Libya for fire år siden og de måtte evakuere 36.000 kinesere fra det nordafrikanske landet.

Kina var også tidlig ute i 2008 som bidragsyter i den internasjonale anti-piratvirksomheten utenfor Somalia.

Det skyldes ikke bare internasjonal solidaritet, men trolig også en klar interesse i å opprettholde sikre skipsfartsruter for sin enorme handelsvirksomhet, på samme­ måte som skipsfartsnasjonen Norge var en viktig ­bidragsyter for å stanse piratene i dette farvannet.

Kina har også holdt maritime øvelser i samarbeid med Tanzania, de har solgt krigsskip til Nigeria, og det går rykter om at de har planer om å bygge en oversjøisk marinebase i Walvis-bukten i Namibia.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter