Nyheter

Regjeringen får kumlokk-refs

Statens vegvesen kjøpte billige kumlokk i Kina. Men frakten til Norge gjorde dem til utslippsbomber. Samferdselsministeren legger ikke lokk over saken.

Europavei 134 gjennom Telemark skal rustes opp. Et innkjøp får stortingsrepresentant Terje Aasland (A) til å riste på hodet:

Kumlokkene fra Kina.

De er produsert i Kina og er valgt på grunn av pris, skriver han i et skriftlig spørsmål til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

LES OGSÅ: Vil friste sentrum til grønn allianse

Lokalt kjøp. Telemarks-representanten mener Statens vegvesen her har gått over bekken etter vann – og kommet ut med et kraftig minus i miljøregnskapet. Framfor å kjøpe lokk i Kina, kunne staten heller kjøpt dem fra en bedrift i fylket europaveien går gjennom, Ulefos Jernværk.

– CO2-utslippet for å lage et kumlokk på Ulefoss i Telemark er beregnet til 4,80. Bare transporten fra Kina av tilsvarende kumlokk utgjør seks ganger så mye CO2-utslipp. I den nye anskaffelsesloven stilles det krav om at det offentlige må innrette sin anskaffelsespraksis slik at klimavennlige løsninger fremmes, skriver Åsland, og sender avgårde et spørsmål til Solvik-Olsen:

– Hva vil statsråden gjøre for å sikre at offentlige innkjøpere foretar miljøvennlig innkjøp?

Før statsråden får svart minner Aasland ham på hva Statens vegvesen har sagt om saken:

«Da kontrakten med NCC ble skrevet i 2014 ble det ikke stilt spesifikke miljøkrav.»

LES OGSÅ: Kumlokk ble barnekunst

Lover miljøkjøp. Ketil Solvik-Olsen (Frp) legger ikke lokk over Kina-kjøpet:

– Statlige myndigheter skal innrette sin anskaffelsespraksis slik at den bidrar til å redusere skadelig miljøpåvirkning og fremme klimavennlige løsninger der dette er relevant, skriver han i svaret.

Veibyggerstatsråden viser til den reviderte lov om offentlige anskaffelser som Stortinget behandlet sist uke.

– Når dette regelverket trer i kraft, legger jeg til grunn at offentlige innkjøpere, herunder Samferdselsdepartementet og underliggende etater, ved å følge dette regelverket vil bidra til at det vil bli foretatt miljøvennlige innkjøp.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter