Nyheter

Rik på ren luft

Tidligere var sykkelen for fattiglus. Nå kan man bli millionær på den.

Amerikanske Phil Dumont er bare 26 år, men har allerede tjent nesten 40 millioner kroner. Der forfedrene realiserte den amerikanske drømmen med to tomme hender og et stykke land, jaktet Dumont på den med sykkel. I 2009 begynte han å sykle hjem mat for en liten restaurant i Boston. I dag har han et firma som leverer til 500 restauranter.

Den amerikanske gründeren er langt fra den eneste som ser potensialet i sykkel. Sykkelprenørskap – gründervirksomhet på hjul – seiler opp som en usedvanlig lovende investering.

LES OGSÅ: Gratis sykler hindrer voldtekter

Muligheter på hjul

I Norge kjenner vi foreløpig fenomenet best gjennom matleveringstjenesten Foodora. Denne våren har de tatt Oslos restaurantkunder med storm, og har ansatt opp mot 20 nye sykkelmatbud i uka.

Foodoras vekst betyr blant annet at veien til å bli lønnsmottaker har blitt enklere for noen grupper. I teorien trenger du kun å være 18 år og ha en sykkel.

De store pengene ligger likevel i gründervirksomheten bak. Det har også Oslo kommune har forstått. De legger nå aktivt til rette for borgere som vil tjene penger på hjul. I går arrangerte kommunens Sykkelprosjekt en heldags, gratis workshop om varelevering på sykkel. Opplæring i forretningsplan og markedsføring sto på timeplanen.

LES OGSÅ: Flyktningsyklene kan havne på museum

Fattigmann til gründer

Oslo kommune har selvsagt en egeninteresse i sykkelprenørskap. Det passer som hånd i hanske i grønn strategi. Like fullt har de rett i potensialet for rullende gründervirksomhet. Ikke bare har de politikerne på laget, potensialet for vekst er åpenbart: En pilotstudie fra i fjor fant at 51 prosent av alle motoriserte transportreiser i Europas storbyer kan bli overtatt av sykler eller lastesykler.

Vi skal ikke langt tilbake i tid for at det hørtes tullete ut å tjene penger på sykkel. Tohjulingen var fattigmanns framkomstmiddel. Bilen symboliserte velstand og fremskritt.

I dag har store biler som SUV blitt direkte ukult. Få foreldre vil si til barna at fabrikkpiper signaliserer trygg jobb. Kanskje lyder fremtidens råd: Start med en sykkel. Bli rik på ren luft.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter