Nyheter

Sykler endrer indiske jenters liv

Gratis sykler til niendeklassinger i den indiske delstaten Bihar har fått langt flere jenter på skolen og økt deres sikkerhet.

I snart ti år har indiske myndigheter gjennomført et bistandsprogram der jenter i Bihar får en gratis sykkel i niende klasse. Mer enn sju millioner elever har fått del i den vellykkede ordningen, som nå er utvidet til også å gjelde gutter.

Løser problemer

– Et glimrende eksempel på hvordan man enkelt kan sette inn bistandsmidler for å finne løsninger nær der problemene finnes. Her går man rett på problemet man vil løse, uten å stille krav om økonomiske virkninger, påpeker professor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo.

Et krav for å motta syklene, har vært at jentene fortsetter skolegangen. Moene og den indiske økonomen Shabana Mitra gjennomfører en pilotundersøkelse for å finne ut hvilke virkninger sykkelprogrammet har hatt for jentene.

Foreløpige resultater er svært positive. De to forskerne har sammenlignet med nabolandsbyer i Uttar Pradesh der jenter ikke har fått gratis sykler. De finner store forskjeller, der «sykkeljentene» i Bihar har mye høyere skoleframmøte fordi de kommer seg lettere og sikrere til og fra skolen.

LES OGSÅ: – Må kreve at norsk bistand når de svakeste

Sterk økning

Dette er i tråd forskningsfunn fra 2013, som viste at programmet økte jentenes skoleframmøte på videregående med 30 prosent og minsket kjønnsgapet på videregående med 40 prosent.

Delstaten Bihar er preget av dyp fattigdom, stort skolefrafall og høy kriminalitet, i et patriarkalsk samfunn der jenter blant annet er svært voldtektsutsatte.­ En studie fra 2014 blant 900 studenter viste at halvparten av jentene hadde opplevd seksuell trakassering på skoleveien. Med sykkel minker risikoen for å bli angrepet og antastet.

En stor andel jenter i Bihar har tradisjonelt droppet ut av skolen i 14–15-årsalderen, tilskyndet av lang skolevei og økt ansvar for søsken og andre av familiens huslige sysler.

LES OGSÅ: India forbyr surrogati til utlendinger

Snever debatt

Professor Moene mener det er uheldig at så mye av den norske og internasjonale bistandsdebatten handler om snevre økonomiske målsetninger. Han mener det har stor egenverdi å gå direkte inn med bistandsprogrammer for å dempe virkningene av fattigdom, skape bedre helse og generelt forbedre folks liv.

Han påpeker at å gi økt makt til jenter i Bihar så de kan få flere muligheter og bedre liv, er et beundringsverdig mål i seg selv, selv om det ikke skulle være mulig å måle noen økonomisk effekt.

Økonomisk vekst kan eventuelt være en tilleggseffekt man kan dra fordel av senere, for eksempel ved at økt skolegang og mer kunnskap også gir bedre og mer effektiv arbeidskraft.

LES OGSÅ: Solen skal lyse opp India

Bedre liv?

– Økonomisk vekst bør ikke være det vi primært spør om. Vi må heller spørre om tiltaket bidrar til at disse fattige jentene får bedre liv og økt sikkerhet, om de blir mindre avhengig av sine kontrollerende fedre, om de blir mindre utsatt for vold og trakassering, sier Moene.

Han mener enkle tiltak som sykkelprosjektet i Bihar kan utløse flere positive ringvirkninger. Når jenter får mer makt og frihet vil det også endre deres aspirasjoner i samfunnet:

– De kan til og med danne politiske partier og bli motorer for sosial endring og forbedringer for befolkningen.

LES OGSÅ: Runa Akther var 13 år da hun ble gift

LES OGSÅ: Millioner av jentebarn blir drept eller abortert hvert år i India og Kina.

Virker godt

Forskeren Nishith Prakash er blant dem som har dokumentert positive virkninger av sykkelprogrammet i Bihar. Han har sjekket forskjeller i skole­frammøte før og etter sykkelprosjektet, og fikk bekreftet sin antagelse om at virkningen er liten i landsbyer som har en videregående skole like i nærheten.

Hans konklusjon er at programmet har virket etter hensikten og gitt betydelig høyere skoleframmøte for jenter som bor fra 5 til 13 kilometer fra skolen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter