Nyheter

Religiøs russ kan ha rusdempende effekt

Kristenrussen har lenge vært politiets­ snilleste barn. Nå har de fått konkurranse 
fra muslimene. – Et synlig, alkoholfritt alternativ 
kan trolig­ ha en dempende effekt på resten av 
russen, mener rusforsker­.

– Vi er snillest.

– Nei, vi er snillest.

Fire avgangselever ser på hverandre og ler i en midttime på Oslo Katedralskole. De er ikledd de samme røde og blå dressene som russ flest, men fyller russetiden med et helt annet innhold. Sara Berg Jønsson og Viktoria Wiik er kristenruss, også kjent som Krussen. For dem innebærer denne merkelappen å droppe sex og alkohol. I tillegg tar de grep om både og karakterer og lommeboken ved å prioritere skolearbeid og droppe russebuss.

Ved siden av dem sitter Danial Qadir og Zubia Ahma og nikker gjenkjennende. De tilhører muslimrussen, en stadig synligere gruppe­ som legger vel så mye vekt på moral.

Skulle det herske noen tvil om at vi snakker med samvittighetsfulle folk:

– Hvis intervjuet drøyer til midttimen er over, så har jeg fått avklart med læreren vår at vi kan sitte litt lenger, forsikrer Zubia.

Dempende effekt

Årets russefeiring er «den verste noensinne­», kunne VG fortelle forrige uke. Voldtekter, grove russelåter, busser i millionklassen og bruk av dop, har vært blant medieoppslagene om årets avgangselever.

– At det finnes et synlig, alkoholfritt­ alternativ til russetidens fyllefester, kan trolig ha en dempende effekt på russens alkoholkonsum, mener Hilde Pape.

Hun er forsker ved Folkehelseinstituttet.

Undersøkelser om hva slags påvirkningskraft edruelige kristenruss eller muslimruss har på sine medelever kjenner hun ikke til.

– Det finnes imidlertid en norsk studie om ungdom med røtter i land og kulturer som ikke bruker alkohol. Her er det funn som tyder på at deres edruelige livsstil bidrar til å dempe andre ungdommers alkoholkonsum, sier hun.

– Forskning fra Sverige peker også i retning av at avholdsfolk kan ha en modererende effekt på andres drikking. Trolig har dette overføringsverdi til russ som fronter et alkoholfritt alternativ, men her er det flere faktorer som spiller inn. Edru russ som bare holder seg til hverandre, påvirker neppe de andres alkoholbruk.

LES OGSÅ: Imamer positive til muslimfesting


At det finnes et synlig, alkoholfritt­ alternativ til russetidens fyllefester, kan trolig ha en dempende effekt på russens alkoholkonsum.

Hilde Pape, forsker ved Folkehelseinstituttet


Ikke krav å være avholds

For Sara og Viktoria er det viktig å være til stede ved den ordinære russens arrangementer. Denne helgen drar de på den årlige russe
festen på Tryvann for å dele ut vafler.

– «Sammen og til stede gjør vi en forskjell!» er slagordet til kristenrussen. Vi blir oppfordret til å være avholds, men det er ikke et krav. For meg har dette valget vært naturlig å ta. Jeg drikker ikke ellers heller, sier Sara.

Også for Zubia og Danial er det et poeng å være sammen med de andre.

– Jeg vil vise at: «Ja, du hører kanskje om russ som gjør noe galt, men du kan fortsatt være russ og beholde verdiene dine», sier Danial.

###

Tenk om vi kunne fått til noen muslimske russeknuter.

Zubia Ahma, muslimsk russ


Hijab-russen

Hvor mange muslimer som velger å være russ, finnes det ikke tall på. Muhammad Usman Rana, samfunns
debattant og muslim, har imidlertid inntrykk av at de fleste muslimer er med på feiringen.

– Men russetiden skaper diskusjon. Man trenger ikke være religiøs for å peke på uheldige aspekter­ ved den seksualiserte og rusforherligende kulturen. Men akkurat som en del kristne, velger mange muslimer å legge et annet innhold i russetiden enn majoriteten, sier Rana.

Muslimrussen er foreløpig ikke en organisert bevegelse, og hvordan russetiden praktiseres er svært individuelt. Noen er med på fyllekulene. Andre er edrue og supplerer russedressen med hijab og påstrøkne surer fra Koranen.

Krussen er derimot samlet med et nasjonalt styre, lokale­ grupper med egne styrer, et eget sett med russeknuter og egne arrangementer­.

– Men det hadde vært gøy å organisere oss, da. Tenk om vi kunne fått til noen muslimske russeknuter, sier Zubia.

– For eksempel faste under eksamen­? fleiper Danial.

LES OGSÅ: Markant økning av edruss


– Vi blir oppfordret til å være avholds, men det er ikke et krav. For meg har dette valget vært naturlig å ta. Jeg drikker ikke ellers heller.

Sara Berg Jønsson, kristenruss


Politiet roser russen

Politi-
overbetjent Lars Njøsen ved Majorstua­ politistasjon har vært på Tryvann de fire siste årene. Han har foreløpig ikke merket seg muslimruss som tydelig fronter et alkoholfritt alternativ. De kristne er noe mer synlige, ifølge ham.

– Jo flere som ikke drikker, jo bedre er det. Men hvor stor effekt denne gruppen har på resten av russen, er jeg usikker på. De er jo ikke mange, sier Njøsen.

Andre Jonassen er russe
president ved Stavanger Katedralskole. Også han er usikker på hva slags påvirkningskraft den edru russen har.

– Samtidig vil jo ikke folk være veldig fulle sammen med dem som faktisk husker dagen etterpå­. Sånn sett kan de ha en positiv effekt, sier han.

Generelt har russen blitt snillere­, er politioverbetjent Njøsens­ inntrykk.

– De drikker fortsatt mye, men det er mye mindre sanseløs fyll enn tidligere. Ungdom i dag er mer opptatt av å gjøre det bra på skolen enn for 20 år siden, og de er både høflige og veloppdragne. I løpet av tre treff på Tryvann med over 20.000 ungdommer var det så å si ingen volds
episoder, sier han.

LES OGSÅ: Ingen vil ha russehijab

Positiv konkurranse

Krussen har lenge hatt rykte på seg for å være russetidens beste barn, men Viktoria kjenner ikke på konkurranse fra muslimene.

– I så fall føler jeg det mer som en positiv konkurranse. Jeg opplever det vel heller mer som et samarbeid. Selv om vi har ulik religion, har vi mange like verdier, sier hun.

– Men dere er vel ikke bare snille? Hva er det villeste dere har gjort i russetiden?

– Det var en fremmed danselærer som ville at vi skulle danse med ham i parken. Det er kanskje det villeste, forteller Danial.

– Vi stod som utstillingsdukker i en Narvesen-kiosk. Også fulgte vi etter noen i 15 minutter på Karl Johan, sier Viktoria.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter