Nyheter

Imamer positive til muslimfesting

– Men de bør holde seg innenfor islamske rammer, mener norske, muslimske ledere.

«Er det haram for muslimer å være russ?» På muslimske diskusjonsforum på nett dukker det av og til opp innlegg fra ungdom som er usikre på om russetiden er forenlig med islam­. Haram betyr forbudt, og i islam går blant annet alkoholinntak og utenomekteskapelig sex under denne kategorien.

Basim Ghozlan, daglig leder i Rabita moskeen, ønsker ikke å gi et entydig svar på hvordan muslimsk ungdom bør forholde seg til russetiden.

– Islam setter generelle rammer for de troende, som for eksempel å avstå fra alkohol, sex utenfor ekteskapet, plage andre mennesker og skade seg selv eller andre. Utover disse rammene­ er det opp til egen smak og behag, sier han.

LES OGSÅ: Religiøs russ kan ha rusdempende effekt

– Få ting er haram

Heller ikke Hamid­ Ali Farooq fraråder muslimsk ungdom å være russ. Han er 
imam i Islamic Cultural Centre Norway.

– Hvis det å være russ er en form for feiring av endt 13 år lang skolegang og sosialisering, ha det gøy med sine venner­, så kan ikke jeg se at det er noe galt i dette, sier Farooq, og understreker­:

– Russedrakten gir ikke dispensasjon­ fra å oppføre seg bra.

LES OGSÅ: Markant økning av edruss

Ber muslimer styre unna

I Norges Unge Muslimer er de av samme oppfatning.

– Som organisasjon holder vi oss innenfor det vi mener er islamske rammer. Så lenge man ikke gjør noe som går imot islam, som for eksempel å drikke alkohol og ha sex utenfor ekteskapet, så kan jeg ikke se at det er noe galt i å være russ, sier styremedlem­ Helin­ Doski.

I den langt mer ytterliggående fløyen­, Islam Net, er imidlertid holdningen til russetiden annerledes.

– Styr unna, er rådet fra den kontroversielle­ predikanten og shariaforkjemperen Haitham Al-Haddad. Han er blitt intervjuet­ av Islam Net, og på den lukkede Facebook­-gruppen deres har de lagt ut videosnutten­ som de oppfordrer andre til å se og dele videre.

LES OGSÅ: Ingen vil ha russehijab

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter