Nyheter

Rema leker «laserpoliti»

Ansatte i Rema har målt opp konkurrentens butikker med laser og 
målebånd for å avdekke lovbrudd. Norgesgruppen mener målingene er feil, men utelukker ikke at Joker-butikker kan ha brutt regelverket.

– Vi må skaffe oss dokumentasjon på hva som skjer hos våre konkurrenter. Vi har avdekket at flere dagligvarebutikker ikke forholder seg til lovverket, sier Jan Frode Johansen, administrerende direktør i Rema Franchise, på spørsmål om Rema oppfører seg som butikkpoliti når Rema-ansatte blir sendt ut med målebånd og laser.

For å sørge for lik praktisering av loven om søndagsåpne butikker, lanserte Handel og Kontor og hovedorganisasjonen Virke «Søndagsplakaten» forrige torsdag. Plakaten ble signert av Coop, Norgesgruppen og Bunnpris. Rema ville ikke og måtte tåle krass kritikk.

– PR-stunt

Kun tre dager­ 
etter signering dro Rema-ansatte ut i konkurrerende butikker med laser og målebånd.

– Søndag 24. april avdekket vi følgende: Joker Holmlia 135 kvm, Joker Klemetsrud 205 kvm, Joker Ankertorget 117 kvm, Joker Lang-
åsen 190 kvm, Joker Skjebstad 300 kvm, Joker Smed Qvales gate 290 kvm, Joker Maridalen 200 kvm, sier Johansen og legger til:

– Våre sperrebånd regnes som horribelt og brudd på lovverket, men vi holder oss innenfor de 100 kvadratmeterne som er lovlig, sier Johansen, som mener at Norgesgruppen neglisjerer 
«Søndagsplakaten».

LES OGSÅ: Flere somler med å henge opp søndagsplakaten

– Burde ikke politiet målt opp søndagsbutikker med laser og ikke dere?

– Jeg skal ikke definere hvordan politiet skal bruke sine ressurser, men denne loven må håndheves på lik linje med alle andre lover.

– Er det greit at dere tar loven i egne hender?

– Vi må vite hvordan våre konkurrenter håndterer loven og dokumenterer derfor hva som foregår.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Da Rema anmeldte sine konkurrenter til politiet for brudd på helligdagsloven, var begrunnelsen at dere ønsket lik håndhevelse av lovverket. Nå har Handel og Kontor tatt initiativ til søndagsplakaten for nettopp å få lik håndhevelse av lovverket. Burde dere ikke da vært med?

– I utgangspunktet ja, men dette er et rent PR-stunt og ikke et reelt ønske om å følge hverken loven eller «Søndagsplakaten».

– Stoler ikke på Rema

Bård Gultvedt, direktør for næringslivspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen, sier Joker-butikkene kan ha noen kvadratmeter for mye, men at de i all hovedsak forholder seg til regelverket.

– Vi stoler ikke på målinger gjort av Rema, men synes det er uproblematisk hvis de vil bruke tid på å måle våre butikker.

LES OGSÅ: – Helleland må rydde opp i søndagsrotet

Johansen i Rema sier de kun måler salgsarealet, inkludert kjølerom som kunden har tilgang til. Han hevder også at resultatet er rundet ned, for å være på den sikre siden.

Gultvedt opplyser at det på landsbasis finnes 110 søndags-åpne Joker-butikker.

– Vi skal kontrollere samtlige og se om de er innenfor regelverket. Så fort som overhodet mulig kan jeg dokumentere at samtlige søndagsåpne Joker-butikker i Norge er innenfor regelverket, sier Gultvedt og legger til:

– Vi har aldri utelukket at noen av våre butikker kan ha brutt regelverket, men vi gjør også 
ærlige forsøk på å rette opp der det er feil.

– Hvorfor skal vi stole på målinger gjort av Norgesgruppen i deres egne butikker?

– Vi må kunne legge dette frem på et tidspunkt, så får folk selv vurdere om de tror på det eller ikke, sier Gultvedt, men opplyser senere at et eksternt byrå vil bli brukt for å foreta målingene.

– Ikke stunt

– Rema hevder Norgesgruppen er med på Søndagsplakaten som et PR-stunt?

– Det er feil, men Rema står fritt til å bruke den karakteristikken de vil. Vi sa ja til en seriøs invitasjon i et forsøk på å få felles kjøreregler.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter