Nyheter

Kritiseres for «vage» søndagssvar

Kulturministeren viser til politi og Arbeidstilsyn. Politiet mener vold er viktigere enn butikkstørrelse. Ap mener kulturministeren fraskriver seg ansvar. KrF ber bransjen skjerpe seg.

Vårt Land har avdekket flere brudd på helligdagsloven. Både Joker, Kiwi og Bunnpris lovet bot og bedring.

Kulturminister Linda C. Hofstad Helleland (H) mener bransjen må følge loven. Hun mener også at det er politiet som må håndheve loven og at Arbeidstilsynet kan føre tilsyn.

Anette Trettebergstuen (Ap) synes det er en selvfølgelighet at bransjen må følge loven, og mener kulturministeren må rydde opp. Geir Jørgen Bekkevold (KrF) synes det er trist at lovbrudd skjer, men i likhet med kulturministeren mener også han det er opp til bransjen selv å følge loven.

LES MER: – Vi har ikke noe eget åpningstidspoliti

– En lov med mange unntak

Politiet har tidligere uttalt at de ikke har ressurser til å følge opp helligdagsloven, og at mer alvorlige lovbrudd er en prioritet. Mens Arbeidstilsynet sier håndhevelse av helligdagsloven tilfaller politiet, og at de kun kan føre tilsyn med de forhold som går på arbeidsmiljøloven.

– Fram til lovbestemmelsene eventuelt endres, gjelder dagens lov. Jeg vil understreke at jeg forventer at de som driver faste utsalgssteder, respekterer og overholder gjeldende rett, sier Helleland i et skriftlig svar til Trettebergstuen.

Kulturministeren måtte svare på skriftlige spørsmål knyttet til helligdagsloven fra både Trettebergstuen og Bekkevold. Helleland svarer at loven er klar, men trekker samtidig frem unntakene.

– Dagens lov har mange unntak fra påbudet om å holde stengt på helligdager, og unntakene skaper en del forskjeller, skriver Helleland og henviser til at departementet har hatt forslag til lovendringer ute på høring.

– Lovendringer som kunne ha gitt større fleksibilitet og mindre konkurransevridning mellom ulike typer utsalgssteder.

LES MER: Frykter at respekten for loven svekkes

– Ignorerer lovbrudd

Helleland understreker igjen at det er politiet som håndhever åpningstidsbestemmelsene.

– Brudd på bestemmelsene i helligdagsloven kan sanksjoneres. Arbeidstilsynet kan også føre tilsyn etter arbeidsmiljøloven, som blant annet har nærmere regler om søndagsarbeid.

Helleland får kritikk for å bruke ordet «kan».

– Statsråden er ikke tydelig nok. Hun sier «kan», og det åpner for at bransjen vet du kan holde på uten at det får konsekvenser. Regjeringen må rydde opp og ikke fortsette å ignorere lovbruddene, sier Trettebergstuen.

– Det er statsrådens ansvar at lovene overholdes, så lenge hun er vag, forstår jeg at politiet legger bort disse sakene og bransjen tar seg til rette

– Hva kan dere som opposisjonsparti gjøre?

– Det vi gjør nå, presse på for å få svar og handling. At butikkene unnskylder og legger seg flat når avisen konfronterer dem med brudd på loven, viser at regelverket ikke er uklart, men at bransjen tar seg til rette.

LES MER: – Reglene er klokkeklare, sier ministeren

– Bransjen utnytter ressursmangel

Trettebergstuen og Bekkevold er enige om at brudd på helligdagsloven er et stort problem.

– Vårt Land avdekker at problemet med at loven ikke overholdes åpenbart er stort. Konkurransen i bransjen er hard, så jeg forstår at flere velger å ta seg til rette når de ser andre gjør det, sier Trettebergstuen.

– Vi vet at ikke alle forholder seg til dagens lovverk. Det er trist å få det bekreftet, sier Bekkevold.

Men der Trettebergstuen mener kulturministeren må handle, peker Bekkevold på bransjen.

– Det er nødvendig med indre justis. Bransjen må sammen diskutere hvordan de skal forholde seg til loven, sier Bekkevold og fortsetter:

– Bransjen har sagt at regelverket er uklart. Kulturministeren synes ikke det. Nå må bransjen sørge for å følge løven.

LES MER: Rema kaprer søndagskunder med sperrebånd

– Bransjen utnytter

– Politiet sier de ikke har ressurser til å prioritere eventuelle brudd på helligdagsloven?

– Det er trist at bransjen utnytter manglende kapasitet til å etterforske, sier Bekkevold og legger til:

– Når det ikke trengs mye ressurser til å avdekke at noe er galt, sier det noe om at politiet ikke har nok ressurser. Men det sier også noe om bransjen som velger å utnytte dette.

LES MER: Tar søndagshandel til Stortinget

Svarer ikke

– Noen av disse butikkene var anmeldt for de samme lovoverskridelsene, og dette ble henlagt av politiet. Hva tenker du om det?

– Alle anmeldelser må tas på alvor. Samtidig som det må være forståelse for at politiet gjør prioriteringer.

Kulturministeren har foreløpig ikke besvart vår siste henvendelse.

LES MER: Beskylder regjeringen for å snikinnføre mer søndagsåpne butikker

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter