Nyheter

Nulltoleranse mot Odins soldater

Justispolitikere i KrF og Venstre ber politiet stoppe de mørkkledde dersom de utfører selv den minste handling som ligner borgervern.

– Er det noe som virkelig gjør meg skremt og utrygg i bybildet, så er det i alle fall den gjengen som kaller seg Odins soldater, sier Venstres justispolitiske talskvinne, Iselin Nybø.

- Hold dere hjemme

I løpet av få uker har de tradisjonelle Natteravnene fått konkurrenter i Odins soldater, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen. Flere av gruppens medlemmer skal ha tilknytning til kriminelle miljøer og være aktive på høyreorienterte, innvandringskritiske debattarenaer.

– Vi skal ikke ha noe privat borgervern i Norge. Om Odins soldater er opptatt av å skape ro, bør de heller melde seg inn i Natte­ravnene, sier KrF-medlem av Justiskomiteen, Kjell ­Ingolf Ropstad.

– Jeg vet ikke om Natteravnene i det hele tatt vil ha inn slike folk. Om Odins soldater virkelig vil hjelpe politiet, så får de heller holde seg hjemme, sier Nybø.

LES OGSÅ: Toppene brukte list – droppet å grille Listhaug

Utestengt fra Kristiansand

Både Ropstad og Nybø er tydelige: Skulle Odins soldater selv utøve noen form 
for ordensmyndighet på kveldstid, bør de stoppes en gang for alle.

– Hvis de opererer som et ­borgervern, så må de hindres av politiet. Det er politiet som er ordensmakten, ikke grupper som dette, sier Nybø.

KrFs Ropstad er enig og ­undrer seg på hvorfor politiet rundt 
i landet behandler Odins soldater­ forskjellig: I Kristiansand ble gruppen nektet å ­patruljere i ­helgen, mens medlemmer ble sjekket for ID og våpen i Drammen. Andre steder – som i ­Stavanger – fikk de patruljere fritt.

– Politimyndighetene bør snares avklare hvordan de skal møte Odins soldater med en helhetlig praksis, sier Ropstad.

LES OGSÅ: Støtte for Odins soldater i Frp

Jan Arild Ellingsen skapte reaksjoner

Frps justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, vekket oppsikt da han gjennom NRKs Politisk Kvarter ga ros til Odins soldater:

– Enhver borger som ønsker å bidra til å redusere utrygghet og redusere kriminaliteten, bør få honnør for det, sa han.

Timer etterpå fikk Ellingsen følgende dask fra stats­minister Erna Solberg på Twitter: «Odins soldater har ingen plass i ­arbeidet for trygge gater. Farlig 
verdisyn. Ellingsens uttalelser ­representerer ikke Regjeringen».

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter