Politikk

Toppene brukte list – droppet å grille Listhaug

Venstre, KrF og SV ville ikke la Sylvi Listhaug omgjøre «grilling» i Stortinget til utspillsscene. Så opposisjonstoppene avtalte heller litt taushet.

Etter uker med het debatt om Frp-statsråd Sylvi Listhaugs utspill, retorikk og forslag, regisserte opposisjonspartiene på en politisk unnamanøver.

I stedet for å stille topptungt da Listhaug møtte til sin første muntlige spørretime som innvandringsminister, valgte eksempelvis KrF-toppene Knut Arild Hareide og Hans Olav Syversen gjøremål i ganske andre møterom.

Venstre-leder Trine Skei Grande nøyde seg dessuten bare med en liten replikk til statsråden som hun forrige uke skrotet alle de 40 forslagene fra.

LES OGSÅ: Refser Hareides «fiendebilde» av Listhaug

SV-leder Audun Lysbakken var også «utenfor huset» – og SV unngikk klassiske sammenstøt.

Etter det Vårt Land får opplyst hadde det nemlig vært kontakt opposisjonspartiene imellom. Poenget var å ligge lavt – og ikke gi utspillsdrevne Listhaug mer sceneshow enn nødvendig. Tålmodigheten er nemlig slutt.

«Grilling» på lavtemp

Ap – og KrF – kastet seg innpå likevel. Ap-talskvinne Helga Pedersen anklaget Listhaug for ikke å være handlekraftig nok til å integrere. Og KrF-talsmann Geir S. Toskedal spurte ministeren om hun ville droppe et omstridt forslag om mindreårige asylbarn.

Men seansen ble likevel ikke til direkteoverføringen som Aftenposten lokket med på nettsiden sin: «Nå grilles Listhaug i Stortinget». Temperaturen var lav.

Flere politikere på integreringsfeltet forlot salen også før spørretimen var ferdig. Et nytt trekk fra statsministeren bidro dessuten til å kjøle asylstriden litt ned.

Toppmøter med Erna

Dagen før ukens spørretime fikk de parlamentariske lederne igjen et brev, der Listhaug selv inviterte til møte hos Erna Solberg og da på Statsministerens kontor.

Det skal avholdes samme formiddag som de fire samarbeidspartiene om ettermiddagen skal møtes til toppmøte i Nydalen 1. mars.

LES OGSÅ: Bondevik: Bryt med «høyre-venstre-tvangstrøya»

Den dagen ligger det an til en ryddesjau om både innvandring og samarbeid. Spesielt KrF og Venstre ønsker løsninger – aller helst med statsministeren selv.

– Jeg tolker dette som om statsministeren nå oppriktig ønsker å komme oss i møte og at prosessen er fastkjørt, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Vårt Land.

– Opplever du at Solberg sjekker ut en omvei rundt Listhaug?

– Det vil jeg ikke ha sagt. Jeg opplever i alle fall at statsministeren har en annen tone enn Listhaug har hatt, svarer Grande.

Hemmelig KrF-møte med Listhaug

Flere KrF-aktører sa til Vårt Land at det nå var et poeng å komme til saken – ikke til nye utspill.

Etter spørretimen var KrFs talsmann, Geir S. Toskedal, trolig i gang med nettopp det. I et møtelokale nær KrFs kontorkorridor hadde han et «hemmelig» møte med nettopp Listhaug. Vårt Land møtte de to ved møtets slutt:

– Dialog er alltid nyttig. Det gjelder å forstå hverandre begge veier. Det handler om en alvorlig sak, sa Toskedal til en liten gruppe pressefolk.

«Ytterliggående spinndoktor»

Da Listhaug var i ilden foran et kamera utenfor salen, fastholdt Listhaug uttalelser som: «Tilstrømningen til Europa er formidabelt mye større nå» og at «situasjonen kan bli svært krevende» fremover. Hun brukte ord som «det skal ikke være lett å lure seg til opphold i Norge».

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Forrige uke stemplet Venstre-nestleder Terje Brevik henne som «en ytterliggående spinndoktor». På spørsmål fra Vårt Land om hva hun synes om dette, svarer Listhaug:

– Nå har jo jeg vært i kommunikasjonsbransjen, så jeg vet at en spinndoktor sitter gjerne i det skjulte rom, snakker litt og gjør sitt for å få ting spredd. Jeg vil vel si at jeg er forholdsvis åpen i det åpne rom og sier det jeg mener. Det vil jeg forsette med.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk