Nyheter

Stortinget advarer mot liberalisering

Stortinget krever at regjeringen setter ned foten mot liberalisering av OECDs bistandskriterier i neste uke.

Under stortingsbehandlingen av statsbudsjettet i fjor høst gikk alle partiene minus Høyre og Frp inn for at «regjeringen følger opp en sterk norsk tradisjon med å gå imot utvanning og liberalisering av hva OECD skal godta borkført som offentlig utviklingshjelp».

Vil motvirke utvanning.

– Flertallet ser i dagens situasjon en stor risiko for at flere andre OECD-land kan finne det opportunt å liberalisere OECD/DACs regelverk, og mener regjeringen aktivt må motvirke en slik utvanning fordi den kan gå ut over reelle overføringer til langsiktig bistand, klimatiltak i fattige land og humanitær hjelp, heter det i innstillingen fra Stortinget.

Et mindretall bestående av KrF, Sp, Venstre og SV mener det bør vurderes å sette et tak på rundt 10 prosent av bistandsbudsjettet som kan benyttes på flyktningtiltak i Norge.

LES OGSÅ: Sør-Sudans mareritt tar ikke slutt

Vil beholde tette skott.

Også humanitære organisasjoner frykter at OECD vedtar endringer som kan vanne ut bistanden.

– Vi er svært opptatt av å opprettholde dagens nokså tette skott mellom humanitær hjelp og militær innsats. Det er greit at bistandsmidler kan gå for eksempel til å skolere politiet i å skape sikkerhet i Afghanistan, men vi må forhindre at bistanden går til rene militærutgifter, sier Wenche Fone, leder i utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Handler om bistandens legitimitet.

Hun sier at det gjerne må brukes mer penger på sikkerhet i fattige land, men det må da komme i tillegg til den tradisjonelle bistanden.

– Det handler om bistandens legitimitet. For at den skal ha oppslutning er det viktig at midlene går til en tydelig kamp mot fattigdom. Det er viktig at regjeringen nå følger opp Stortingets vedtak om at bistanden ikke skal utvannes, sier Fone.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter