Nyheter

Etisk ryddejobb i Telenor

Telenor hevder at Jon Fredrik Baksaas ikke har fått noen «etikkbonus», men uansett står selskapet foran en etisk ryddejobb.

Vimpelcom-skandalen er blitt mer enn ubehagelig for Telenor. I forrige fikk styreleder Svein Aaser beskjed fra næringsminister Monica Mæland at han ikke lenger var ønsket i posisjonen. Han trakk seg umiddelbart.

Viktig informasjon er holdt tilbake til tross for at det har vært avholdt høringer på Stortinget om saken. Nå kan det gå mot en ny høring. Her er det mye å ta tak i.

LES MER: – Telenor må finne den «etiske summetonen»

Har bygd opp konsernet

Jon Fredrik Baksaas er mannen som har bygd opp og designet det nye Telenor. Overgangen fra statsaksjeselskap til en internasjonal telegigant er gjennom 13 år gjort med standhaftighet, forretningsmessig teft og ønske om å skape profitt.

Telenor har engasjert seg i alle verdens hjørner gjennom samarbeidende selskaper. I Vimpelcom eier Telenor 33 prosent. Selskapet har sitt hovedkvarter i Amsterdam, men har engasjert seg sterkt i tidligere østeuropeiske land. Det er spesielt i Ukraina det stilles spørsmål om selskapet kjøpte seg tilgang til lisenser, blant annet gjennom millionoverføringer til presidentens datter.

Telenor representant i Vimpelcoms styre har vært Jon Fredrik Baksaas. Det er fortsatt uklart hva han har kjent til, men erkjennelsen har gradvis gått opp for Telenor. Tidligere i høst ble det kjent at Telenor har startet en prosess for å selge seg ut av Vimpelcom.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Trener ny holdning

Før Baksaas gikk av som konsernsjef, fikk han i januar med seg en bonus på 1,7 millioner kroner. I følge Klassekampen fikk han denne belønningen av styret fordi han blant annet har etterlevde Telenors etiske retningslinjer. Telenor bestrider at dette var noen etikkbonus.

Den nye konsernsjefen, Sigve Brekke, uttrykker nå stor bekymring for den videre utviklingen i Vimpelcom, som nå har avsatt 7,6 milliarder i mulige kostnader som følge av korrupsjonsetterforskningen. Det er 14 prosent av den samlede verdien.

For Telenor kan det bli en tung prosess å kvitte seg med eierposten i et selskap som anklages for stygg korrupsjon. Telenor har rygg til å bære de økonomiske tapene, selv om de kan bli svimlende store.

Det viktigste nå er at alt kommer på bordet av etiske ubehageligheter. Denne prosessen handler også om en ny holdning til åpenhet om problematiske forhold.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter