Nyheter

Både forlik og bråk

Et bredt flyktningpolitisk forlik ­
kan lette noe av presset mellom regjeringen og de to 
samarbeidspartiene.

Regjeringen legger fredag fram sitt tilleggsbudsjett, med ekstra penger for å ta imot flyktningstrømmen fra sør. Det er dette budsjett som vil ligge til grunn når regjeringen går inn i forhandlinger om neste års statsbudsjett med Venstre og KrF. Det forventet at en rekke av kuttene i tillegget vil utløse frustrasjon i både KrF og Venstre.

LES MER: KrF vil kutte spirt for å betale for flyktningene

Tøffe tak

Etter at KrF la fram sitt alternative budsjett i torsdag, tyder alt på at de fire samarbeidspartiene nå står foran svært tunge og tøffe forhandlinger. At KrF har hentet inntekter ved å øke en rekke avgifter, oppleves svært provoserende for Frp. Allerede etter kort tid var Frp ute med skarpe reaksjoner.

Noen av kuttforslagene fra KrF er å reversere mulighetene til å omgjøre tobakskvoten til alkoholkvote, øke avgiftsfrihet for diesel på båtmotorer og øke miljøavgifter på klimagasser. Mandag kommer Venstres budsjett. Det vil garantert være spekket med en rekke grønne tiltak. Flere av disse kan også være vanskelige, eller helt umulige for Frp å svelge.

LES MER: KrF: Fattige skal ikke betale for dagens flyktningstrøm

Lette trykket

Selv om det er ventet at Venstre og KrF vil reagere på dagens tilleggsbudsjett, forsøker Erna Solberg å lette trykket mellom de fire partiene på et punkt. Når det gjelder den langsiktige flyktningpolitikken har hun invitert alle partiene på Stortinget til et bredt politisk samarbeid. Dette vil trolig omfatte mange felter, slik som asylregler, integrering, språkopplæring, skole og sysselsetting.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Aps Jonas Gahr Støre har allerede sagt at de vil bidra til et slikt samarbeid. Det store spørsmålet er om SV vil bli med, og hvordan Frp vil forholde seg til et bredt samarbeid.

Det er åpenbart lurt at Solberg å fjerne en del av fokuset på konfliktene i høstens forhandlinger, ved å gjøre denne delen til at salgs flyktningpolitisk dugnad.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Må finne enighet

For de ekstremt tøffe takene vil garantert komme. En av de store konfliktene kommer til å handle om hvor stor del av bistandsbudsjettet som skal kunne brukes i Norge, på flyktinger som kommer hit i løpet av 2016. Her kan hverken Ap eller Sp bidra til noen løsning. For her handler det om å finne et felles statsbudsjett.

Både KrF og Venstre har tidligere gått med på å bruke midler fra bistandsbudsjettet til flyktinger i Norge. Men da har det vært snakk om mindre beløp enn i dag. Nå ryktes at regjeringen legger opp til at 4 milliarder kroner på bistandsbudsjettet skal brukes til flyktinger i Norge, da reagerer både KrF og Venstre.

Nye harde kutt

Allerede i budsjettet som ble lagt fram tidligere i høst hadde regjeringen kuttet hardt i bistanden. Det rammet blant annet sivilt samfunn og prosjekter som går til å bygge samfunn i sør nedenfra, og bidra til bygge sterke samfunn i sør. Nå peker alt i retning av at kuttene i denne typen bistand vil bil betydelig større.

Sånt blir det bråk av i en høst der det politiske systemet står overfor svært store utfordringer.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter