Nyheter

KrF vil betale flyktningregning med taxfree-kutt

For å hente store penger til asylutgifter, vil KrF skrote den ekstra alkoholkvoten som Frp var så stolt av.

Da KrF-toppene Hans Olav Syversen og Knut Arild Hareide presenterte partiets alternative budsjett, gikk de løs på alkoholflaskene.

Partiet vil ha omkamp om endringen Frp fikk vedtatt i fjor vår: Gjøre det mulig for norske turister på hjemveg å veksle inn den avgiftsfrie tobakkskvoten inn i to ekstra vinflasker.

I Vårt Lands spalter har endringen ofte blitt omtalt som «Siv-kvoten» – etter opphavskvinnen: Finansminister Siv Jensen.

– Når en del steiner nå skal snus, er det rimelig at de som var med på den endringen, vil vurdere den på nytt, sa finanstalsmann Syversen på en pressekonferanse.

9,5 milliarder i flyktningutgifter

Fredag kommer nemlig regjeringens tilleggsbudsjett for å finansiere den store flyktningstrømmen til Norge. Lekkasjer så langt tyder på at regjeringen serverer en sjokk-regning på 9,5 milliarder kroner i kutt i årets statsbudsjett.

Summene er så store at de setter politikerne på knallharde prøver. Og da mener altså KrF at det er riktig å vrake gunstige ordninger for alkoholsalg for å la midlene heller brukes på folk i nød.

LES OGSÅ: Nordmenn vil ikke kutte i velferd for å hjelpe flyktninger

Vin til 455 millioner

Beregninger som KrF har innhentet fra Finansdepartementet anslår at ordningen med to ekstra avgiftsfrie vinflasker koster skattebetalerne 455 millioner kroner.

– I forhandlingene tar dere altså en kamp om at det å drikke mindre også skal finansiere mottak av flyktninger?

– Ja. Vi gjør slike endringer fordi vi trenger et økonomisk handlingsrom. Endringene i taxfreekvoten fra den gang, ble feil. Den har hatt større betydning enn antatt. Dette vil vi nå tydeliggjøre, sier KrF-leder Hareide til Vårt Land.

– Det blir ikke enkelt for noen partier å finne penger denne høsten. Da må også de pengene som virker feil opp på bordet raskt, legger han til.

LES MER: Støre refser nordmenns drikkekultur

«Siv-kvoten»

Statistikk over grensehandel og salgstall både hos taxfree-gigantene og Vinmonopolet har vist en solid vekst i vinsalg via taxfree etter at «Siv-kvoten» ble innført.

– Vinmonopolet har sviktende salgstall. Ut fra samarbeidsavtalen bør også regjeringen se på dette på nytt, uttalte Hans Olav Syversen.

KrF sa fra første stund nei til dette punktet i det reviderte budsjettet våren 2014. Partiet fikk unntak i samarbeidspakken budsjettet. Det Venstre som berget «Siv-kvoten» under avstemningen i Stortinget.

LES OGSÅ: – Fattige i sør skal ikke betale for flyktningstrøm

Bak lukkede dører

Nå blir saken forhandlingssak bak lukkede dører når forhandlingene om flertall for neste års budsjett starter tirsdag. KrF la såpass med trykk i saken under pressekonferansen de signaliserte alvor i å gjøre nettopp dette.

– Denne endringen av taxfree-kvoten var aldri utredet. Det var bare noe regjeringen plutselig gjorde og det var faktisk i strid med samarbeidsavtalen. Vi må spørre oss om det som står i samarbeidsavtalen om at alkoholpolitikken skal «ligge fast» gjelder, sier Hareide.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter