Nyheter

Nobelpris for forskning på fattigdom og forbruk

Den britiske økonomen Angus Deaton får årets økonomipris til minne om Alfred Nobel for sin forskning på forbruk og fattigdom.

– For å utvikle økonomisk politikk som fremmer velferd og reduserer fattigdom, må vi først forstå individuelle forbruksvalg, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i sin begrunnelse for prisen.

Vetenskapsakademien mener Deaton (69) har bidratt sterkt til denne forståelsen.

– Gjennom å belyse forholdet mellom enkeltpersonenes valg og konsekvensene for hele samfunnet, har arbeidet hans bidratt til å forandre forskningen på mikro-, makro- og utviklingsøkonomi, heter det videre i begrunnelsen.

Flyktningkrisen

I sin første uttalelse etter offentliggjøringen av prisen valgte Deaton å rette søkelyset på flyktningstrømmen til Europa fra fattige land i Afrika og Asia.

– Jeg tror fattigdomsreduksjon i fattige land vil løse problemet, men det vil ikke skje før det er gått veldig lang tid, sa Deaton i et telefonmøte med journalister etter offentliggjøringen mandag.

LES OGSÅ: Tunisisk dialogkvartett får fredsprisen

Han mener flyktningstrømmen vi ser nå, er resultatet av hundre år med ulik økonomisk utvikling.

Forbruksmodell

Deaton, som opprinnelig kommer fra Skottland, har i dag både britisk og amerikansk statsborgerskap. Han er ansatt ved Princeton-universitetet i USA.

I sin tidlige forskning på 1980-tallet utviklet han en modell for å analysere hvordan forbruket av hver enkelt vare avhenger av prisen på alle typer varer og enkeltpersoners inntekter. Modellen er i dag svært mye brukt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Senere rettet han oppmerksomheten mot metoder for å analysere og måle velferd og fattigdom.

Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel ble innstiftet i 1968. Den omtales ofte som Nobelprisen i økonomi, og prispengene er på 8 millioner svenske kroner.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter