Nyheter

Ap vil ikke kreve homo-avklaring

KrFs ordførerkandidat i Bergen har blitt bedt om å svare for homosyn. Det mener ikke makker Ap at hun trenger.

I valgvinner Arbeiderpartiets leting etter nye makkere, har striden om homosyn blusset opp i lokalpolitikken.

I Norges to største byer har to av ordførerkandidatene som Ap kan innsette, blitt avkrevd svar om hvorvidt de mener homofili er en synd. Bakgrunnen er at både Oslo-topp Shoaib Sultan (MDG) og Bergens-topp Marita Moltu (KrF) tidligere har kommet med uttalelser som kan tolkes den retningen.

LES MER: AP-nettverk krever homosvar fra KrF

Personlige synspunkt ikke til hinder

Mens Sultan har avkreftet alle rykter om at han ser homofili som synd, har Moltu nektet å svare. Tausheten har vakt oppsikt og kritikk fra flere hold, og Aps byrådslederkandidat i Bergen, Harald Schjelderup, som nå inngår samarbeid med KrF i byen, er blitt bedt om å kreve offentlig avklaring fra KrF-toppen.

LES MER: Ap og KrF skal styre i Bergen

Men KrFs ferske makker sier han ikke har noen problemer med Moltus homosyn. Schjelderup krever ingen offentlig uttalelse, og mener spørsmålet allerede er godt avklart mellom KrF og Ap:

– Marita og jeg snakket sammen allerede etter det første TV2-oppslaget. Da avklarte vi at selv om vi har ulike personlige synspunkter, er ikke det til hinder for politisk samarbeid mellom KrF og Ap. Jeg registrerer også at Marita har sagt at hun vil vie likekjønnede par dersom hun blir ordfører og får vigselsrett, og at hun vil stå på for LHBT-rettigheter.

LES MER: Ordførerkandidat sier hun ble helbredet med bønn

KrF har ikke krevd noe

Ap er blant partiene som har båret fanen høyt for homofiles rettigheter, blant annet gjennom å ha gitt homofile rett til å gifte seg. Ifølge Schjelderup er det ingen grunn til å tro at Ap vil kompromisse i kampen for homofile i et nytt byråd.

Går det noen grense for hva Ap vil godta av syn på homofile i samarbeid med andre partier?

– Når det gjelder hvilken politikk byrådet skal føre, er Ap helt urokkelige i spørsmålet om homofiles rettigheter. Jeg vil også understreke at KrF ikke har fremmet noen som helst politiske krav som har med dette å gjøre i forhandlingene. Men enkeltpersoners private synspunkter er ikke et hinder for politisk samarbeid, og Marita har vært tydelig på at det ikke vil påvirke hvordan hun utfører en eventuell ordførerrolle, svarer Schjelderup.

LES MER: Ap + KrF kan bli nasjonal modell

Er politikere, ikke menighet

KrFs byrådslederkandidat Dag Inge Ulstein fører forhandlingene med Ap. Han sier at selv om det finnes ulike syn i partiet, spør de aldri kandidatene hva de mener i teologiske stridsområder.

– Som et politisk parti og ikke en menighet - er det vår oppgave å snakke om politikk. Det er også viktig å presisere at alle er innvalgt på Bergen KrFs program. Det er det vi vil kjempe for i bystyret, sier Ulstein.

LES OGSÅ: Bergensordfører siktet for korrupsjon

Ingen politiske følger.

Og nettopp spørsmålet om hva politikere skal avkreves svar på, har vært debattens springende punkt: Skal de måtte svare om tro i offentligheten?

Meningene har vært delte. Mens Aftenpostens kommentator Thomas Boe Hornburg har argumentert for at «Shoaib Sultan må tåle nærgående spørsmål om sitt syn på homofili», gikk Dagbladet fredag ham i rette, og mente politikere bør kunne ha privat tro.

LES OGSÅ: Oslo KrF vil ikke la seg lokke av Ap

Det har også vært Moltus syn:

– Om jeg mener at homofili er synd eller ikke har ingen konsekvenser for min politikk og mitt virke som politiker, formulerte KrF-toppen det til Nettavisen.

Det samme mener Aps mulige Oslo-makker Sultan. På spørsmål om hvorfor han ventet så lenge med å gi offentlig avklaring om homofili og synd, svarte Sultan at han ikke «ønsket å blande personlige standpunkt med politikk».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter