Nyheter

Ap og KrF tror på langvarig samarbeid

Ap Bergen gikk til KrF først. Norges andre største by kan bli modell for nye allianser nasjonalt.

Bilde 1 av 10

Over hele landet ble Ap valgvinner, men best smaker trolig seieren i Bergen. Ikke bare innkasserte byrådslederkandidat Harald Schjelderup knusende seier i statsminister Erna Solbergs hjemby. Ap er nå i posisjon til å danne flertall både mot venstre og sentrum.

Morgenen etter valgnatten var det likevel til KrF Schjelderup gikk først.

Sammen med KrFs Dag Inge Ulstein startet Ap-toppen dagen med en «æresrunde» i sentrum: Live på Bergens Tidendes TV-sending – før første samtaler og forhandlingsrunder. Da Vårt Land møtte de to på felles spasertur mot rådhuset, satt smilene løst og tonen var hjertelig.

LES MER: KrF-jubel da tallene snudde

Spesielt tillitsforhold til KrF

Første dag etter valgresultatene viste også Ap at de holdt fast ved valgkampløftet om å ta den første samtalen med KrF og byrådslederkandidat Ulstein:

– Vi vet at vi deler felles standpunkt og verdier med KrF. Og det er noe med tillitsforholdet mellom oss, det er et godt grunnlag også for forhandlinger, begrunnet Schjelderup.

Foreløpig har de to ikke endelig uttalt at de har konkludert. Sonderinger skal gjøres, samtaler skal tas med flere. Men i samtale dagen etter valget fremstår det liten tvil om at vestlandsbyen går i retning Ap-KrF-samarbeid.

LES MER: Tapet av storbyene smerter mest for Høyre

– Utgangspunktet for at vi vil stå sammen er at vi deler så mange saker. Så skal vi også klare å løse de sakene som vi har ulikt syn på, oppsummerer Ulstein.

På spørsmål om hvilke saker som kan skape problemer, kommer Ulstein og Schjelderup på kun én sak:

– Bybanen er et eksempel. Vi kommer helt sikkert til å få noen sånne saker, som vi ser ulikt på.

Sjekk tallene for din kommune her – saken fortsetter under.

Enes om de fleste saker

De to byrådslederkandidatene har lettere for å ramse opp saker de kan enes om: Søndagsstengte kjøpesentre, kamp mot mobbing og barnefattigdom, hjertevarme for flyktninger og prioritering av svake grupper i økonomiske nedgangstider.

– Mest av alt tror jeg vi har et utrolig godt grunnlag. Og en tillit i bunn som gjør det mulig å få til et godt og langvarig samarbeid i byrådet, sier Ulstein.

LES MER: Bergen Ap frir fortsatt til KrF

Bergen som modell?

Får Ap og KrF i Bergen det som de vil, vil partiapparatene sentralt følge samarbeidet tett. Ap har lenge snust på KrF som makker mot stortingsvalget i 2017, med frier-spekulasjoner forsterket av god personkjemi mellom partilederne.

I Bergen står også KrF i en spesiell posisjon – allianser her kan gi symboleffekt nasjonalt og uttesting av sakssamarbeid. I Erna Solbergs hjemby har KrF tidligere samarbeidet borgerlig, før de fristilte seg fra byråd for ett år siden. I forkant av valget har også gode galluper gitt partiet jokerposisjon – uten konklusjon om blokkvalg før resultatene tikket inn.

LES OGSÅ: Støre til kamp mot søndagsåpent

Men med brakvalg for Ap, og et sterkt redusert Høyre, vil KrF trolig velge Ap. Høyre har mistet ni mandater, og avhenger av Frp-støtte. Det motsetter mange Bergens-KrFere seg. Dermed kan allianse mellom KrF og Ap i Norges andre største by, bli testsamarbeid for samarbeid nasjonalt.

Sentrumssamarbeid i flere byer

Valgforsker Frank Aarebrot tror Ap vil benytte fremgangen til å fremme sentrumssamarbeid:

– Jonas Gahr Støre har ingenting imot at lokale lag har samarbeid med KrF. Og hvis KrF hopper over fra borgerlig side, vil ikke Venstre tørre å gjøre annet enn å følge etter, spår Aarebrot.

Samme situasjon finnes i mange kommuner, sier valgforskeren. Avhengig av hvordan MDG spiller kortene sine, spår han at sentrumspartiene KrF, Venstre og Senterpartiet vil kunne overta MDGs vippeposisjon mange steder.

LES MER: Grønn dagen derpå etter valget

– Når koalisjonen på borgerlig side nå taper terreng og ikke lenger har flertall, står mellompartiene mange steder fritt til å forhandle flertall, sier Aarebrot,

Han bruker Oslo som eksempel:

– Hvis De Grønne er så fulle av selvtillit at de stormer inn dørene og overspiller sin rolle i forhold til Ap, kommer Ap til å gå til Venstre og KrF i Oslo. Og i Oslo er KrF, Venstre og Sp verdensmestre i å være i vippeposisjon.

LES OGSÅ: I disse kommunene stupte KrF mer enn 10 prosent

KrF vil ha sterkt sentrum

Aps byrådslederkandidat i Bergen er også blant Ap-erne som lenge har ment at Ap i større grad burde orientere seg mot sentrum på Stortinget.

– Derfor er jeg veldig glad for at vi har kunnet orientere oss mot grunnlag for samarbeid her. Så får vi ta det nasjonale etter hvert, sier Schjelderup.

LES OGSÅ: KrF-Hareide er både misfornøyd og tilfreds

– Spenningen til hva KrF, som borgerlig alliansepartner gjør, er kanskje større, Ulstein?

– Å ha gode samarbeid både med høyre og venstresiden ligger i å være et sentrumsparti, som også valget viser. Så vil tida frem mot stortingsvalget si mye mer om det, sier Ulstein om det.

Ap trenger to alliansepartnere for å danne flertall, og åpner mot både Venstre og SV. Hva tenker KrF?

– For KrF er det viktig at sentrum er tyngdepunktet i byrådet. Og det mener jeg velgerne og har sagt – med mange stemmer som ligger i sentrum.

LES OGSÅ: Slik gikk det for De kristne

Klokt med KrF-valg for Ap

Valgforsker Aarebrot tror uansett Ap gjør klokere i å velge sentrumssamarbeid:

– KrF og Venstre har tross alt en næringslivspolitikk. De grønne har bare drømmer. I den økonomiske situasjonen vi står i nå, vil det være dumt for Ap å klistre seg på et parti uten næringspolitikk, sier valgforskeren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter