Nyheter

Raserte syrisk kloster

Militante islamister har jevnet deler av et syrisk kloster med jorden og 
bortført flere dusin assyriske kristne. IS opptrer helt rått, sier arkeolog.

Ifølge London-baserte Syrian Observatory for Human Rights står styrker fra den såkalte ­islamske staten (IS) bak massiv vandalisme mot den 1.600 år gamle Mar Elian-kirken i byen Qaryatain i Homs-provinsen. Det er bare kort tid siden IS ­erobret den strategiske byen fra regjeringsstyrkene.

Kristne fanger

Flere titalls ­assyriske kristne er tatt til fange­ under offensiven. Disse skal være ført til et tilholdssted i nærheten av IS sitt kjerneområde Raqqa nordøst i Syria. Ifølge­ meldinger tok IS-styrkene til fange totalt 230 sivile – hvorav flere titalls kristne familier – da de inntok Qaryatain.

LES OGSÅ: Drap i Guds namn

48 er løslatt og 110 skal være overført til Raqqa. De kristne får valget mellom å konvertere til islam eller betale ­«jizya», en skatt for ikke-muslimer.

Det assyriske klosteret Mar Elian ble etablert i år 432 etter Kristus, på det som hevdes å være dødsstedet for en kristen martyr fra Homs, Sankt Elian. Det var fra det samme klosteret­ presten Jaques Mourad ble bortført i mai, en mann som var kjent for å hjelpe både kristne og muslimer, og som forberedte nødhjelp for hundrevis av flyktninger fra den historiske ørkenbyen Palmyra som IS erobret i mai.

Både Mourad og den frivillige kirkemedhjelperen Botros Hanna­ fryktes drept.

Halshugde arkeolog

Det er bare tre dager siden IS offentlig halshogde den syriske arkeologen Khaled Asaad (82) nettopp i Palmyra. Den internasjonalt kjente arkeologen hadde i over 50 år vært sjef for oldtidsmyndighetene med ansvar for de 2.000 år gamle ruinene i byen som var et viktig stopp på Silke­veien til Kina.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Asaad ble før henrettelsen holdt i fangenskap i en måned.

– Det er helt rått hvordan IS opptrer. Vi så med gru hvordan ekstremistene i Taliban sprengte i stykker de uvurderlige Buddha­-statuene i Bamiyan-dalen i Afghanistan i 2001, men IS-ødeleggelsene av viktige deler av verdensarven er i et helt annet og større format, sier arkeologiprofessor Axel Christophersen ved NTNU.

Ydmyke fienden

Christophersen mener IS har flere motiver for ødeleggelsene av oldtidsminner i Irak og Syria:

– Mye handler om å destabilisere fienden og svekke deres kampvilje. De rammer rett inn i det som er motpartens identitet og historiske tilhørighet i disse områdene. Selv om dette først og fremst er en katastrofe for syrere og irakere, så rammer IS også hovedfienden Vesten når de angriper oldtidsminner i Midt­østen som har vært helt sentrale­ i framveksten av vår sivilisasjon, og dermed vår identitet, sier Christophersen.

LES OGSÅ: Trues av hatkrim

Det er også økonomiske ­motiver, der illegalt salg av stjålne­ oldtidsminner fra utgravinger og museer gir penger til IS sin krigføring. I tillegg skatt­legger IS kriminelle som får fortsette sin plyndring av oldtidsminner i områder der islamistene har tatt kontroll.

Lang historie

– Dette er på alle måter tragisk. Viktige muligheter til å oppleve og forstå historien går tapt, og ødeleggelsene svekker forskernes kilder til innsikt og forståelse av sivilisasjonens tidlige historie. Dessverre går dette inn i en tusen­årig tradisjon. Tenk bare på den såkalte billedstormen av helgenbilder i kirker under reformasjonen, inklusive i Norge der en betydelig del av kirkekunsten ble ødelagt, fordi det ikke passet inn i den rådende teologi, sier NTNU-professoren.

Han frykter at ødeleggelsene i regionen vil fortsette så lenge de dype konfliktene i Midtøsten fortsetter. Det er få effektive mottiltak, og Christophersen mener at FN-organisasjonen UNESCO som har det overordnete ansvar for å ivareta verdensarven, framstår som en byråkratisk og lite handlekraftig organisasjon.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter