Nyheter

Styrer egenmektig i Tsjetsjenia

Ramzan Kadyrov er langt på vei innsatt og finansiert av Vladimir Putin, men Tsjetsjenias sterke mann er etter hvert blitt farlig egenmektig.

Det er noen år siden Tsjetsjenia preget overskriftene med krig og terror. Den russiske republikken er fredeligere og rikere enn på mange år, men under en relativt stabil overflate lurer mange farer, frykt, fattigdom og korrupsjon, ifølge en rapport fra tenke-
tanken International Crisis Group (ICG)

Ramzan Kadyrov er ikke en hvilken som helst leder i det russiske riket. Den 38 år gamle
­moderate islamisten har i ­realiteten styrt Tsjetsjenia med Kremls velsignelse siden den russiskstøttede faren, tidligere president Akhmad Kadyrov, ble drept i et attentat i mai 2004. Først som visestatsminister, og som president fra 2007 da han fylte 30 år og passert minimumsalderen for ledervervet.

LES OGSÅ: Presidenten er for polygami

Etter Putin

Etter drøye ti år med makten styrer Kadyrov den russiske republikken med større selvstendighet enn noen annen regional leder i det russiske riket, og han regnes som den russiske føderasjonens nest mektigste ­leder etter Vladimir Putin.

Ifølge ICG-rapporten har Kadyrov, eller Ramazan som han stort sett benevnes i Tsjetsjenia, benyttet Moskvas nærmest uforbeholdne støtte til å gjøre republikken tilsynelatende ­politisk uavhengig, «med sin egen ideo-logi, religionspolitikk, sikkerhetsstrukturer, økonomi og ­lover».

– Tsjetsjenias fred er skjør, som et resultat ikke bare av et svært personifisert styre som baserer seg på undertrykkelse­ og vilkårlighet som Moskva 
aksepterer og tildekker, men også med økonomisk ulikhet, dårlig sosial infrastruktur, mangel på ekte forsoning og nesten full straffefrihet for overgrep, heter det i rapporten Chechnya: The Inner Abroad.

LES OGSÅ: IS truer Russlands Nord-Kaukasus

Borgerkrig

Skrur vi klokken drøye 20 år tilbake i kjølvannet av Sovjetimperiets sammenbrudd, erklærte Tsjetsjenia uavhengighet under Dzjokhar ­Dudajev. Det utløste borgerkrig, og høsten 1994 gikk Kreml til brutal militæraksjon for å hindre løsrivelse. Daværende president Boris Jeltsin og hans hærstyrker led et demoraliserende nederlag og trakk seg ut i 1996, med en fredsavtale som gav tsjetsjenere omfattende selvstyre, men ikke selvstendighet.

I 1999 var det president Vladimir Putins tur til å gå til krig for å beholde Tsjetsjenia under Moskvas kontroll. I 2002 kunne han sette inn russisklojale myndigheter i Groznyj, den tsjetsjenske hovedstaden som da var en av verdens mest krigsødelagte byer. Men Kremls mann i landet, den tidligere krigsherren og stormuftien Akhmad Kadyrov, fikk knapt styre et par år før han og flere andre ble drept av en bombe under feiringen av en russisk militærparade på stadion i Groznyj.

LES OGSÅ: 30 prosent flere ble drept i krig og konflikt

Gjenoppbygging

I 2015 er Groznyj forvandlet fra en bombet ruinhaug til det som kunne vært hovedstaden i nær sagt hvilken som helst velstående stat, med prangende skyskrapere, glitrende restauranter, nyanlagte parker og fontener, femstjerners hoteller, samt mange nye moskeer, deriblant den største i Europa. Stormoskeen med plass til 10.000 mennesker, er et av flere bindeledd mellom tidligere president Akhmad Kadyrov og sønnen Ramazan: Det var faren som lovet at moskeen skulle bygges, og sønnen som fikk den fullført i 2008 og gav den navn etter faren.

Kadyrov den yngre sørger ­ellers for å holde farens minne levende blant annet gjennom det 80 etasjer høye, luksuriøse Akhmad-tårnet, samt store portretter i offentlige bygninger og langs innfartsårene til Grosnyj, i det som er utviklet til en omfattende kult rundt egen person og familie. Blant et utall utnevnelser Ramzan Kadyrov er beæret med, er Helt av Russland, Generalmajor i politiet og Ærefull forsvarer av menneskerettigheter.

Mediedekning

Den tsjetsjenske lederen er handlekraftig og nokså populær, med god drahjelp av lojale medier som dekker mesteparten av presidentens velgjerninger og gjøren og laden hver eneste dag. Selv er 38-åringen særdeles aktiv på ­sosiale medier, med over en million følgere på billedtjenesten ­Instagram.

Ifølge det en tsjetsjensk journalist sier til ICG, er en av hemmelighetene bak populariteten at Kadyrov snakker på et enkelt og folkelig vis som blir forstått i landsbyene. Paradoksalt nok ser det heller ikke ut til å dempe entusiasmen at levemannen Kadyrov ikke prøver å skjule familiens prangende rikdom, inklusive en bensinstasjonskjede, kostbare biler og et luksuriøs hjem med eget zoo. Til sin egen 35-årsdag inviterte han mot store honorarer fiolinisten Vanessa Mae og skuespillerne Hilary Swank og Jean-Claude van Damme.

LES OGSÅ: – Skoleterroren i Beslan har satt dype spor

Familiemakt

Presidentens mor leder Akhmat Kadyrov-stiftelsen som står bak mesteparten av veldedighetsprosjektene i republikken, mens presidentens kone Medni driver motehuset Firdaws. To sønner og døtre er kjent for å kunne resitere Koranen utenat, der seks år gamle Adam visstnok er Russlands yngste sådanne.

Gjennom sitt hardstyre har Kadyrov maktet å undertrykke opprør og terrorisme, samt skapt en sterkt Kreml-subsidiert 
økonomisk vekst, men regimet har en påfallende autoritær slagside.

– Den nåværende stabiliteten i Tsjetsjenia er et resultat av separatistenes militære nederlag og ideologisk oppsplitting, snarere enn av en fredsprosess. Tsjetsjenere og russerne har beholdt sitt gjensidige fiendskap, heller ikke intern tsjetsjensk forsoning er nært forestående, og krigstraumene forblir ubearbeidet, heter det i ICG-rapporten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter