Nyheter

Presidenten er
 for polygami

Bryllup mellom en 
17-årig jente og en 46 år gammel 
politioffiser ble vårens snakkis 
i Tsjetsjenia.

Blant de inviterte i mai-bryllupet var president Ramzan Kadyrov, som etterpå postet en video av seg selv dansende blant feststemte gjester. Men bryllupet var ikke bare fest og glede.

Polygami

Den unge bruden Kheda (Luiza) Goylabiyeva er kone nummer to for den nesten tre ganger eldre brudgommen, og polygami er ikke tillatt etter russisk lov. Tillatt er heller ikke ekteskap for personer under 18 år.

LES OGSÅ: IS truer Russlands Nord-Kaukasus

Ifølge den russiske avisen Novaya Gazeta skal dessuten den vordende ektemannen, politioffiseren Nazhud Guchigov, ha truet 17-åringens foreldre til å gi fra seg datteren for å unngå «uheldige konsekvenser».

Saken vakte stor medieoppmerksomhet i Russland, noe som fikk president Kadyrov til å be journalister holde seg unna innblanding i parets privatliv. Han insisterte på at alle lovlige normer, religiøse praksiser og lokale tradisjoner var respektert.

Lederen for Kadyrov-administrasjonen, den tidligere tsjetsjenske militante Magomed Daurov, eskorterte bruden til seremonien og var til stede under vielsen. Det samme var altså presidenten selv.

Inntrykket av et myndighetsgodkjent giftermål ble forsterket av uttalelser fra det russiske barneombudet Pavel Astakhov, som til en radiostasjon forsvarte giftermålet med at «seksuell modenhet inntrer tidligere i Kaukasus».

For godt mål la han til at «det er steder der kvinnene allerede er innskrumpet i 27-årsalderen, og for oss ser ut som de er 50 år». Dette måtte han etterpå unnskylde, og på Instagram forsikret han om at kvinner i en hvilken som helst alder er «herlige og vidunderlige».

LES OGSÅ: Styrer egenmektig i Tsjetsjenia

Mot elskerinner

President Ramzan Kadyrov utdypet nylig sine tanker om temaet til nyhetsbyrået Interfax, der han bekrefter sin sterke støtte til polygami med følgende begrunnelse:

– Polygami trengs for å stoppe menn fra å ha elskerinner, som påfører dem tallrike problemer både med helse og familieliv, ettersom menn da må lyve og bedra sine koner og barn. (...) Hvis en mann har noen på si, og det virkelig er kjærlighet, så kan denne kvinnen bli hans andre ­eller tredje kone hvis hun vil det, sier presidenten.

Vitale menn

Kadyrov sier til Interfax at dersom han skulle gå mot polygami, så ville han ikke være en muslim. Han argumenter for at tsjetsjenske menn som ­lever sunt blomstrer etter 40-årsalderen, og trekker som eksempel fram en 93-åring mann som giftet seg med en 33-åring og ­nylig ble far til parets sønn.

– Mange synes polygami er skremmende. Og jeg sier: Gi meg bare én mann som ikke vil ha flere elskerinner. Det finnes ­ingen slike menn. Og de lyver alle overfor sine koner. Men jeg ville aldri kunne lyve overfor min kone. Derfor er polygami svært bra, men å ha mange elskerinner er dårlig.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter