Nyheter

Blatter er truet

Arrestasjonen av FIFA-toppene kan tvinge selveste Sepp Blatter i kne.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Ingen hadde trodd det – Sepp Blatter var storfavoritt til å bli gjenvalgt som leder for Det internasjonale fotballforbundet, FIFA, selv om det er en utbredt oppfatning at han må ta ansvar for ukulturen i FIFA. Men nå kan han stå for fall etter at sveitsisk politi aksjonerte mot et luksushotell i Zürich og arresterte ni FIFA-topper, anklaget for korrupsjon.

Dette er godt mulig bare toppen av isfjellet; FIFA har i mange år vært mistenkt for juks på den ene og den andre måten, og på toppen har selveste gudfaren, Sepp Blatter, regjert. På tross av all mistanke, har det til nå vært umulig å få taket på ham og FIFA. Blatters motkandidat, prins Ali bin al-Hussein av Jordan, var ikke levnet noen mulighet til å beseire Blatter.

LES MER: Norske fotballedere er feige

Luksusliv

Kanskje går Blatter fri denne gang også, selv om toppsjefen i en bedrift ikke kan skylde på andre om anklagene om den grove korrupsjonen skulle bli bevist. Å ta ansvar kan ikke gjøres på annen måte en ved å stille plassen til disposisjon så nye ledere kan komme inn og forsøke å lose den skadeskutte FIFA-skuten i havn.

Dette dreier seg om penger, milliarder av kroner, som har gjort FIFA-toppene i stand til å leve et luksusliv samtidig som de øser ut milde gaver og bevilgninger på en måte som sikrer dem gjennomslag ved alle valg. Nettopp derfor er det håp om at det vil rakne fra bunnen til toppen: Mangelen på moral i FIFA er nå så fremtredende at de største sponsorene er i ferd med å trekke seg ut. For eksempel har storsponsoren Visa gitt klar beskjed til FIFA om å gjenskape en organisasjonskultur med tydelige etiske prosedyrer. Det er grunn til å håpe at andre rike onkler som Coca-Cola, Adidas og McDonalds vil følge etter.

Mister bakkekontakt

Mister FIFA milliardene, er grunnlaget for Blatters regime og korrupsjonen i FIFA sterkt svekket. Dette vil være til beste for verdens mest populære idrett, der mye har gått galt i de senere år. Det er for eksempel en skam at VM i 2022 ble tildelt Qatar; historiene er mange om hvilke bestikkelser som ble lagt på bordet for at denne skandalen kunne bli gjennomført. Hundrevis av arbeidere på stadionanleggene har allerede mistet livet. FIFA støtter indirekte denne umoralske slavehandelen.

Flere av idrettens største særforbund har vært rammet av skandaler, som har økt i takt med inntektene. Idretten er blitt en milliardindustri, og da er det lett for lederne å miste bakkekontakten og tro at lovverket ikke gjelder dem. Vi skal ikke glemme at FIFA-toppene er uskyldige inntil det motsatte er bevist, men at en grundig opprydding er nødvendig, står fast. Sepp Blatter må nå trekke seg, og så tar vi resten derfra.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter