Nyheter

Vurderer kirke-exit i protest mot scooter-nei

Kirkerådets nei til regjeringens snøscooter-frislipp vekker kraftige reaksjoner i Tydal.

Tydal menighetsråd i Sør-Trøndelag forsvarer snøscooterkjøring, og mener Kirkerådet «har brukt sin posisjon og makt på feil premisser». Menighetsmedlemmer vurderer kirkeutmelding etter Kirkerådets høringsuttalelse til Klima- og miljødepartementet om snøscooter-kjøring.

LES OGSÅ: Kritiske til regjeringens snøscooter-forslag

«Vi ønsker det skal være mulig å stå som medlem i Den norske kirke uansett om du liker snøscooterkjøring eller ikke», skriver menighetsrådet i en vedtatt uttalelse til Kirkerådet.

– Det er fullt mulig å være medlem i Den norske kirke og samtidig være for snøscooterkjøring, forsikrer avdelingsdirektør Paul Erik Wirgenes i Kirkerådet.

Bekymring

Departementet foreslår å åpne for kjøring med snøscooter til fornøyelsesformål, ved at kommunene gis adgang til å etablere løyper for slik kjøring. I en høringsuttalelse skriver Kirkerådets administrative ledelse at de deler bekymringen for blant annet «negative konsekvenser for natur, friluftsliv, folkehelse og næringsvirksomhet», som flere frivillige organisasjoner har gitt uttrykk for.

Det har ikke falt i smak i Tydal: «Vi vil ha en kirke og et trossamfunn bygget på åpenhet og toleranse, og ønsker ikke at Den norske kirke skal ta noe standpunkt i en såpass kontroversiell sak hvor det er meget diffust i hvilken grad det (snøscooter-kjøring. red. anm.) skader skaperverket, skriver menighetsrådet i Trøndelagsbygda på grensen mot Sverige.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vil bli hørt

– Vi må spisse budskapet vårt såpass for at vi skal bli hørt. Vi uttaler oss krast fordi dette er en sak som berører og engasjerer mange mennesker i bygda vår på dypt plan. To menighetsmedlemmer har til og med sagt de vil melde seg ut av kirken hvis vi ikke protesterer mot Kirkerådets ensidige høringsuttalelse, sier menighetsrådsleder Jens Arne Kvello til Vårt Land.

Menighetsrådet i Tydal mener at Kirkerådet i sin høringsuttalelse demonstrerer manglende kunnskap, og «bygger sin skepsis på noen få organisasjoners særinteresser».

«Vi forventer ikke at Kirkerådets representanter skal sitte med samme kunnskap om snøscooteren på lik linje med de som har vokst opp med den, men vi forlanger at de ulike menighetsråd og Den norske kirke sine medlemmer blir vist den respekt at de ikke blir påtvunget et standpunkt i denne saken gjennom sitt medlemskap.

– Har Kirkerådet uttalt seg om noe dere ikke har peiling på, Paul Erik Wirgenes?

– Nei. Klima og miljø er viktige temaer som Den norske kirke er opptatt av. Dette er et fagfelt vi har fulgt over lang tid. Vi uttaler oss fordi vi mener vi har kompetanse på dette feltet, svarer avdelingsdirektøren i Kirkerådet.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter