Nyheter

Anbefaler nedleggelse av misjon

Den indre Sjømannsmisjon kan etter salget av Oslo sjømannskirke slette gjelda – og sitte igjen med 45 millioner kroner «på bok». Men økonomi­professor anbefaler nedleggelse.

– Salget av Oslo sjømannskirke vil gi en ny giv for vår organisasjon, sier generalsekretær André Sætre til Vårt Land.

Men Magne Supphellen, professor ved Handelshøgskolen i Bergen og ved Hauge school of management ved NLA Høgskolen, oppfordrer «Indre sjø» til å foreta en grundig vurdering av egen fremtid

– Det er viktig at de 45 millionene ikke brukes til å holde en døende hest kunstig i live. Pengene bør ikke bare brukes til brannslukking. Det synes åpenbart at Den indre Sjømanns­misjons virksomhet ikke er økonomisk bærekraftig, slik den drives i dag, sier Supphellen til Vårt Land.

LES OGSÅ: Oslo sjømannskirke solgt for 57 millioner

Det har stormet

Det har stormet rundt salget av Oslo sjømannskirke.

Lederen av driftsstyret for Oslo­ sjømannskirke, Haakon Korsgaard, har sagt at «det er helt forkastelig at Den indre Sjømannsmisjon vil selge kirken og eiendommen på det åpne markedet til høyest mulig pris».

Salgssummen og kjøperen for Oslo sjømannskirke er nå offentliggjort. Det er investerings- og prosjektutviklingsselskapet Auctus AS som har fått tilslaget på bygning og strandeiendom.

Salgssummen for prakteiendommen på solsiden av Bygdøy er riktignok 13 millioner under takst. Men Sætre er godt fornøyd med 57 millioner kroner netto i salgsinntekt. Når gjelden er slettet, sitter eierorganisasjonens igjen med 45 millioner kroner.

LES OGSÅ: Oslo sjømannskirke er solgt

‘På felgen’

Den indre Sjømannsmisjon har vært økonomisk «på felgen» i flere år.

Likviditeten i organisasjonen har vært presset, og de to siste årene har man gjentatte ganger måttet låne penger for å betale lønn til de ansatte.

Vedlikeholdsbehovet ved misjonsskipet «Elieser 6», de få gjenværende «fiskerheimene» – og mest av alt ved Oslo­ sjømannskirke – har krevd million­beløp.

Sunn økonomi

– Når vi nå har solgt sjømannskirken, spares vi for store vedlikeholdskostnader, samt at vi kan få en sunn og god økonomi i hele organisasjonen, mener generalsekretær Sætre.

– Hvordan skal pengene brukes?

– Vi har ikke tatt endelige beslutninger om forvaltningen. Men jeg ser for meg at dette må bli penger til et fond slik at vi kan bruke overskuddet til å drive misjon. Vår målgruppe er fiskere og kystens folk.

– Tidligere er salgsinntektene brukt til å finansiere driften?

– Ja, det har vært en del av det. Men vi vil nå satse på at vi skal ha drift i balanse, svarer André Sætre.

LES OGSÅ: Seks uker har gått, ingen har gitt bud

Ikke lenger grunnlag

Øko­nomiprofessor Magne Supp­hellen­ som er vel kjent med kristelig arbeid, mener at Den indre Sjømannsmisjons opprinnelige målgruppe har skrumpet inn og blitt mer integrert i resten av befolkningen.

– Hele grunnlaget for å ha en egen Indre Sjømannsmisjon synes å ha falt bort. Vi må huske at organisasjoner ikke er verktøy, ikke mål i seg selv. Jeg vil foreslå at «Indre Sjø» tar initiativ til en strategiprosess sammen med for eksempel Indremisjonsforbudet eller Misjonssambandet. De står nær «Indre Sjø» ideologisk og har fokus på evangelisering og misjon i Norge, sier Supphellen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter