Nyheter

Seks uker har gått, ingen har gitt bud

– Salget av Oslo sjømannskirke er et være eller ikke være for Den indre Sjømannsmisjon, sier generalsekretær André Sætre.

– Ingen kommentar, svarer eiendomsmegler Peter Skaara på Vårt Lands spørsmål om det er kommet inn bud på kjøp av Oslo sjømannskirke.

Generalsekretær André Sætre i Den indre Sjømannsmisjon bekrefter imidlertid overfor Vårt Land at det hittil ikke har kommet ett eneste bud på kjøp av strandeiendommen på beste vestkant i hovedstaden, Bygdøy.

LES OGSÅ: Oslo sjømannskirke kan bli hovedstadens dyreste bolig

Ingen bud

Seks uker etter at den historiske praktbygningen med strandtomt ble lagt ut til salg, med takst på 70 millioner, har mange vist interesse for det unike salgsobjektet. Men hittil har ingen levert noe skriftlig bud.

Da den nåværende Oslo sjømannskirke ble lagt ut til salgs i slutten av august uttalte Peter Skaara i Sem & Johnsen eiendomsmegling overfor Vårt Land stor tro på at det kan bli lett å få solgt eiendommen:

LES OGSÅ: Snuoperasjon ble starten på Sjømannskirkens suksess

– Unikt objekt

«Vi tror det skal gå bra fordi denne eiendommen er så unik. Seks mål i vannkanten på Bygdøy gjør at den er meget attraktiv. Om kjøperen blir en rik privatperson, stiftelse, bedrift eller ambassade, vet vi ikke.»

Generalsekretær André Sætre, som eier den verdifulle eiendommen på Bygdøy, har fortsatt stor tro på at Oslo sjømannskirke blir solgt til takst.

– Tar tid

– Vi har flere som er interessert, blant andre Oslo Seilforening. Vi hadde regnet med at det ville ta en tid før salget ble avklart, blant annet fordi de som vil legge inn bud må vite litt mer om hva de får lov til å gjøre med bygningen og på tomta. Hovedbygningen er delvis fredet, og blant annet derfor er det naturlig at potensielle kjøpere må gjøre undersøker med Oslo kommune, sier Sætre.

Salget av Oslo sjømannskirke, som Den indre Sjømannsmisjon fikk overta for én krone i 1985, med klar forståelse for at det skulle drives kristen virksomhet der, har skapt høye bølger innad i organisasjonen. Men protestantene er stort sett bosatt på Østlandet og sokner til virksomheten i Oslo sjømannskirke.

LES OGSÅ: Millionsplid om sjømannskirke

– Forkastelig

Blant har har lederen av driftsstyret for kirken, Haakon Korsgaard, uttalt til Vårt Land at «det er helt forkastelig at Den indre Sjømannsmisjon vil selge kirken og eiendommen på det åpne markedet til høyest mulig pris».

– Eierorganisasjonen ser helt bort fra at dette har vært et vigslet kirkehus i 60 år. De er villige til å bære ut Herrens alter for å få noen titalls millioner kroner ekstra, har Korsgaard sagt.

Generalsekretær André Sætre mener imidlertid det er tvingende nødvendig for den økonomisk hardt pressede organisasjonen å få inn flest mulig penger på kirkesalget.

– Være eller ikke være

– Salget er et være eller ikke være for Den indre Sjømannsmisjon. Vi ser det slik at bygningen på Bygdøy ikke kan være viktigere enn hele misjonsorganisasjonen, sa Sætre til Dagens Næringsliv torsdag.

29. september nedla driftsstyret for Oslo sjømannskirke sine verv med umiddelbar virkning, i protest Den Indre Sjømannsmisjons håndtering av saken. I begrunnelsen ble det vist til at frivillige ikke er motivert for innsats og at de ansatte er henholdsvis sykemeldt og i fødselspermisjon.

Trakk seg

– Hvilket inntrykk har det gjort på ledelsen i Den Indre Sjømannsmisjon at driftsstyret har trukket seg med umiddelbar virkning?

– Det var ventet. Vi hadde håpet styret hadde sittet til årsskiftet, men det har ikke så stor praktisk betydning at de har trukket seg fra sine verv nå. Det ville uansett blitt slutt på den ordinære virksomheten i Oslo sjømannskirke fram mot salget, svarer generalsekretær André Sætre.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter