Nyheter

Vann gir liv

For lite vann og forurenset vann tar liv. Vannmangel er verre enn matmangel. Derfor vil TV-aksjonen NRK søndag til inntekt for Kirkens Nødhjelp redde liv.

Tidlig på 80-tallet var jeg i Etiopia og fikk se de tragiske følger av tørke- og sultkatastrofen. I den sørlige delen av landet kom vi over en gruppe mennesker som var i meget dårlig forfatning. En tankbil med vann hadde nylig levert sitt innhold til en stor menneskemengde. Nå var den tom, men det lå noen dråper vann bak bilen, nærmest noen sølepytter. Kvinner og barn lå på kne og lepjet vannet i seg – sand og jord fulgte med. Vannmangelen hadde gjort dem desperate.

LES MER: Kampen om vann kan føre til krig

Kirkens Nødhjelp trenger ikke skryte av sin egen innsats i forbindelse med aksjonen «Vann forandrer alt», det holder å legge fakta på bordet: I fjor fikk 892.000 mennesker tilgang til rent vann og trygge sanitære løsninger. Søndagens bøssebærere kan være trygge på at de er engasjert i livreddende virksomhet.

Faktagrunnlaget kan utbygges videre: Jordskjelvet i Japan i mars 2011 var 100 ganger sterkere enn skjelvet i Haiti i januar 2010. Likevel mistet mer enn hundre ganger så mange mennesker livet i Haiti, for der ødela jordskjelvet vannforsyningen. Som Kirkens Nødhjelp skriver på sin hjemmeside: «Mennesker kan overleve lenge med lite eller ingen mat, men mangel på rent vann tar liv i løpet av kort tid. Derfor er det helt sentralt at Kirkens Nødhjelp kan være på plass i katastrofeområder over hele verden i løpet av 48 timer.»

LES MER: Frykter flere konflikter

Vannmangel kan også ta liv på en annen måte. Som Vårt Land skrev onsdag, øker faren for konflikter og krig når tilgangen til vann er begrenset. 785 millioner mennesker på vår klode har ikke tilgang til rent vann. Ikke rart da at presset på de begrensede drikkevannskildene kan føre til blodige kriger.

Alt henger sammen med alt, sies det, og hva vann gjelder, ser vi tydelig hva begrenset tilgang betyr. Vanningeniør Tor Valla fortalte til Vårt Land at han i mange områder har sett jenter som må bruke mesteparten av dagen på å hente vann til familiene sine. Det gjør at skolegang blir en umulighet. En annen utfordring er at vannmangel fører til matmangel. Hvis det globale underskuddet på korn blir på 200-300 millioner tonn i 2040, som eksperter frykter, er også dette konfliktskapende.

LES MER: Kampen om vannet

Kirkens Nødhjelps TV-aksjon «Vann forandrer alt» er mer enn en dråpe i havet, men det er klart at den globale vannmangel må mye høyere på den internasjonale dagsorden.

Diskuter på verdidebatt.no

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter