Nyheter

Frykter flere konflikter

Den erfarne vanningeniøren Tor Valla i Kirkens Nødhjelp frykter at kampen om vannressurser vil spisses til på både lokalt og mellomstatlig nivå.

Nødhjelpsmannen arbeider for tiden i de kurdiske områdene i Nord-Irak, der han ser hvordan de bitre konfliktene i Irak og Syria har ringvirkninger i en hel region. Blant annet har store damanlegg vært på nippet til å bli et våpen for Den islamske staten (IS), som en kort periode hadde kontroll over den enorme Mosul-dammen.

Truet Bagdad

– Frykten var at IS ville ødelegge en damluke for å oversvømme Tigris og Eufrat nedstrøms. Også Bagdad kunne da oversvømmes som et ledd i deres krigføring. Lignende scenarioer har vi sett i Syria der en stor demning har vært på skiftende hender i løpet av krigføringen, sier Valla.

Den store flyktningstrømmen fra Syria har økt presset på vann og andre ressurser i Libanon og Jordan. Jordan har stort behov for ekstra vann, men vannstanden i Genesaretsjøen – som forsyner både Israel og Jordan med drikkevann – har gått jevnt nedover. Det samme gjelder Jordanelven.

LES OGSÅ: Kampen om vannet

Midtøsten

Det er dessuten en kilde til konflikt at 80 prosent av grunnvannsressursene i de palestinske områdene brukes inne i Israel, påpeker Valla. Konflikten dempes noe av at Israel satser stort på nye avsaltingsanlegg, og det er inngått en samarbeidsavtale om vann mellom Israel, Jordan og de palestinske selvstyremyndighetene.

– Inngåelse og etterlevelse av internasjonale, regionale og lokale avtaler om bærekraftig bruk av vannressurser er grunnleggende for å dempe konfliktfaren, sier Valla.

I Afghanistan bidro Kirkens Nødhjelp til en omlegging av vannpolitikken der man sluttet med å tappe ned grunnvannet til vanningsformål i jordbruket, sier Valla.

Nilen

Han er fortsatt bekymret for striden om Nilen, der Etiopia bygger en kjempe­demning til kraftforsyning og irrigasjon. Samtidig ønsker det konfliktfylte Sør-Sudan å bruke mer av vannet fra Nilen for å kunne utvikle sitt jordbruk, der nomader som nå driver med beitedyr kan bli bofaste bønder.

– Dermed kan Etiopia og Sør-Sudan fjerne noe av livsgrunnlaget for Egypt, som historisk har kontrollert og brukt mesteparten av vannet fra Nilen, sier Valla, som på mer lokalt nivå har sett brutale vannkonflikter utspille seg mellom landsbyer og etniske grupper i Sør-Sudan der det er uavklart eierforhold til begrensede vannkilder.

Hindrer utvikling

Vanningeniøren har jobbet i en rekke land der vann er en begrenset ressurs, med manko på brønner, vannledninger og annen infrastruktur. Mangel på rent drikkevann og gode sanitærforhold utgjør en helserisiko som direkte svekker mulighetene til økonomisk og sosial utvikling.

– I mange områder har jeg sett jenter som må gå lange veier og bruke mesteparten av dagen til å hente vann til familiene sine. Ekstra tydelig blir dette problemet nå man besøker en skole der flesteparten av elevene er gutter, og så passerer jenter skolegården på vei med sine vannbøtter, mens de mye heller hadde ønsket å sitte ved skolepulten, sier Tor Valla.

LES OGSÅ: Kampen om vann kan føre til krig

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter