Nyheter

Arbeiderne må tilbake til gruva

20.000 demonstrerte etter at 282 gruvearbeidere omkom i Tyrkia.

De overlevende etter gruveulykken i Soma i Tyrkia forbereder seg på å vende tilbake til jobben når gruva åpner igjen. De fleste har ikke noe annet valg.

Mehmet Asher er en av gruvearbeiderne som overlevde eksplosjonen tirsdag kveld. Han ble reddet ut etter ti timer.

– Han sier gruvearbeiderne ikke har noe annet valg enn å dra tilbake. De trenger pengene. Mehmet har to år igjen til pensjonsalder, sier Ashers svoger til nyhetsbyrået DPA.

Mange av de overlevende gruvearbeiderne ble vitne til at kolleger ble kvalt av røyken som fylte gruva etter eksplosjonen.

– Det er ikke andre jobber her, sier Cenar Karamfil, en pensjonert gruvearbeider som besøkte gruva da han hørte om ulykken.

VÅRT LAND MENER: Gruvetragedien i Tyrkia får konsekvenser

20.000 demonstrerte. Torsdag tok politiet i bruk tåregass og vannkanoner mot en demonstrasjon i byen Izmir. 20.000 deltok i demonstrasjonen.

Samtidig streiket arbeidere i fire tyrkiske fagforeninger mot myndighetene og selskapene i landet, som ifølge ILO har Europas verste statistikk for arbeidsdødsfall.

– De som fremmer en politikk basert på privatiseringer og som truer arbeidernes liv for å redusere kostnader, har skylden for massakren i Soma. De må stilles til ansvar, heter det i en uttalelse fra fagorganisasjonen KESK, som har om lag 240.000 medlemmer.

Gruveselskapet Soma Komur avviser anklagene om sviktende sikkerhetsrutiner og peker på at gruva ble inspisert så sent som i midten av mars.

LES OGSÅ: Raser mot regjeringen etter gruvetragedie

Dødstallet kan stige. 282 gruvearbeidere er så langt bekreftet omkommet, opplyser myndighetene. Ifølge BBC er det rundt 100 gruvearbeidere som ikke er gjort rede for. Mange av de overlevende er innlagt på sykehus.

Redningsaksjonen pågikk fortsatt torsdag, men ifølge BBC er det ikke reddet ut mennesker i live siden daggry onsdag. Håpet svinner for de pårørende.

– Vi vil prøve å redde dem som fortsatt sitter fast én etter én, men det er ikke mer håp. Det er over for dem, sa en gruvearbeider som onsdag deltok i redningsarbeidet.

Når ikke bunn. Rundt 80 gruvearbeidere befant seg mellom utgangen og transformatoren som antakeligvis har eksplodert og forårsaket katastrofen. Alle disse gruvearbeiderne overlevde ulykken.

Ifølge legen Erdem Bakin, som har deltatt i redningsarbeidet, sier redningsmannskapene at de har vært nødt til å stanse om lag hundre meter fra bunnen av gruvesjakten.

– Det er umulig å gå helt ned på grunn av risikoen for å bli kvalt av gass, sier han til nyhetsbyrået AFP. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter