274 er bekreftet døde i kullgruven ved byen Soma i Manisa-provinsen i Tyrkia. Mye taler for at antallet vil stige til 424. Det er dessverre lite håp om at noen av de som ennå ikke er gjort rede for, har overlevd eksplosjonen og kullosen som en følge av den ble spredt i gruvegangene.
Listen over store gruveulykker er lang. I 2013 døde over 1.000 i ulike gruveulykker i Kina. Forskjellen mellom Kina og Tyrkia er at i Tyrkia er det ennå mulig å demonstrere heftig mot myndighetene. Der har fire tyrkiske fagforeninger varslet streik i dag. Og deres budskap er klart: De som fremmer en politikk basert på privatisering og som truer arbeidernes liv for å redusere kostnader, har skylden for massakren i Soma. Det må stilles til ansvar, heter det i en uttalelse fra fagorganisasjonen KESK, som har om lag 240.000 medlemmer. Alt dette ifølge NTB.
Statsminister Tayyip Erdogan er livredd for at et folkeopprør skal bre seg utover landet etter denne gruveulykken. I Soma knuste rasende innbyggere vinduene i byens rådhus, og da Erdogan kom til gruven, ble han behandlet nærmest som en folkefiende og bedt om å gå av som statsminister. Med tanke på det folkelige opprøret mot ham i juni i fjor, der millioner av tyrkere demonstrerte mot regjeringens politikk og statsministeren, er det ikke rart at Erdogan er redd.
LES OGSÅ: Raser mot regjeringen etter gruvetragedie
Redsel og arroganse fikk ham i fjor til å slå knallhardt ned på demonstrantene. Hva vil skje nå? Tyrkiske myndigheter og eierne av gruveselskapet får skyllebøtter av kritikk for å ha sviktet arbeidet med å ivareta arbeidernes sikkerhet. Rett nok ble gruven inspisert i mars i år uten at det ble avslørt brudd på sikkerhetsforskriftene, men i april ba opposisjonspartiet Det republikanske folkepartiet om en ny inspeksjon – som regjeringspartiet Rettferdighets- og utviklingspartiet sa nei til. Dette åpner for knallhard kritikk og spekulasjoner om hva som lå bak avslaget.
Tradisjonelt har gruvearbeidere ligget lavt i samfunnet, med dårlig lønn og arbeidsforhold. Gruvearbeidernes fagorganisasjoner har rett i å kreve at myndigheter og eiere som setter profitt fremfor sikkerhet, må stilles til ansvar. Gruvearbeiderne trenger rettferdighet – og utvikling.
[http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat10/thread11499340/#post_11499340 Diskutér dette på verdidebatt.no]