Nyheter

Trenden snudd – flere konfirmeres

Den norske kirke gir Human-Etisk Forbund litt av æren for at de i fjor hadde flere konfirmanter enn på flere år.

– Konfirmasjon er en god og robust merkevare som står overraskende sterkt. Kirkelig konfirmasjon har et godt rykte. Undersøkelsene våre viser at både konfirmanter og foreldre i all hovedsak er fornøyde med Den norske kirkes konfirmasjonsopplegg, sier konfirmantforsker Bernd Krupka til Vårt Land.

Han er førsteamanuensis ved Kirkelig utdanningssenter i nord ved Universitet i Tromsø og har ledet arbeidet med flere norske og internasjonale konfirmasjonsundersøkelser.

Høysesong. Vi er inne i høysesongen for konfirmasjoner. Mange tusen norske familier feirer sin 15-åring denne helgen.

Ferske tall som Vårt Land har fått tilgang til viser at 65 prosent av norske ungdommer blir konfirmert i Den norske kirke. 42.381 personer, eller 87 prosent av alle 15-åringer som er døpt og dermed medlemmer i Den norske kirke, ble i fjor konfirmert i folkekirken.

– Nedgangen i deltakelsen har nesten stoppet opp, takket være trosopplæringsreformen og at mange menigheter har satset på å utvikle og forbedre sitt konfirmantarbeid, fastslår Eigil Morvik, direktør i IKO – Kirkelig pedagogisk senter.

Det var 5,3 prosentpoeng flere konfirmanter i 1999 enn i 2011, men de siste årene har nedgangen flatet ut.

Enorm kontrast. Kontrasten til Den norske kirkes søsterkirke i Sverige er enorm: Der har konfirmasjonstallet rast, og bare vel 30 prosent av de svenske ungdommene ble i fjor konfirmert i Svenska kyrkan.

Erika Brundin, utviklingssjef i Svenska kyrkan, er mye mer bekymret for fallet i konfirmasjonsandel enn for økningen i antall utmeldinger.

– For kirken er det en større trussel at konfirmasjons- og dåpstallene synker så kraftig, enn at folk melder seg ut av kirken, uttalte Brundin nylig til Vårt Land.

Hun mener at det dramatiske fallet i antall konfirmanter har lite å gjøre med endringen i forholdet mellom stat og kirke. Paul Erik Wirgenes, direktør i Kirkerådets avdeling for menighetsutvikling, er enig:

– Tallene for oppslutning om dåp og konfirmasjon er viktigere for å ta temperaturen på kirkens liv enn tallene på antall inn- og utmeldinger, sier han til Vårt Land.

Der slaget står. Bernd Krupka er enig i biskop Erling Pettersens utsagn: «Slaget om Den norske kirke vil stå ved konfirmasjonen».

– Folkekirken står og faller ved oppslutningen om dåp og konfirmasjon. Det er over tid verre for kirken at færre blir døpt og konfirmert enn at de melder seg ut, sier IKO-leder Morvik.

Frykter du et ras i konfirmantdeltakelsen slik man har sett i Svenska kyrkan også for Den norske kirke?

– Nei, men jeg tenker at god oppslutning om konfirmasjon ikke gir seg selv. Deltakelsen står og faller ved at kirken leverer gode og attraktive tilbud.

Sunn konkurranse. Eigil Morvik er ikke i tvil om at konkurransen fra Human-Etisk Forbund har vært sunn for kirkene.

Har Den norske kirke profitert på polariseringen med det humanetiske konfirmasjonsalternativet?

– Vi profiterer på at det er mange unge i Norge som blir konfirmert. Det bidrar Human-Etisk Forbund til. Effekten av konkurranse er at vi må skjerpe oss, og det har vi gjort, fastslår Morvik.

– Konkurranse er bra i business, og flere konfirmasjonstilbud har en lignende effekt. Kirken har fått drahjelp fra såkalt humanistisk konfirmasjon. I mange miljøer er ikke-konfirmasjon ikke et aktuelt alternativ. Konfirmasjon er opplest og vedtatt; spørsmålet er om det skal foregå i regi av Human-Etisk Forbund, Den norske kirke eller en frikirke, supplerer Bernd Krupka.

Sekularisering. I Sverige har kirkene ingen slik konkurrent.

Hva kan ellers være forklaringer på at andelen av konfirmanter har gått kraftig ned i Svenska kyrkan, men holdt seg relativt stabil i Den norske kirke?

– Sverige ligger flere tiår foran Norge når det gjelder pluralisering, sekularisering og internasjonalisering. Andre forklaringer kan dreie seg om ulik kirkehistorie og at det i Norge har vært mer samarbeid mellom kristelige organisasjoner og kirken om konfirmantarbeid. I Norge er konfirmasjon for mange vårens og høstens store begivenhet i lokalsamfunnet. I Sverige foregår konfirmasjonen ikke nødvendigvis foregår på de unges hjemsted, men på et leirsted, svarer Krupka.

Han mener at Den norske kirke må merke seg den dramatiske utviklingen som har vært i nabolandet for oppslutning om kirkelige handlinger.

– Jeg er ingen venn av skrekkscenarier. Men kirken i Norge kan ikke ta for gitt at den brede oppslutningen om konfirmasjon videreføres. En ny, stor undersøkelse fra USA bekrefter det vi egentlig allerede vet: Jo større satsing det er på ungdomsarbeid, desto bedre går det. Man får det man betaler for, og sammenhengen mellom engasjementet og resultatene er opplagt, konkluderer Bernd Krupka.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter