Nyheter

Svartelistet av islam-kritiker

Odd-Bjørn Fure er en av 20 personer som etter 22. juli har havnet på listen til korsfarer.no.

«For ordens skyld vil vi orientere deg om at vi har tillatt oss å nevne deg på vår hjemmeside, jfr. www.korsfarer.no», heter det i e-posten som direktør for Holocaust-senteret, Odd-Bjørn Fure, fikk dagen etter at Vårt Land trykket et intervju med ham.

Intervjuet handlet om tankegodset terrorsiktede Breivik har hentet inspirasjon fra. E-posten var undertegnet: «Korsfarer Oddbjørn Jonstad».

– Det smaker av en potensiell likvideringsliste. Det er kanskje å ta for hardt i, men dette gir ugreie assosiasjoner, sier Fure.

– På bakgrunn av det som har skjedd, lyser det røde lamper, sier Per Ole Johansen, professor i kriminologi.

Korsfarer. «Disse er for innvandring og islamisering» er overskriften på listen som inneholder 20 navn. Nettstedet har også en motsatt liste: «Disse er imot innvandring og islamisering». Der står bare tre navn.

LES OGSÅ: Breivik erkjenner massedrap og bilbombe

Jonstad forklarer at han reserverte domenet korsfarer.no for lenge siden, men tok det i bruk etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli.

– Ordet har vært mye framme på grunn av han gærningen Breivik, så jeg tenkte at da kan jeg bruke det. Siden har jeg laget nå i det siste, sier han.

Jonstad har også en nettside der han lister opp «nisseluefolk», personer som «har mistet gangsynet med hensyn på innvandringen til landet». Han forklarer at målet er å peke ut de navnene som går inn for innvandring og islamisering.

LES OGSÅ: Utbryter: Frimurere er tempelriddere

– Er det meningen at dette skal være ubehagelig for dem som havner der?

– Ja, for det første skal det være en vekker for dem som får navnet sitt der. For det andre ønsker jeg å gi informasjon slik at andre vet hvilke holdninger disse menneskene har, og dermed prøve å begrense deres innflytelse i samfunnet.

Forfølgelse. Kriminologiprofessor Per Ole Johansen viser til at det å lage lister på personer på denne måten, er en metode som har blitt brukt tidligere.

– Nynazister opererte for noen år siden med lister over folk de ville brennemerke eller forfølge. Norske nazister under andre verdenskrig hadde lister over både motstandsfolk og såkalt åndelige motstandere av nyordningen. Det begynte som en holdningsregistrering. Men da statspolitiet eller tyskerne satte i gang med hevndrap, gikk man til listene og hentet folk, sier Johansen.

Han understreker at det er et sprang fra navnelister til handlinger.

– Vi har ikke kommet dit hen at vi har analysen klar av koblingen mellom hatpropagandaen og det som nå faktisk har skjedd. Vi trenger mer tid for å analysere det.

– Forgifter. Kriminologiprofessoren mener listene uansett bekymrer, fordi de bidrar til å forgifte den politiske atmosfæren, ved å «demonisere folk av en annen politisk oppfatning». Professoren ser paralleller til antisemittismen og jødeforfølgelsene, og angrep på såkalte kunstige jøder.

Johansen ser listen som personforfølgelse og understreker at én ting er hvordan opplistingen er ment, en annen ting hvordan den blir oppfattet.

– Når listen er lagt ut på nettet, begynner den å leve sitt eget liv. Da får vi sånne avarter at enkeltpersoner og mer frittstående grupper kan legge enkeltpolitikere eller grupper for hat.

Tar feil. Odd-Bjørn Fure sier han har levd med trusler i 20 år og mister ikke nattesøvnen fordi han står på Johstads liste.

– Men dette er å etikettere personer og henge dem ut, også for dem som måtte være både mentalt og politisk ustabile, sier han.

Fure understreker dessuten at plasseringen på lista er feil.

– Jeg er en intens motstander av islamisering. Islam som religion og sosial praksis har en rekke verdier og skikker som jeg mener at det norske samfunnet ikke skal adoptere. Jeg er ikke en naiv multikulturalist.

Jonstad svarer at han ikke har tenkt tanken at lista kan skape hat eller ligne en likvidasjonsliste.

– Dette er ikke noen skjult liste. Jeg gir beskjed til alle på lista at de står der. Ingen har protestert på innholdet. Man kan være så ondskapsfull at man tolker dette langt ut i hutiheita, men man får prøve å tolke det realistisk og ikke legge all verdens konspirasjonsteorier til grunn, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter