Nyheter

Norske jøder vil avlive jødehat-myter

Jødiske ledere i USA har et så negativt bilde av Norge, at norske jøder nå har invitert dem hit.

– De tror jo vi blir spist i gatene her, sier Ervin Kohn, president for Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

Ryktene om at Norge er det mest antisemittiske landet i Vesten, brer seg så mye i jødiske miljøer i USA, at Det Mosaiske Trossamfund har invitert ledere for store, jødiske organisasjoner i USA til seminar i Oslo neste uke.

– Vi ønsker å ta tyren ved hornene. Vi lever i en verden av myter, sier Kohn.

LES OGSÅ: Lærere varsler om jødehat

Møter Støre. På programmet står blant annet politikere, redaktører, kommentatorer og stemmer fra det norske, religiøse landskapet. Det er særlig to myter seminaret vil ta for seg. Den ene går ut på at antisemittisme ikke eksisterer i Norge. Den andre, som brer seg i USA, er at Norge er mest antisemittisk i Vesten.

– Begge deler tror jeg er helt feil. Vi ligger kanskje et sted midt imellom, sier Kohn.

Målet er at lederne fra USA skal få se selv, treffe folk, og stille de spørsmålene de har. Det Mosaiske Trossamfund har også fått avtaler om egne møter med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kunnskapsminister og SV-leder Kristin Halvorsen.

LES OGSÅ: Forventer flere tiltak mot jødehat

Leser aviser. Debattanten Hanne Nabintu Herland skrev nylig kronikken «Norge – Vestens mest antisemittiske land», som ble trykket i sju norske aviser. Kronikken er bare en av flere grunner til at de amerikanske lederne reagerer.

– Disse menneskene leser alt som står i norske aviser, både Klassekampen, Vårt Land og Aftenposten. Alt blir oversatt. Sett med amerikanske øyne er det en del ting som ikke kunne blitt sagt der borte, som de reagerer på.

Den norske ambassaden i Washington har ifølge Kohn fått brev om oppfordringer til boikott av norsk røkelaks og Voss vann.

– De jødiske miljøene i USA har et bilde av Norge som et ganske forferdelig land, sier Kohn.

Seminaret har fire bolker som tar for seg: mediedekningen, norsk Midtøsten-politikk, undervisning, interreligiøs dialog og minoritetsspørsmål.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter